אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניגודי העניינים עם התורמים לחסידות גור מחכים לגולדקנופף במשרד השיכון יצחק גולדקנופף | צילום: יואב דודקביץ

בדיקת כלכליסט

ניגודי העניינים עם התורמים לחסידות גור מחכים לגולדקנופף במשרד השיכון

משרד הבינוי והשיכון יעבור ליהדות התורה, והשר המיועד יצחק גולדקנופף והמנכ"ל החדש מטעמו עלולים להיקלע לניגודי עניינים בשל תרומות של אנשי עסקים ויזמי נדל"ן לחסידות גור. הדרישה להפוך את היועמ"ש של המשרד לאיש אמונו של השר עלולה לרוקן מתוכן את הסדרי ניגוד העניינים. כלכליסט מציג את רשת הקשרים שתשפיע על מדיניות הקרקעות והבנייה

30.11.2022, 06:00 | אמיתי גזית

השר המיועד למשרד הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף והמנכ"ל החדש של המשרד עלולים להיקלע למלכודות של ניגוד עניינים בגלל תרומות וקשר הדוק של כמה אנשי עסקים ויזמי נדל"ן עם חסידות גור.

בין התורמים הבולטים לחסידות: יצחק מירילשוילי, בעל השליטה בחברת רוטשטיין נדל"ן וערוץ 14, ויעקב (שולם) פישר המנוח ושותפו מתיו ברונפמן, בעלי איקאה ישראל. כמו כן תרומות של מיליוני שקלים הגיעו מיזמים חסידי גור ובהם שלמה טייטל המקורב לאדמו"ר מגור והוא בין היתר בעל השליטה בקבוצת גני טל; שותפו בכמה פרויקטים ובעל חברת צמרת העיר שמואל נרקיס; ואברהם ברגר, בעל קבוצת ברגר שבעבר נקראה קידום. תרומות בולטות היו גם מהחברה הדרומית לשיווק מקבוצת סנו - מעל ל־2 מיליון שקל ב־2020-2018, וכן דיפלומט יבואנית מוצרי הצריכה שתרמה 153 אלף שקל ב־2020.

איחוד למען מוסדות התורה של חסידי גור בישראל היא עמותת־העל של החסידות. מי שרוצה לתרום לחסידות ולאו דווקא למוסד מסוים יעביר את כספו לגוף הזה. העמותה מחלקת את הכספים למוסדות החינוך של החסידות, ומקצה כסף למחלקות שונות, בין היתר כאלה שעוסקות בסיוע לנזקקים וסיוע בתחום הדיור. "אפשר לומר שזה ארגון־גג של הכל. בעיקר בתחום החינוך", אומר בשיחה עם "כלכליסט" אחד מעובדי העמותה. "זה גוף פיננסי יחסית. מה לעשות שהכל כסף, והעמותה הזו היא האבא של כולם".

הדיווח האחרון של העמותה לרשם העמותות במשרד המשפטים היה לסיכום שנת 2020. על פי הדיווח הזה יש בה 41 מועסקים, ו־69 מתנדבים. בשנת הדיווח היא גייסה תרומות בהיקף של כ־74 מיליון שקל. 52.6 מיליון שקל מתורמים בארץ, וכ־22.5 מיליון שקל שגויסו בחו"ל. בשנת 2018 החליטה הכנסת לעדכן את תקנות העמותות כך שהתקרה שמעליה יש חובה לפרסם שמות של תורמים שעלתה מתרומות בסך 20 אלף שקל ומעלה עד אז, ל־100 אלף שקל ומעלה מאז.

