אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הותר לפרסום: החשודים בהונאת הענק של בכירים במשק - יזם ובנו של רמטכ"ל לשעבר מימין: עדי כהן, גבע צור |

נחשף בכלכליסט

הותר לפרסום: החשודים בהונאת הענק של בכירים במשק - יזם ובנו של רמטכ"ל לשעבר

עדי כהן וגבע צור, בנו של הרמטכ"ל השישי צבי צור, נעצרו הבוקר עם שלושה מעורבים נוספים, זאת לאחר חקירה סמויה שנערכה חודשים רבים, בעקבות התחקיר המקיף שפורסם בכלכליסט. התחקיר חשף פרשת עוקץ במהלכה גייסו השותפים השקעות בגובה 120 מיליון שקל למיזם בדוי, מעשרות אנשי עסקים בכירים במשק

20.06.2022, 18:58 | עמיר קורץ

בית משפט השלום בראשון לציון התיר היום (ב') אחר הצהריים לפרסם כי החשודים בהונאת ענק יצירתית, מתוחכמת ובינלאומית, שנחשפה בתחקיר "כלכליסט" לפני שנה וחצי הם היזם עדי כהן, המתגורר בקיסריה ונחשב לחשוד המרכזי בפרשה, ושותפו לשעבר גבע צור מתל אביב. צור הוא בנו של הרמטכ"ל השישי צבי (צ'רה) צור ז"ל. מעצרם של השניים הוארך בשבוע עד ליום ראשון.

כהן וצור נעצרו ביחד עם שלושה מעורבים נוספים בפרשה הבוקר – ביניהם בני משפחה של כהן - לאחר חקירה סמויה של חודשים ארוכים, בעקבות התחקיר המקיף, שהתפרש על פני שישה עמודים, ושפורסם ב"מוסף כלכליסט" בחודש דצמבר 2020.

התחקיר חשף פרשה במסגרתה עקצו החשודים בכ-120 מיליון שקל (יותר מ-32 מיליון דולר) עשרות אנשי עסקים בכירים במשק, ביניהם דמויות בולטות בענף ההייטק, ההון סיכון, התעשייה ובכירים לשעבר בצבא. הכספים שגויסו מהם כהשקעה במיזם התברר בהמשך, לפי החשד, כבדוי.

בין הנעקצים, כפי שפורסם בתחקיר: זוהר גילון, אחד האנג'לים הפרטיים הגדולים בישראל שמאחוריו כבר עשרות אקזיטים; ערי סטימצקי, לשעבר בעלי רשת הספרים הקרויה על שמו וכיום משקיע בולט; ראש אכ"א לשעבר האלוף במיל' גדעון שפר; יזם ההייטק אסף לפידות, בנו של מפקד חיל האוויר לשעבר עמוס לפידות, ועוד קבוצה של טייסי עבר בחיל האוויר; יוסי קרטה, בעלי חוות גידול האצות סיקורה; משקיעי חוץ מלונדון, ניו יורק ומיאמי; וד"ר גדעון שיכמן, משקיע ותיק בעולם ההון סיכון, שהשקיע ביחד עם בני משפחתו.

מימין: עדי כהן, גבע צור,  מימין: עדי כהן, גבע צור מימין: עדי כהן, גבע צור,


הנעקצים פותו, על פי החשד להשקיע במיזם בתחום החומרים תחת חברה בשם א.מ חומרים מתקדמים. החברה, כך הוצג למשקיעים, פיתחה מעין אבקת מתכת ייחודית וסודית, שלכאורה מפותחת במעבדת מחקר בטוקיו, יפן, ביחד עם שותף מקומי, ושאמורה לשנות מהיסוד את עולם הרכב והסוללות החשמליות. בין השאר הוצגו למשקיעים מצגים לפיהם עומדים להיחתם חוזים של מיליארדי דולרים עם טויוטה וסוני ודווח כל הזמן על התקדמות במיזם. המשקיעים העבירו את הכסף תמורת מניות במיזם או כהלוואה שיוכלו להמיר בהמשך למניות.

אולם התחקיר, כמו גם החקירה שבאה בעקבותיו, גילו כי מדובר היה לכאורה במצגי שווא מופרכים וכי למעשה אין אבקה, אין מעבדת מחקר, אין פיתוח, אין שותף יפני, אין חוזים עם הענקיות היפניות, והכסף נעלם באמצעות שימוש בחברות ואנשי קש.

