אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפקט הקורונה נמשך: גל הורדות ריבית בסין בעקבות משבר הנדל"ן והירידה בצריכה הבנק המרכזי של סין, בייג'ינג | צילום: Andrea Verdelli/Bloomberg

FT

אפקט הקורונה נמשך: גל הורדות ריבית בסין בעקבות משבר הנדל"ן והירידה בצריכה

אחרי הפחתה מפתיעה בריבית על הלוואות לטווח בינוני, הרגולטורים יפחיתו את ריבית הפריים כדי לעודד הלוואות לעסקים ולמשקי בית. למרות הדפלציה והצמיחה האפסית, הממשל טרם הציג תוכנית תמריצים. אנליסטים: "יידרשו מהלכים נוספים"

21.08.2023, 06:00 | תומאס הייל, הדסון לוקט וצ'נג לנג, פיינשל טיימס

סין צפויה לבצע את ההורדה הגדולה ביותר עד כה השנה בשתיים מהריביות המרכזיות בשוק ההלוואות. המהלך צפוי בעקבות הצטברות לחצים מצד קובעי המדיניות והבנקים בכלכלה השנייה בגודלה בעולם, לאושש את הצמיחה הכלכלית שנכנסה להאטה ובמקביל להגביר את הביקושים.

בפגישה החודשית שלו היום צפוי הבנק המרכזי של סין להודיע על הפחתה של ריבית הפריים לשנה ולחמש שנים, המשפיעה על עלויות ההלוואות עבור עסקים ומשקי בית, זאת אחרי שביצע בשבוע שעבר הפחתה מפתיעה בריבית על הלוואות לטווח בינוני.

קובעי המדיניות בבייג'ינג מתמודדים עם אתגרים מרובים מאז הסרת מגבלות הקורונה בתחילת השנה. בין השאר, המשק נפגע מהאטה חדה במגזר הנדל"ן, ירידה בהיקפי היצוא, אבטלת שיא בקרב הצעירים ודפלציית מחירים בעקבות הירידה באמון הצרכנים. בחודש שעבר, היצוא צנח ב־14.5% בחישוב שנתי, הירידה החדה ביותר מאז פרוץ מגיפת הקורונה. במקביל, היבוא ירד ב־12.4%, הירידה התלולה ביותר מאז גל קורונה בינואר האחרון, ואחת הגדולות ביותר שנרשמו בשנים האחרונות.


מגדלי מגורים של חברת אוורגרנד. הגישה בקשה להגנה מפני נושים, צילום: AFP מגדלי מגורים של חברת אוורגרנד. הגישה בקשה להגנה מפני נושים | צילום: AFP מגדלי מגורים של חברת אוורגרנד. הגישה בקשה להגנה מפני נושים, צילום: AFP


בהודעה רשמית שפרסם אתמול, הבנק המרכזי של סין הנחה את הבנקים להגדיל את היקף ההלוואות לחברות על מנת לעודד צמיחה ובמקביל גם צריכה. ההודעה הגיעה בעקבות פגישה של הרגולטורים הסינים שנועדו ביום שישי האחרון על מנת לדון בהתאוששות הכלכלית ה"מתמשכת והמורכבת" של המדינה.

רוב הכלכלנים שנסקרו על ידי סוכנות בלומברג סבורים כי ריבית הפריים (LPR) לשנה, שבה משוקללת גם הריבית למשכנתאות, תופחת ב־0.15%, השיעור הגבוה ביותר מאז ינואר 2022. קיצוץ דומה על הריבית לחמש שנים, אם יתבצע, יהיה החד ביותר שנעשה בשנה האחרונה. שיעורי ה־LPR הם כרגע 3.55% ו־4.2%, בהתאמה.

הכלכלנים שנסקרו היו תמימי דעים לגבי הצפי להורדת רמת ה־LPR, מהלך שמגיע בדרך כלל בעקבות הפחתה בריבית על הלוואות לטווח בינוני (MLF). שיעור הריבית הזו, המנהלת את נזילות מגזר הבנקאות, עומד בעקבות הקיצוץ שנעשה בשבוע שעבר על 2.5%, הרמה הנמוכה ביותר מאז הושק הכלי הפיננסי ב־2014.

בייג'ינג נמנעת לעת עתה מהצגת תוכנית תמריצים נרחבת, זאת למרות מספר חודשים של נתונים כלכליים מאכזבים. מדד המחירים לצרכן נכנס לטריטוריה דפלציונית ביולי, עם ירידה של 0.3% בחישוב שנתי, והצמיחה ברבעון השני עמדה על 0.8% בלבד לעומת רבעון קודם לכן.

בה בעת, משקיפים מוטרדים מאי־פירעון אג"ח על ידי חברת הנדל"ן קאנטרי גארדן בסוף השבוע האחרון, כמו גם מאי־פירעון חובות הקשורים לתאגיד ההשקעות ז'ונגז'י מוקדם יותר החודש.

ביום שישי בערב, הרגולטור הסיני הודיע על שורה של רפורמות שמטרתן לתמרץ השקעות בשוקי ההון שלה, כולל עידוד רכישה חוזרת של מניות על מנת לייצב מחירים והורדת עמלות על עסקאות עבור ברוקרים.

ה־LPR נקבע באופן חלקי על ידי הבנקים הגדולים במדינה, הצפויים לפרסם החודש את דו"חות הרבעון השני. ה־LPR לשנה, שנחתך ביוני ב־0.1% הוא חשוב במיוחד בשל השפעתו על עלויות המשכנתאות. אנליסטים בנומורה צפו קיצוצים נוספים ב־LPR לשנה, ל־2.35% עד סוף השנה, בעוד ה־MLF קרוב לוודאי יופחת ב־0.15% ל־2.35%. "עם זאת, הסוגיה הבוערת בכל הנוגע לירידה בהיקפי הצמיחה היא הביקושים הנמוכים לאשראי ולאו דווקא היצע בלתי מספק של כספי הלוואות", הם כתוב. "בשלב מסוים, בייג'ינג תיאלץ לנקוט מהלכים נוספים על מנת לעצור את מגמת הירידה".

מגזר הנדל"ן הסיני, המייצג בימים כתיקונם למעלה מ־25% מהפעילות הכלכלית, נכנס למגמת קיפאון בשנתיים האחרונות בשל משבר נזילות, זאת מאז שאוורגרנד, חברת הנדל"ן עם החובות הגדולים ביותר בעולם, נקלעה לחדלות פירעון. בשבוע שעבר, אוורגרנד הגישה בקשה להגנה מפני נושים בארצות הברית במסגרת תהליך ממושך של ארגון מחדש שהיא עוברת.


תגיות