ניגוד עניינים מהדהד מי ישמור על עצמאות היועמ"ש במשרד השיכון? אחד התפקידים החשובים של יועץ משפטי של משרד ממשלתי הוא לייצר את הסכם ניגוד העניינים של בכירי המשרד - השר והמנכ"ל. הפיכת היועץ המשפטי של משרד לאיש אמונו של השר עלולה לרוקן מתוכן את הסדרי ניגוד העניינים אמיתי גזיתלכתבה המלאה


בדיווח לרשם העמותות נחשפים שמות של 45 תורמים - חברות ואנשים פרטיים - שתרומתם לחסידות גבוהה מ־100 אלף שקל. הסכום המצטבר של התרומות האלה הוא 11.8 מיליון שקל, כך שאי אפשרת לדעת מי האנשים שמאחורי 62 מיליון שקל שנתרמו בשנת הדיווח. בקבוצת 45 התורמים הגדולים נמצאות כמה תרומות מחברות שונות, אשר שייכות או קשורות לאותו אדם. כך שיכול להיות שהתופעה הזו חוזרת על עצמה גם ברשימת התורמים החסויים ויש בה גם כאלה שבמצטבר העבירו סכומים גדולים.

ברוב תקופת הדיווח שר הבינוי והשיכון היה חסיד גור הרב יעקב ליצמן - שמונה לשר במאי 2020 וכיהן במשרד עד יוני 2021. 15 מהתורמים בשנת 2020 היו אנשי נדל"ן או חברות שלהן פעילות עסקית בתחום הנדל"ן. במצטבר התורם המוביל לשנת 2020 הוא שלמה טייטל איש העסקים מחסידי גור, ומקורב לאדמו"ר מגור הרב יעקב אריה אלתר. באופן פרטי ודרך חברות קשורות הוא העביר לעמותה כ־1.6 מיליון שקל.

טייטל הוא בעל קבוצת גני טל שבנתה 2,300 דירות ב־32 פרויקטים שונים. יחד עם שותפו לדרך ושותף עסקי מחסידי גור שלמה נרקיס הוא בנה מעל ל־200 דירות במתחם שנלר בירושלים, שבו פעל בית יתומים ואחר כך בסיס בעל שם זהה. במתחם מתגוררים רבים מחסידי גור, בעיקר תושבי חו"ל והעשירים מבין החסידים. בין היתר שר השיכון המיועד הרב יצחק גולדקנופף, שקנה את דירתו מחברה אחרת הבונה במתחם.

בשנים האחרונות טייטל ונרקיס הם גם המנהלים בפועל של העמותה איחוד למען מוסדות התורה של חסידי גור. נרקיס לבדו תרם בשנת 2020 כ־600 אלף שקל. במצטבר בשנים 2020-2018 שניהם יחד תרמו לעמותה כ־4.7 מיליון שקל. בזכות פועלו לטובת גור וקרבתו לאדמו"ר, בשנת 2015 טייטל היה מספר 9 ברשימת יהדות התורה לכנסת והיו שהגדירו אותו יורש לליצמן. בבחירות 2019 לא נכלל ברשימה משום שחשש כי ייבחר לכנסת ועיסוקיו האחרים ייפגעו.

טייטל הוא גם הבעלים של חברת טללים הפועלת בערד, ומעסיקה נשים חרדיות במוקדים טלפוניים שהיא מפעילה במיקור חוץ לחברות שונות. על המניעים להקמת החברה אומר אדם מחסידי גור: "כל חסיד גור שרצה למצוא חן בעיני האדמו"ר ידע עד לפני שנה שצריך להשקיע בערד, היום זה עבר לדימונה".

שמואל נרקיס הוא הבעלים של חברת הנדל"ן צמרת העיר שפועלת במיוחד בבני ברק, ובעיתונות החרדית נטען כי בגלל נפח הפעילות שלו הוא זה שמכתיב את מחירי הדירות בעיר. בהסדר ניגוד העניינים של ליצמן כאשר כיהן כשר השיכון נאסר עליו להתערב בעניינים שיש להם זיקה לפעילות של השניים. "בהתחשב בעוצמת האינטרסים שיש לחברות קבלניות למקסם את ערך הקרקע, יש להישמר מפני ניסיון להשפיע על שיקול הדעת של נבחרי הציבור. עוצמת החשש לניגוד עניינים בגין זיקה לקבלנים היא משמעותית", נכתב.