החקירה התנהלה באופן סמוי מאז החשיפה בכלכליסט, בעקבות תלונה שהגיש אחד המשקיעים שנעקצו ד"ר גדעון שיכמן. היא נוהלה על ידי היחידה לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 בשיתוף כונס הנכסים הרשמי, פקיד שומה חקירות ת"א ברשות המסים, הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ובליווי של פרקליטות מיסוי וכלכלה ת"א.

לחשודים המרכזיים מיוחסות עבירות רבות כמו קשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי מורשה, זיוף בנסיבות מחמירות, עבירות הלבנת הון, עבירות מס, עבירות על חוק המע"מ ועבירות על חוק חדלות פירעון, והמשטרה טענה גם כי ישנו חשש לשיבוש הליכי חקירה מצידם.

עם מעבר החקירה לשלב הגלוי, פשטו הבוקר שוטרי יאח"ה על בתיהם של החשודים, עצרו אותם, ביצעו חיפושים ותפסו ממצאים רלוונטים לחקירה. בהודעת המשטרה נמסר כי "מחומר החקירה עד כה עולה, כי החשודים יצרו מצג שווא, אותו הציגו בפני המשקיעים, בדבר טכנולוגיה חדשנית ופורצת דרך - משנות עולם - כלשונם, המצויה בשלבים מתקדמים של פיתוח ועם פוטנציאל מכירות והשאת רווחים גדולים. באמצעות חברות קש שהקימו החשודים, בארץ ובחו"ל, הם העבירו את כספי המשקיעים לחשבונות בנק שונים, הלבינו אותם ועשו בהם שימוש לצרכיהם הפרטיים".

נציגת המשטרה אמרה בדיון היום כי כהן הוא "הראש והיזם של פלטפורמת ההונאה", וכי הוא חשוד כמי שיצר והפעיל את המיזם השקרי הבדוי וביקשה להאריך את מעצרו בעשרה ימים. כהן הכחיש את החשדות נגדו וסנגוריו טענו כי הדברים צריכים להמשיך ולהתברר בהליכים משפטיים אזרחיים המתנהלים מזה כשנתיים בפרשה. שופט השלום טל ענר האריך כאמור את מעצרו בשבוע וכתב בהחלטתו כי כנגד כהן התגבש חשד סביר הקושר אותו לחשדות לפיהן "פעל בשיטות הונאה מתוחכמות" וציין כי הוא "בעל כישורים להשפיע על הזולת ולתמרנו". צור טען בדיון, כפי שטען בזמנו בתחקיר "כלכליסט" כי הלך שבי אחר כהן ונפל קורבן להונאה שלו, אולם השופט ענר לא קיבל את גרסתו שלדבריו אינה מתיישבת עם חומרי החקירה. בנוסף הוארך בשלושה ימים מעצרם של החשודים הנוספים. אחד מהם הוא עמיר כהן, אחיו הצעיר של עדי כהן, שחשוד כמי שחברות המעורבות בפרשת ההונאה והסתרת הכסף שנגנב נרשמו על שמו, אף שלטענתו לא היה מודע למעשי העוקץ הנטענים.

"מול גודל הסיפור וההסכם עם טויוטה וסוני והסיכוי לרווח, אנשים התפתו"

כפי שנחשף בתחקיר כלכליסט, כהן הציג עצמו בפני המשקיעים כ"מוח הטכנולוגי" שעומד בראש פעילות הפיתוח של המיזם כמנהל הבלעדי, וכאוטודידקט שעוסק עשרות שנים בפיתוח חומרים ותהליכי ייצור מגוונים. הוא תיאר כיצד הוא עובד ביפן בתוך מתחם מעבדות שמייצר עבור טויוטה וסוני מוצרים ייחודיים בתכונותיהם. הוא שמר על מעטה סודיות וחשאיות, בטענה כי זה התנאי אותו הציבו תאגידי הענק היפניים. לכן לאף אחד מלבדו אסור היה לראות את תהליך ייצור החומרים הייחודיים.

