אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זעם על רפורמת מוצרי החשמל: "המגוון יקטן" מקררים ברשת שיווק. היבוא המקביל נופל בין הכיסאות | צילום: גיא לוי

זעם על רפורמת מוצרי החשמל: "המגוון יקטן"

בענף המקררים טוענים כי היבואנים המקבילים של מותגים כמו סמסונג ו־LG ייפגעו מאחר שלא תהיה להם גישה למסמכים שמעידים על תקן אירופי, שבעקבות הרפורמה יישארו אצל היבואנים הרשמיים, ולא יימסרו למכון התקנים. "מישהו לא עשה שיעורי בית", אומרים בענף

31.01.2023, 06:30 | אורנה יפת

הרפורמה של משרד האנרגיה שנועדה להקל על יבוא מוצרי חשמל אמורה להיכנס לתוקף ב־1 במרץ, אך נראה שהרגולטור טרם נערך אליה, ולכן היא עלולה אף להוביל לצמצום התחרות בקטגוריה משמעותית אחת: מקררים.

הרפורמה חוסכת ליבואנים את הצורך לעשות בדיקות של מכון התקנים, ומסתפקת בכך שהיבואן יצהיר כי המוצר עומד בדרישות התקן האירופי, ויספק למשרד האנרגיה מסמכים המעידים כי המוצר עומד בדרישות השוק הישראלי ליעילות אנרגטית גבוהה. בנוסף לכך ההיצמדות לרגולציה האירופית תגדיל את מגוון המוצרים שיתאפשר לייבא מכל מדינות אירופה. אך בקטגוריית המקררים דווקא צפוי צמצום המגוון, לפחות בטווח הקרוב.

חלק ניכר מיבוא המקררים לישראל, ובעיקר היבוא המקביל, נעשה ממדינות המזרח הרחוק. כך למשל מקררי סמסונג, LG ושארפ, המובילים את קטגוריית המקררים בישראל, מיובאים מהמזרח. חלק מהדגמים של המקררים האלו מיוצרים באופן ייעודי לשוק הישראלי, שדורש מקררים גדולים של 500 מ"ל ומעלה. אותם מקררים שמיוצרים במזרח אינם נדרשים לעמוד ברגולציה האירופית, ולטענת היבואנים המקבילים, כשהרפורמה של משרד האנרגיה תיכנס לתוקף המגוון בארץ יצטמצם.

בענף החשמל מסבירים כי היבוא יצטמצם כי ליבואן מקביל כבר לא תהיה אפשרות להגיע למסמכים של היבואן הרשמי כי כבר לא תהיה חובה למסור אותם למכון התקנים, ולכן הוא לא יוכל להצהיר שהדגם של המקרר שהביא ביבוא מקביל מהמזרח תואם למקרר שיובא על ידי יבואן רשמי. "הבעיה של יבואנים מקבילים היא בדגמים לא אירופיים", מסביר גורם בענף החשמל. "למשל יבואן מקביל שרוצה לייבא מקרר של סמסונג, אם הדגם הזה משווק באירופה אין לו בעיה להביא אותו לארץ. אבל סמסונג מייצר לסמליין, היבואן הרשמי של סמסונג, סדרת מקררים ייחודים לישראל שמתאימים לישראל. ופה מתחילה הבעיה כי המקרר יוצר לפי התקינה האירופית עבור סמליין, והיצרן צייד את סמליין בכל המסמכים של הבדיקות הנדרשות וסמליין מכניס את המקרר לארץ. אבל ליבואן המקביל תהיה בעיה להגיע לתיק מוצר של סמליין עם כניסת הרפורמה לתוקף. יבואן מקביל לא יכול להגיע למסמכים של מקרר שלא משווק באירופה. תיק המוצר הזה לא גלוי ליבואן המקביל, ולכן הוא יתקשה להצהיר שהמוצר עומד בדרישות התקן האירופי".