אמנם הזיקה של טייטל ונרקיס לגור מובהקת אף מעבר לתרומות, אך חסידות גור נהנתה מתרומות נאות של יזמים נוספים. גם עיסוק בסוגיות שישפיעו על פעילותן במישרין או בעקיפין עלול לעורר שאלות. כך, למשל, בשנים 2020-2018 תרם יזם הנדל"ן אברהם ברגר בשמו או באמצעות חברת הנדל"ן בבעלותו כ־560 אלף שקל. לחברה שלו שנקראת היום קבוצת ברגר ונקראה בעבר קידום, 9 פרויקטים המיועדים ברובם לחרדים בבית שמש, בלוד, בביתר עילית, בצור הדסה ופרויקט מחיר למשתכן בזיכרון יעקב. מנחם שטיינברג הוא בעל כמה חברות יזמיות, בהן "ויבן לו בית" ו"טובה הארץ מאוד מאוד", שמהן הגיעו בשנים 2020-2018 תרומות בסך 670 אלף שקל.

שולם פישר המנוח ושותפו מתיו ברונפמן, בין היתר בעלי איקאה ישראל, אחראים יחד לתרומות בהיקף של כ־5 מיליון שקל בשנים 2020-2018. איקאה חולשת על שטחי מסחר ענקיים שהיא שוכרת ומשמשים את 9 הסניפים שלה. לברונפמן־פישר פעילות עסקית נוספת בתחום הנדל"ן. בולט במיוחד הוא פרויקט הענק בכיכר אתרים בתל אביב, שטח שבו רוב זכויות הבנייה שלהם. על פי תוכנית הבנייה שהם מקדמים באמצעות קרן JTV, הכיכר תיהרס, במקומה ייבנו 2 מגדלים בני 25 קומות, ובניין נמוך יותר שבהם 220 דירות ו־300 חדרי מלון.

מיליארדר אחר שתרומתו נחשפת כאן לראשונה הוא יצחק מירילשוילי, בעל השליטה בחברת רוטשטיין נדל"ן (באמצעות חברת אבני שהם), שמניותיה נסחרות בבורסה, מבעלי ערוץ 14 ושותף בתחנת הכוח הפרטית IPM בבאר טוביה. לפי הדיווח משנת 2020, מירילשוילי תרם באותה שנה 180 אלף שקל. מירילשוילי הוא שומר מצוות, איך אינו חרדי ולא קשור לחסידות גור. ב־2011 ייסד את קרן מרומים שתומכת בפעילויות להנגשת ערכים יהודיים לפי דרך התורה, תורמת למוסדות בארץ ובחו"ל בהיקף מוערך של יותר מ־150 מיליון שקל בשנה. בדיווח של חסידות גור לרשם העמותות התרומה נרשמה על שמו של מירילשוילי ולא לזכותה של הקרן.

לרוטשטיין נדל"ן שבשליטתו 55 פרויקטים בתחום הנדל"ן למגורים: 633 יחידות דיור בהקמה, 1,404 יח"ד בתכנון, וכן יחד עם שותפים 26 מגרשים שמהווים עתודות קרקע ובהם פוטנציאל לבניית 5,378 יח"ד. רוב הפרויקטים בביצוע עצמי של החברה. רוטשטיין נדל"ן היא שותפה לחברת אנשי העיר וביחד הן יוזמות מעל ל־10 פרויקטים בתל אביב. בנוסף, יש לה זכויות להקמת שטחי מסחר ותעסוקה, בקריית מלאכי, באר יעקב, בית שמש, וכן קרקעות באלפי מנשה, אשדוד, ומושב תנובות: מתחם שמוגדר בדו"חותיה השקעה מהותית, ומיועד להקמת מרלו"ג.

בתגובה נמסר מדיפלומט כי "מדובר בנוהל רגיל של תרומות מוצרים עם תוקף קצר לארגוני צדקה שונים".

מסנו נמסר בתגובה כי "אין תרומות כספיות של סנו לחסידות גור. החברה הדרומית לשיווק והחברות־הבנות של הקבוצה תורמות, זה למעלה מ־20 שנה, סלי מזון ומוצרים בהיקפים גדולים, המועברים באמצעות רשתות השיווק לעמותות וקהילות שונות.

תגיות