כהן סיפר כי פעילות הפיתוח נעשית במעבדות הסודיות של חברה שותפה יפנית בשם Y&P בטוקיו, שכוללות אולמות מחקר וציוד מתקדם. במעבדות אלה, הוא סיפר, עובדים 38 עובדים, ובכללם לבורנטים, אנשי אלקטרוניקה, כימאים, מהנדסים ועוד, הכפופים לו ופועלים על פי הוראותיו. הוא סיפר כי הוא נפגש ועובד בשיתוף פעולה עם אדם מטעם השותף היפני בשם "סוזוקי" שהוא איש הקשר הישיר לטויוטה וסוני, וכי גם הקשר מולו חייב להישמר בסודיות מוחלטת, לדבריו, בשל דרישה דקדקנית של השותף היפני. הוא פיזר הבטחות ומצגים לפיו המוצרים המפותחים אמורים להירכש במיליארדי דולרים.

צור, ששימש כיו"ר החברה, היה אחראי על ההתנהלות העסקית והמסחרית. ובעיקר על גיוס הכספים למיזם. הוא ניהל קשר רציף באמצעות המייל עם אישה שתוארה כנציגת השותפה היפנית. המיילים האלה גם הוצגו למשקיעים בחברה כדי להראות התקדמות בפרויקטים. כל כמה חודשים P&Y שלחה לחברת א.מ חומרים מתקדים חשבונית עבור קניית חומרי הגלם היקרים לצורך תהליך הפיתוח, והחברה הישראלית נדרשה להזרים את חלקה במיזם – ולגייס לצורך כך עוד כספים ממשקיעים. הסכומים הלכו ועלו, והגיעו למיליוני דולרים לחשבונית. "ברור שהיו חששות ושאלות של משקיעים אל מול הסודיות והחשאיות", סיפר אז אחד המשקיעים לכלכליסט, "אבל מול גודל הסיפור וההסכם עם טויוטה וסוני והסיכוי לרווח, אנשים התפתו".

שיכמן היה המשקיע הראשון שהתעוררו אצלו חשדות לגבי המיזם, עד שיצא לחקירה עצמאית מעמיקה שהעלתה סימני שאלה קשים. מכתבי האזהרה שהפיץ לחבריו המשקיעים נפלו על אוזניים ערלות, בעוד הם ניסו לדבוק בהשקעתם, עד שבשלב מסוים גם שם נפל האסימון – והם החליטו לשכור חברת חקירות בינלאומית שממצאיה הראו כי נפלו לכאורה קורבן למעשה עוקץ מתוחכם.

בעקבות זאת קבוצת המשקיעים, שיוצגו בידי עורכי הדין ישראל בכר ונופר סהר ממשרד פרל כהן צדק לצר ברץ, החלו לנהל בעצמם הליכים משפטיים אזרחיים במטרה להשיב את כספם, וכבר אז טענו כי כל המיזם מתחילתו עד סופו הוא למעשה תרגיל עוקץ והונאה מתוחכם – "עורבא פרח, כזב מוחלט".

שיכמן מצידו, הקדיש זמן ואנרגיה רבים במרדף אחר כספו, כשהוא לווה בהליכים האזרחיים שניהל בידי עורכי הדין איתן ארז ומור בן שושן, ובהגשת התלונות לרשויות אכיפת החוק גם בידי עו"ד אורית חיון. עורכי הדין ארז ובן שושן, שמייצגים לצד שיכמן עוד עשרות נושים של עדי כהן וגבע צור מסרו היום כי "מדובר באחת מפרשיות המרמה מסמרות השיער בתולדות מדינת ישראל, במהלכה נעקצו עשרות משקיעים תמימים. הקורבנות פותו על ידי מצגות שקריות לפיהן עדי כהן המציא כביכול אבקת קסמים וסגסוגת מתכת חדשנית לייצור מכוניות שנמכרה לטויוטה ובטריה מהפכנית שנמכרה לסוני במיליארדי דולרים. רק עקב ערנות של ד"ר גידי שיכמן שטילפן לסגן נשיא סוני העולמית נתגלתה התרמית. בכסף שנעקץ ניהלו החשודים חיי פאר בוילה בקיסריה ואספו מכוניות יוקרה".