על פי ההערכות של בכירים בשוק החשמל, 20% מהמקררים שמיובאים מהמזרח לישראל מיוצרים במיוחד לצרכן בישראל ולא נדרשו עד היום לעמוד ברגולציה האירופית, וכעת היבוא המקביל ייתקל בחסמים. "מישהו לא עשה שיעורי בית", טוען גורם בענף שמעורה ברפורמה. יבואן נוסף טוען: "הרפורמה מתייחסת ליבוא מקביל שמגיע מאירופה, אבל מה קורה עם מקררים ומוצרים שבאים מהמזרח? מהיום אני לא יכול להביא יותר דגמי מקררים של סמסונג או שארפ שמיוצרים במזרח הרחוק, שאלה הקונצרנים הכי גדולים בעולם. אז עכשיו היבואן הרשמי יביא דגמים שלו שמיועדים לישראל, והספק שלו ייתן לו את המסמכים הנדרשים לאותו דגם, אבל אני לא חשוף למסמכים בגלל הרפורמה החדשה, ומכון התקנים לא יכול לעשות לי בדיקת השוואה לדגם אב טיפוס שהביא היבואן הרשמי. עכשיו התיק מוצר אצל היבואן, ולא במכון התקנים, אז היכולת לעשות השוואה בין המוצר ביבוא מקביל למוצר ביבוא רשמי לא תהיה קיימת. אנחנו לא יכולים להביא את האישורים ליעילות אנרגטית של מקררים שמיוצרים במזרח. תהיה לי בעיה לייבא אותם. אנחנו הולכים פה לכיוון מונופולים בעקבות הרפורמה. היבואנים הרשמיים אומרים לנו שבקרוב לא יהיה מקביל. הם יכתיבו את המחירים".

בעיה נוספת היא שיבואן שלא יוכל לספק הצהרה, ויחליט לפנות למכון התקנים לצורך בדיקת נצילות אנרגטית, לא יוכל לבצע בדיקה כזו כי מכון התקנים לא מחויב לעשות בדיקות כאלה, ולכן גם לא נערך עם הציוד הנדרש. לדברי יבואני החשמל, במכון התקנים נאמר להם שהמכון לא ערוך לבצע בדיקות נצילות אנרגטית על פי התקינה האירופית, אין לו את הציוד הנדרש, והוא לא יודע איזה מסמכים לדרוש מהיבואנים.

"הבאתי מקרר מהמזרח הרחוק", מספר יבואן מקביל גדול. "באתי למכון התקנים וביקשו ממני דו"ח שמראה שזה מוצר שמשווק באירופה ומסמכים שמציגים יעילות אנרגטית מתאימה ושהוא עבר בדיקות באירופה. פניתי לספק באירופה, והוא לא ידע על מה אני מדבר. כשביקשתי מהמכון לבצע לי בדיקות נצילות אנרגטית, הם אמרו שאינם יודעים לבצע זאת".

אפי אהרוני, יבואן המילטון, נתקל גם הוא בבעיה זהה מול מכון התקנים: "בעקבות הרפורמה הרבה מהמוצרים יקבלו דירוג אנרגטי נמוך כי הם לא מיוצרים באירופה, ומכון התקנים אומר שהוא לא יודע איך לבצע את הבדיקות החדשות הנדרשות. המדינה ירתה הנחיה וכשאתה מבקש מהגוף האוכף, שזה מכון התקנים, לבצע בדיקה, הוא לא יודע איך לבצע את הבדיקה האנרגטית החדשה, לא יודע מה בודקים, ואין לו את הציוד לבדיקה.

"בנוסף לכך מוצרים עם יעילות אנרגטית גבוהה יותר יקרים, והמחיר לצרכן יהיה גבוה יותר. יש מוצרים שלא עוברים תקינה, יש יבואנים שמייבאים מוצרים שלא עומדים בתקן האירופי. כל זה מוביל לכך שהמגוון של המוצרים המיובאים לישראל ירד בעשרות אחוזים".

ממכון התקנים נמסר בתגובה: "עם הסרת הרשמיות של סעיפי הנצילות האנרגטית על ידי הרגולטור, אין כל חובה להיבדק על ידי מעבדות ישראליות".

רון אייפר, מנהל חטיבת אנרגיה מקיימת במשרד האנרגיה: "הרפורמה היא בשורה דרמטית ותיטיב גם עם היבואן המקביל, שיוכל לייבא מגוון רחב יותר של מוצרי חשמל המתאימים לרגולציה האירופית, לעומת ההיצע המצומצם יותר של מוצרי חשמל שהיה עד היום והותאם רק לשוק הישראלי".


תגיות