אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת השרים ליוקר המחיה תתכנס בחמישי: האוצר והבריאות מחפשים פשרה לחוק יבוא חופשי ספינה מכולות בנמל חיפה | צילום: שאטרסטוק

ועדת השרים ליוקר המחיה תתכנס בחמישי: האוצר והבריאות מחפשים פשרה לחוק יבוא חופשי

הוועדה תתכנס לראשונה מאז פרוץ המלחמה, ותדון בקידום תזכיר חוק יבוא חופשי; המתווה המסתמן: היבואנים יוכלו להסתמך באופן מלא על התקינה, החקיקה והנהלים האירופאיים; עם זאת עדיין קיימות מחלוקות בין משרדי האוצר והבריאות

24.02.2024, 20:55 | שלמה טייטלבאום

ועדת השרים ליוקר המחיה, שעוד לא כונסה פעם אחת מאז פרוץ המלחמה, היתה אמורה להיפגש בשבוע שחלף, אלא שכיפופי ידיים בין משרדי הממשלה השונים גרמו לשינוי המועד שלוש פעמים ורק בחמישי קיבלו השרים הודעה כי הישיבה צפויה להתקיים בחמישי הקרוב.

על פי סדר היום, הוועדה תדון בקידום תזכיר חוק יבוא חופשי במתווה "מה שטוב לאירופה, טוב לישראל". למעט משרד החקלאות, ישנה הסכמה בין משרדי ושרי הממשלה על עקרונות החוק, אלא שמאחורי הכותרת הרחבה נמשכים ויכוחים בין האוצר לבין משרדים מוטי רגולציה, ובפרט משרד הבריאות.

חילוקי הדעות וההאשמות ההדדיות בין משרדי הבריאות והאוצר בכל הקשור לפתיחת שוק המזון, התמרוקים והתרופות ליבוא, לובשים אופי כמעט קבוע. מבחינת האוצר, ניתן לאמץ את החקיקה האירופאית, וככל שיש סיכון קונקרטי במוצר מסוים יש לכתוב תקנה או חקיקה נקודתית. מבחינת משרד הבריאות, גישה זו לוקה בשטחיות ובחוסר הבנה של עולם בטיחות המזון.

בכיר במשרד הבריאות אמר כי "באיחוד האירופאי יש קשר חזק בין כל המדינות, כך שאם יש אירוע של הרעלת מזון במדינה אחת, אני יכול להרים טלפון למקביל שלי במדינה אחרת ולבצע אכיפה, אין את זה בישראל. אנחנו מסכימים עם הכיוון, אבל אנו לוקחים סיכונים, ואל תזלזלו בזה".

מכל מקום, באוצר ובבריאות הפנימו את הכוח של שני הצדדים והחליטו לעבוד יחד לטובת קידום החוק. הדיונים התקיימו באינטנסיביות בין הצדדים, כשמשרד הכלכלה משתתף בהם חלקית, ואילו רשות האסדרה (הרגולציה) — שנתלו בה בעבר תקוות רבות — מודרה לחלוטין מן הדיונים.

המתווה המסתמן לחוק הוא שהיבואנים יוכלו להסתמך באופן מלא על התקינה, החקיקה והנהלים האירופאיים. משרד הבריאות התעקש על החובה לסימון מוצרים בעברית וכעת הוסכם כי תהיה חובה לשים מדבקה בעברית אך היבואן יוכל להתבסס על מדבקת המוצר המקורית ולא ייאלץ לערוך בדיקות נוספות. בנוסף, במשרד הבריאות מתעקשים כי יהיה סימון של האלרגנים הנפוצים בישראל, וכי יש להתאים את המפעלים ואת המעבדות בישראל לסטנדרט האירופי לגילוי חיידקי ליסטריה. במשרד מתעקשים גם על המשך סימון המוצרים במדבקות אזהרה אדומות (המתריעות על סוכר, שומן ונתרן ברמות גבוהות), מהלך שהוביל בזמנו מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב.

סוגיה מרכזית נוספת היא הקשר בין היצרן ליבואן. באוצר מתעקשים כי יבואן מקביל יוכל להסתמך על הצהרה שמזון דומה משווק באירופה. בשלב זה נראה כי ייקבע שהיבואן המקביל לא יצטרך להציג את כל שרשרת הייצור אך יידרש להציג את מקור היבוא. הפרטים המלאים של הצעת החוק צפויים להתפרסם עד הישיבה.

תגיות