מכונית ראשונה מתוצרת סוני. שמה שורבב למיזם , צילום: סוני מכונית ראשונה מתוצרת סוני. שמה שורבב למיזם | צילום: סוני מכונית ראשונה מתוצרת סוני. שמה שורבב למיזם , צילום: סוני


בין השאר נחשפו בתחקיר כלכליסט ממצאי המעקבים והחקירה הפרטית שנוהלה בשנת 2019 ברחבי העולם בהזמנת משקיעי א.מ, במטרה להתחקות אחר כהן ואחר הכספים הנעלמים. החקירה גילתה כי החברה היפנית, שהיתה כביכול שותפה במיזם, נרשמה בסמוך להקמת החברה הישראלית, וכי מי שרשום כמנהלה הוא בחור צעיר, שהוא בכלל סטודנט שחי בקליפורניה. בהמשך התגלה כי אביו של הבחור, ישראלי שחי ביפן ובעל קשרים מהעבר לכהן ואשתו והיה שכן שלהם בעבר בקיסריה.

בנוסף, הצליחו החוקרים הפרטיים לעקוב אחר כהן ביפן, לתעד אותו מעביר דיווחים שקריים למשקיעים, ובעיקר לתעד "על חם" את הרגע בו הוא נפגש בלאונג' עסקי של מלון עם אותו חבר, ואיתו שוחח על ההונאה ודרכי ההסתרה שלה, כאשר השיא היה כאשר הם תכננו להפיק תמונה מזוייפת של פגישה עם אותו "מר סוזוקי" המסתורי כדי לנסות להרגיע את המשקיעים שהביעו אז ספקות במיזם. זאת באמצעות שליחת אחד העובדים של החבר, שיתלבש כאיש עסקים ויגלם בעצם את אותו סוזוקי, שלמעשה לא היה קיים.

בנוסף, החוקרים ביקרו במתחם שבו כביכול היו אמורות להיות מעבדות המחקר, אולם כשהם נכנסו פנימה הם נדהמו: לא מעבדות, לא ציוד פיתוח מתקדם ולא חומרים מיוחדים אלא היה זה מפעל כסאות רכב של טויוטה. "וזהו רק קצה הקרחון", כתב המשקיע אסף לפידות בתצהיר שהגיש בעבר לבית המשפט. "כל מצגי עדי כהן, אחד לאחד, התבררו כשקר גס... התברר שכל דיווחיו הם כזב מוחלט וכי הוא משקר בזמן אמת על כל פעולותיו ביפן".

ממצאים נוספים שהתגלו בהמשך בחקירה הפרטית הם כי על שמו של כהן לא רשום דבר – לא רכב, לא דירה, אפילו לא חשבון בנק. זה לא הפריע לו ולאשתו לנהל אורח חיים ראוותני, לגור באחוזה גדולה בקיסריה, להחזיק כמה רכבי יוקרה ולחיות בפזרנות. : בין השאר נמצא מארג של חברות, שהבעלות הרשומה בהן היא לרוב של בני משפחתו של עדי כהן. בנוסף נמצאו עדויות לכאורה להעברת כספים מ-P&Y ביפן לחשבונות הקשורים למשפחת כהן ואף לסליקה מהחשבון באשראי. ממצאים אלה ואחרים נמצאים כיום בידי גופי האכיפה.

מאז התקיימו הליכים אזרחיים רבים סביב הפרשה, וצור אף נכנס להליך של פשיטת רגל. צור שהתראיין אז ל"כלכליסט" הפנה אצבע מאשימה לשותפו לשעבר: "עדי כהן שיטה בי ברמות שהחיים שלי נהרסו. כשאני מסתכל לאחור על חיי, אני מבין כמה העיוורון היה גדול. העיוורון הזה הכה בי ובקבוצה שלמה של משקיעים. ההתנהגות שלי בשנים האחרונות היתה כמו של שיכור, לוויתי כסף מחברים ואנשים שאני מכיר, אבל זה רק בגלל שהאמנתי באמת במיזם הזה. בחיים לא גנבתי כסף. אני בפשיטת רגל עם חובות עתק וריביות מטורפות שבחיים לא אצא מזה, בעוד עדי חי בקיסריה את החיים הטובים". כהן מצידו דחה אז את הטענות נגדו והאשים את צור. הוא מסר אז באמצעות עורך דינו אביחי ורדי כי "ככל ולמשקיעים יש טענות, יש להפנותן לאנשי הכספים ולמנהל החברה (גבע צור) ובוודאי שלא לאיש המחקר והפיתוח". היום מסר עו"ד ורדי לאחר מעצר כהן כי "התיק המדובר מצוי בהליכים משפטיים אזרחיים מזה כשנתיים, ואף נבדק על ידי בעל תפקיד מטעם ביהמ"ש בחיפה. תמוה איך לאחר זמן כה רב נכנסה המשטרה לתמונה".

תגיות