אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות הפתיחה של השוק הסיני מחיר הנפט לא ממהר להמריא קידוח נפט. הצפי למיתון בכלכלות הגדולות משפיע על מחיר הזהב השחור שלא צפוי לזנק השנה | צילום: רויטרס

ניתוח

למרות הפתיחה של השוק הסיני מחיר הנפט לא ממהר להמריא

למרות סיכויי ההתאוששות בביקוש לנפט מצד סין לאחר הסרת הגבלות הקורונה, מה שמשפיע יותר מכל על מחירו הוא השוק העולמי. הצפי למיתון בסין וכן באירופה וארה"ב, ישפיע על שליש מכלכלת העולם ולא צפוי להזניק את מחירי הנפט בטווח הקרוב

08.01.2023, 15:20 | דורון פסקין

השבוע הראשון של שנת 2023 הסתיים בירידה של כ-8% במחיר הנפט בשוק העולמי – הירידה החדה ביותר לשבוע הראשון של השנה מאז 2016. מחיר חבית מסוג ברנט הגיע לכ-78.5 דולר בעוד חבית מסוג WTI נמכרת תמורת כ-74 דולר. האם זהו איתות למה שצפוי בהמשך השנה?

בקרב הסוחרים הציפייה בתחילת השנה הייתה דווקא להתחזקות מחירו של הזהב השחור, בעיקר כתוצאה משינוי שננקט במדיניות "אפס קורונה" בחודש שעבר על ידי יבואנית הנפט הגדולה בעולם – סין. אבל למרות הסרת המגבלות בסין, ההשפעה על שוק הנפט העולמי לא צפויה לבוא לידי ביטוי בטווח הקצר. אינדיקציה לכך היא הודעת ענקית האנרגיה הסעודית ארמקו על הורדת מחירי הנפט עבור הלקוחות באסיה, מה שמלמד כי בממלכה צופים כי בטווח המיידי מחירי הזהב השחור אינם צפויים לזנק.

הערכה זו קשורה למה שקורה בסין אך גם למגמות נוספות באירופה ובארה"ב. באשר לסין, מדיניות הסגרים התקיפה שהנהיגו השלטונות בבייג'ינג עד סיבוב הפרסה האחרון פגעה קשות בביקוש לתשומות אנרגיה ולכן יידרש זמן עד שהוא ישוקם. בנוסף, בעוד כשבועיים תחל חופשת תחילת שנת הירח החדשה בסין (שתימשך עד אמצע פברואר) ולצד העלייה בצריכת האנרגיה בשל הגברת פעילות התחבורה והתיירות, היא תקוזז על ידי הירידה הצפויה מצד המגזר התעשייתי והעסקי שתימשך ככל הנראה עד תחילת מרץ 2023. לפי הערכות בסין, במהלך החופשה תנועת הנוסעים צפויה להגיע לכ-2 מיליארד נסיעות (בים, באוויר וביבשה) פי שתיים מהתנועה בתחילת שנת הירח הנוכחית. עם זאת, התנועה האווירית צפויה להגיע לכ-70% בהשוואה לנתוני 2019.

לצד סיכויי ההתאוששות בביקוש לנפט מצד סין, מה שיוצר לחץ נגדי על הביקוש והמחירים הוא החשש ממיתון עולמי. יש לזכור כי הרבעון הראשון בכל שנה מאופיין בדרך כלל בחולשה בביקושים, אולם השנה ישנם עוד גורמים שחברו לכך כדי ליצור רגיעה מסוימת בשוק אחרי התהפוכות של השנה שעברה.

החששות ממחסור באספקה כתוצאה מהפחתת התפוקה ברוסיה התבדו בשלב זה ונכון לעכשיו ההערכות בשוק הנפט העולמי מדברות על כך שישנו היצע עודף של כ-1 מיליון חביות נפט ביום, וזאת בעיקר כתוצאה מהתאוששות בהפקה במדינות כמו ברזיל וקנדה וגם בחלק ממדינות אופ"ק. מעבר לכך, החורף הנוח יחסית באירופה מסייע לנפץ את תחזיות האימה על "קפיאתה" של אירופה עקב המשבר עם רוסיה כשהמלאים במצב יציב. אבל מה שמשפיע כאמור יותר מכל על ירידת הביקושים לנפט הוא מצבו של השוק העולמי. רק לפני כשבוע הזהירה קריסטלינה גאורגייבה, ראשת קרן המטבע הבינלאומית כי אירופה, סין וארה"ב יחוו השנה מיתון שישפיע על שליש מכלכלת העולם. משמעות הדברים היא שלפחות בטווח המיידי אם לא יתרחשו אירועים משמעותיים ובלתי צפויים, מחירי הנפט אינם אמורים לזנק כלפי מעלה.

תגיות