אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדינות אופ"ק ממשיכות לקצץ, אבל מחיר הנפט במגמת ירידה שר האנרגיה הסעודי, הנסיך עבדולעזיז בן סלמאן. ויתר על מסיבת עיתונאים | צילום: Gavin John/Bloomberg

מדינות אופ"ק ממשיכות לקצץ, אבל מחיר הנפט במגמת ירידה

הורדת תפוקת הנפט שהחלה לפני כשנה השפיעה באופן מוגבל על המחירים וגם ההודעה על המשך הקיצוץ לא ריגשה את השווקים. הסיבה: תחזית לצמיחה חלשה בביקושים ב־2024. אנליסט: "אם הקיצוצים יתממשו במלואם, אין לזלזל בהשפעתם"

03.12.2023, 20:51 | דיוויד שפארד ואיאן ג'ונסטון, פייננשל טיימס

המדינות החברות בקרטל הנפט אופ"ק פלוס יבצעו קיצוצים נוספים בייצור הנפט ב־2024, זאת כחלק מהמאמצים לחזק את השוק. אולם, מחירי הנפט ירדו דווקא, זאת ברקע סימנים למתיחות בקרב המדינות.

סעודיה התחייבה בסוף השבוע האחרון להאריך קיצוץ קיים בהיקף מיליון חביות ביום עד לסוף הרבעון הראשון של השנה הבאה, בעוד שרוסיה הודיעה כי תרחיב את הקיצוץ הנוכחי ל־500 אלף חביות ביום מ־300 אלף חביות. ההחלטות הללו נועדו לפצות על ההאטה בכלכלה העולמית והעלייה בהיצע מצד יצרניות מתחרות.

אולם, בצעד לא שגרתי, באופ"ק הודיעו כי על קיצוצים נוספים, האמורים להסתכם בהפחתה כוללת של יותר מ־2 מיליון חביות ביום (כ־2% מההיצע העולמי), תכריז כל מדינה כשתמצא לנכון, ולא כנהוג בהודעה משותפת.



חוסר הוודאות הזה הוסיף ללחץ הגדל בשוק סביב המתיחות הקיימת בקרב מדינות אופ"ק פלוס, זאת יותר משנה לאחר שהחלו בקיצוצים בייצור בצעד שהיתה לו עד כה השפעה מוגבלת בלבד על המחירים.

הפגישה של נציגי אופ"ק פלוס היתה אמורה להתקיים ביום ראשון שעבר, אך נדחתה על רקע הוויכוחים סביב יעדי הייצור. היא התקיימה בסופו של דבר במתכונת מקוונת ולא בפגישה של השרים במטה אופ"ק בווינה. הדחייה אירעה, בין השאר, בשל מגעים עם מדינות אפריקה החברות בקרטל, ביניהן אנגולה וניגריה, שהתנגדו לניסיונות לחייבן לקצץ בייצור — זאת על רקע ניסיונות להחיות את תעשיית הנפט שלהן לאחר שנים של היעדר השקעות וניהול כושל. באופ"ק מסרו כי בנצ'מרק הייצור של אנגולה, ניגריה וקונגו ירד, אך כי המדינות לא הציעו הורדות נוספות מרצון.

מחיר נפט מסוג ברנט, הבנצ'מרק העולמי, עלה לאחר פרסום הקיצוצים אך לאחר מכן נסחר בירידות. כך, חוזים עתידיים למשלוח בפברואר ירדו ביותר מ־2% ונסחרו בקרוב ל־80 דולר לחבית, הרבה מתחת לשיא של 98 דולר שנרשם בספטמבר.

המחיר של נפט מסוג WTI, הבנצ'מרק בארצות הברית, ירד ב־2.5% ל־76 דולר. לטענת הסוחרים, השוק מאבד את הביטחון ביכולת של אופ"ק פלוס להמשיך ולהוביל לעליות מחירים, זאת לנוכח התחזית לצמיחה פושרת בלבד בביקושים בשנה הבאה ועלייה במלאים חלופיים. בד בבד, אנליסטים ציינו כי אם הקיצוצים ייצאו אל הפועל, המלאי יצטמצם משמעותית ברבעון הראשון של 2024.

"השוק יבחן את אופ"ק פלוס ויבדוק האם מחיר של 80 דולר לחבית באמת יהיה מחיר הרצפה שיוכלו להגן עליו", אמר רעאד אלקאדירי מיורוסיה גרופ. "התיוג של הקיצוצים כוולונטריים מערער במעט על ההשפעה הפסיכולוגית על השוק, אך אם הקיצוצים יתממשו במלואם, אי אפשר יהיה לזלזל בהשפעתם".

שר האנרגיה של סעודיה, הנסיך עבדולעזיז בן סלמאן, אשר על פי רוב נהנה ממעמדו הבכיר בפגישות אופ"ק, ויתר הפעם על ההזדמנות לקיים מסיבת עיתונאים כדי להסביר את האסטרטגיה של הקבוצה. במקום זאת, סוכנות הידיעות הסעודית היתה זו שהודיעה על המשך הקיצוץ הוולונטרי של מיליון חביות ביום.

אחרי הודעת הקיצוץ פורסמו התחייבויות נוספות מצד חברות אחרות בארגון, ביניהן איחוד האמירויות שהודיעה על קיצוץ של 163 אלף חביות ביום ברבעון הראשון, בעוד שעיראק וכווית הודיעו על קיצוץ של 211 אלף ו־135 אלף חביות, בהתאמה. קיצוצים הוכרזו גם מצד עומאן, אלג'יריה וקזחסטן.

לפי הכלכלן אמריטה סן מ־Energy Aspects, אף שאופ"ק פלוס "לא הצליחו לעורר ביטחון בשוק", אם הם יעמדו בהתחייבות לקצץ עוד בהיצע, השוק יתחיל להתהדק.

קרטל הנפט מנסה להעלות את המחירים שנפלו בחודשים האחרונים, זאת בעוד המתיחות במזרח התיכון התגברה ברקע המלחמה בחמאס. סעודיה זקוקה למחיר של קרוב ל־100 דולר לחבית כדי לממן את תוכנית הרפורמה הכלכלית השאפתנית של יורש העצר הנסיך מוחמד בן סלמאן, אך חשופה ללחצים מהבית הלבן, בצל החשש מהשפעות מחירי נפט גבוהים על האינפלציה.

בכיר בבית הלבן אמר ביום חמישי לאחר ההכרזה של אופ"ק, כי הנשיא ג'ו ביידן "מתמקד במחירי הדלק עבור הצרכנים האמריקאים, שיורדים בעקביות".

גורמים המקורבים למנהיגי מדינות המפרץ הפרסי שללו את האפשרות של אמברגו נפט, בדומה לצעדים שנקט הקרטל במלחמת יום כיפור ב־1973. אולם ב"פייננשל טיימס" דיווחו בחודש שעבר, שהמדינות החברות באופ"ק עלולות לשקול העברת מסר נגד התמיכה האמריקאית בישראל, זאת לנוכח ההרס הנרחב בעזה.

תגיות