אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
באיזו מדינה יש הכי הרבה רעבים - ומה מצבה של ישראל הומלס מחטט בזבל, אילוסטרציה. בישראל יש חצי מיליון רעבים | צילום: טל שחר

דברים שלא ידעתם

באיזו מדינה יש הכי הרבה רעבים - ומה מצבה של ישראל

כמה מזון נזרק בישראל, מי מממן סיוע משפטי לגנבי מזון, מי אמר שהרעב בישראל "זה ממש חארטה", מתי הרגו הרוסים מיליוני אוקראינים באמצעות הרעבה - ועוד דברים שלא ידעתם על רעב

20.01.2023, 23:15 | שחר אילן

חצי מיליון רעבים. סקר הביטחון התזונתי של הביטוח הלאומי שהתפרסם השבוע גילה ש-8.2% מהמשפחות בישראל, שהן כ־265 אלף משפחות שמונות חצי מיליון איש, סובלים מחוסר ביטחון תזונתי חמור (רעב). למרות העלאת הקצבאות, אחת מכל חמש משפחות שמקבלות קצבת נכות רעבות. עם זאת חלה ירידה בשיעור הרעב באוכלוסייה החרדית מ־8.4% ב־2016 ל־5.2% עכשיו. שיעור נמוך יחסית של רעב יש בקרב קשישים - 4.2%. ב-2020 אמר השר צחי הנגבי: "השטויות האלה שאין לאנשים מה לאכול זה ממש חארטה". אחר כך התנצל.

רעב זה לא בריא. מחקר קנדי מקיף מגלה שחוסר ביטחון תזונתי חמור מגדיל את הסיכון למות בגיל שהוא נמוך ב-37% מתוחלת החיים הממוצעת. אנשים שסבלו מרעב מתו צעירים בתשע שנים בממוצע מאשר מקביליהם השבעים.

במצור אוכלים בסתר. היסטוריון החורבן יוסף בן מתתיהו מתאר את ימי המצור ב-70 לספירה: "טירוף המורדים התעצם בד בבד עם הרעב... משלא נמצאה תבואה, פרצו המורדים לבתים וערכו בהם חיפוש מדוקדק, אם מצאו (דבר מה) התעללו (ביושביהם) על שהכחישו את הימצאותו, ואם לא מצאו דבר, ייסרו אותם... על שהסתירוהו". זה הרקע לשלושת הסירים שגילה הארכיאולוג אלי שוקרון בחפירות בבור מים בעיר דוד - אנשים אכלו בתקופת המצור בסתר.

גניבה מחמת רעב. סקר שבוצע עבור עמותת חסדי נעמי בתקופת הקורונה ב-2020 מצא כי 15% מהציבור גנבו מזון או מכירים מישהו שנאלץ לגנוב מזון. בעקבות הסקר החליטו בעמותה לממן הגנה משפטית לכל מי שיישפט בגין גניבת מזון.

21 מיליארד שקל לפח. בישראל נזרק ב־2021 מזון 2.6 מיליון טון מזון, בשווי 21.3 מיליארד שקל - כך עולה מהדו"ח הלאומי לאובדן והצלת מזון של ארגון לקט ישראל לשנת 2021. הדו"ח קובע כי 50% מהיקף מהמזון, שהם 1.1 מיליון טון בשווי 7.5 מיליארד שקל, הוא בר הצלה. בלקט ישראל טוענים שבעלות של פחות ממיליארד שקל אפשר להציל מזון בשווי 3.3 מיליארד שקל, שהוא מלוא המזון החסר לאוכלוסייה הנמצאת בחוסר ביטחון תזונתי.

היא לא אשתי. הרעב, בעיקר בשל בצורות, הוא מניע מרכזי בתנ"ך. הוא גורם לאברהם וגם ליעקב ובניו לרדת מצרימה ומתחיל את 400 שנות הגלות. את יצחק, לעומת זאת, מנחה אלוהים לרדת לעיר גרר בנגב. בגלויות האלה מפתחים האבות הרגל קבוע לומר לשלטונות שרעייתם היא אחותם מחשש שירצחו אותם כדי להפוך אותן מנשואות לפנויות. ההרגל הקצת פחדני הזה מצריך את פרשני התנ"ך להתפתלויות לא מבוטלות.

הם פליטים? שירעבו. נתוני הרעב של ישראל אינם כוללים את אוכלוסיית הפליטים ומבקשי המקלט. בתקופת הקורונה רבים מהם פוטרו ונותרו ללא כל מקור הכנסה. מחקר שפורסם מטעם משרד הבריאות ועיריית תל אביב-יפו בקרב אוכלוסייה זו מצא כי 54% מהם נמצאים באי ביטחון תזונתי חמור (רעב), ועוד 32% באי ביטחון תזונתי בינוני.

יותר גרוע ממלחמת אוקראינה. עד כמה שזה יישמע מפתיע, מלחמת אוקראינה אינה הפשע החמור ביותר של רוסיה נגד אוקראינה, אלא ההולדומור (המתה ברעב). ב-1933-1932, בתקופת שלטון סטאלין בברית המועצות, גרמו שורת חוקים שהעביר השלטון הקומוניסטי בתחום איסוף היבול באוקראינה והמסחר במזון לרעב כבד, שגרם לפי ההערכה המקובלת ל-3 מיליון הרוגים. רצח העם הזה לווה על פי עדויות בתופעות של קניבליזם.

הקאמבק של הרעב. המגמה העולמית של ירידה ברעב התהפכה בשנים האחרונות בשל שינויי אקלים, הקורונה וההשלכות העולמיות של מלחמת אוקראינה. על פי נתוני תוכנית המזון העולמית, בעולם יש 193 מיליון אנשים שסובלים מרעב ועוד 828 מיליון שסובלים מחוסר ביטחון תזונתי כרוני. בטבלת הרעב החמור מובילות האיטי (60%), אפגניסטן (56%) ותימן (53%). סוריה במקום השישי.

אונס תמורת מזון. תופעה של ניצול רעב לתופעה של מין תמורת מזון נפוצה בזמני משבר. דו"ח של האו"ם מ-2015 דיווח על מאות מקרים בהם פקחי הארגון בהאיטי ניצלו מינית נשים ונערות תמורת מזון. שליש מהן היו בנות פחות מ-18. עובדי סיוע בסוריה סיפרו ל-BBC שתופעת הניצול המיני בדרום המדינה כל כך רחבה עד שנשים חוששות לקבל סיוע כדי שלא יחשבו שמכרו את גופן.

לפחות הרעב מפותח. מי שחושב שבמבט בינלאומי מצבנו בכל זאת טוב חי בסרט. מחקר של ה-OECD מספטמבר השנה מיקם את ישראל במקום החמישי והמאוד לא מכובד בין המדינות המפותחות בחוסר ביטחון תזונתי מתון, ובמקום השמיני בחוסר ביטחון תזונתי חמור (רעב). אגב, בשתי הטבלאות ארצות הברית במקום טוב בהרבה משלנו.

תגיות