אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות השיפור בתשואות, אלטשולר שחם ממשיך לאבד לקוחות גילעד אלטשולר | צילום: שאטרסטוק, תומי הרפז

למרות השיפור בתשואות, אלטשולר שחם ממשיך לאבד לקוחות

אף שאלטשולר שחם חזר לצמרת טבלת התשואות, לקוחות העבירו מחברת הגמל של בית ההשקעות 3.3 מיליארד שקל בינואר. מאז יוני 2021 איבדה אלטשולר שחם גמל ופנסיה 70 מיליארד שקל, 32.7% מנכסיה, למתחרים

21.02.2023, 06:10 | אלמוג עזר

הסנטימנט השלילי לא נבלם: חברת הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם כבר לא נמצאת בתחתית טבלת התשואות, אבל הכספים ממשיכים לצאת ממנה. בחודש ינואר איבדה חברת הגמל הגדולה בישראל נכסים בהיקף של 3.3 מיליארד שקל למתחרים שלה. מאז יוני 2021, החודש הראשון שבו הציגה קרן ההשתלמות שלה במסלול הכללי תשואה שלילית ראשונה זה שנים רבות, איבדה אלטשולר שחם גמל ופנסיה נכסים בהיקף של 70 מיליארד שקל, כך שכיום היא מנהלת נכסים בהיקף של 144 מיליארד שקל – ההיקף הנמוך מאז נובמבר 2020.

מקרן הפנסיה של אלטשולר שחם נוידו בינואר 2023 נכסים בהיקף של 840 מיליון שקל והיא מנהלת כיום 26.4 מיליארד שקל.

החוסכים ממשיכים להוציא את הכספים מאלטשולר שחם אף שבית ההשקעות חזר לצמרת טבלת התשואות, בזכות התממשות הסיכון שמפניו התריע לאורך כל הזמן גילעד אלטשולר, מנכ"ל ובעלים משותף והאיש שמנווט את ההשקעות באלטשולר שחם. גילעד אלטשולר הוא הסמן הימני בכל הנוגע לפיזור סיכונים ומתן דגש על השקעה במניות מעבר לים. ב־2022, כשהשוק הישראלי הניב תשואה גבוהה מזה של ארה"ב, אלטשולר שחם שילמה על כך בירידה לתחתית טבלת התשואות. אולם לקראת סוף השנה, ומתחילת השנה הנוכחית, התמונה התהפכה, בין היתר על רקע חששות של משקיעים מההפיכה המשטרית וכן בשל שינויים מאקרו־כלכליים שהיטיבו עם השוק האמריקאי. כך, בינואר טיפס מדד S&P 500 ב־6% ומדד נאסד"ק 100 זינק ב־10.6%. ואילו כאן, מדד ת"א־35 ירד ב־1.1% ומדד ת"א־90 ירד בקרוב ל־1%.

כך, בינואר הניבה קרן ההשתלמות במסלול הכללי של אלטשולר שחם תשואה של 2.24% לעומת ממוצע ענפי של 2.18%, והתמקמה במקום הרביעי מבין הקרנות הגדולות. עם זאת, הקרן של אלטשולר שחם, שהיא הגדולה ביותר מסוגה עם נכסים של יותר מ־40 מיליארד שקל, עדיין נמצאת בתחתית הטבלה בטווח הארוך. בשלוש השנים האחרונות הניבה הקרן תשואה של 4.89% בהשוואה לממוצע ענפי של 13.1%.


אלטשולר שחם כבר לא בתחתית טבלת התשואות,  אלטשולר שחם כבר לא בתחתית טבלת התשואות אלטשולר שחם כבר לא בתחתית טבלת התשואות,


מי שקוטפת את המקום הראשון בטווח של שלוש שנים היא הקרן של מור, עם תשואה של 22.9%. מור הוא גם המגייס הגדול ביותר בשוק הגמל ב־2022. במידה רבה הוא ירש את מקומו של אלטשולר שחם, שבשנותיו החזקות שאב ממתחריו 3-2 מיליארד שקל בכל חודש, וכך הפך בצורה אורגנית לבית ההשקעות הגדול בישראל, עוד לפני שרכש באמצע 2021 את בית ההשקעות פסגות, שהחזיק בתואר הזה לפניו. לאחר הרכישה, תמורת כ־900 מיליון שקל, אלטשולר שחם מכר את רוב הפעילות של פסגות לרני צים ולהראל ונשאר עם נכסי הגמל של פסגות בלבד.

חברת הגמל והפנסיה של מור ניידה אליה 2.6 מיליארד שקל מהמתחרים בינואר וב־2022 שברה את שיא ההעברות עם ניודים של 21.5 מיליארד שקל, תוך שבדצמבר היא שברה שיא העברות חודשי (2.9 מיליארד שקל). כיום מנהלת החברה, שבראשה עומד אורי קיסוס, נכסים בהיקף של 55 מיליארד שקל.

מעבר למור, גם חברת הגמל של מיטב נהנתה מהעברות בהיקף של 500 מיליון שקל והיום היא מנהלת 66.9 מיליארד שקל. כלל ביטוח ניידה אליה בינואר 600 מיליון שקל ומנהלת 56.4 מיליארד שקל.

הירידה בהיקף הנכסים המנוהלים באה לידי ביטוי גם בדו"חות הכספיים של אלטשולר שחם פיננסים – החברה־האם הציבורית של אלטשולר שחם גמל ופנסיה הפרטית, שמהווה את רוב הפעילות שלה. ברבעון השלישי של 2022 הציגה החברה ירידה של 35% ברווח הנקי, שעמד על 50.5 מיליון שקל. זאת, בעוד בתקופה המקבילה הרווח הנקי שלה עמד על 77 מיליון שקל. עם זאת, עדיין מדובר על תוצאות כספיות חזקות, בוודאי ביחס לאובדן הנכסים.

הירידה בהיקפי הנכסים הובילה לשינויים מסוימים באלטשולר שחם. כפי שנחשף ב"כלכליסט", בית ההשקעות החליט לשנות את האופן שהוא מצביע באסיפות כלליות של חברות ציבוריות. אלטשולר שחם החליט להפסיק להסתמך באופן בלעדי על היועץ החיצוני ברק ארז, שאליו העבירו את הסמכויות בנושא, במטרה לצמצם את הלחצים מצד בעלי שליטה.

אלטשולר שחם, בהובלת הייעוץ שקיבל מארז, נחשב לנץ בכל הנוגע לנושאי תגמולי בכירים. הוא קבע רף קשוח ולא אחת מצא את עצמו בשורה ארוכה של חיכוכים מול חברות שונות בשל המדיניות שלו. בסופו של דבר, באלטשולר שחם החליטו להפסיק להסתמך על ארז באופן בלעדי, במטרה להיטיב עם החוסכים שלהם. לשיטת אלטשולר שחם, הדבר הוביל לכך שתשואות העמיתים נפגעו, משום שהיו בעלי שליטה ומנהלים של חברות שהעדיפו להכניס מוסדיים אחרים לחברות שלהם על פני אלטשולר שחם, בשל הקו הקשוח של בית ההשקעות. בנוסף, אלטשולר שחם לא קיבל את הקרדיט הציבורי על מה שתפס כשימוש במצפן מוסרי. ועל כן, כאמור, בית ההשקעות החליט לרכך את המדיניות שלו בנושא.

אלטשולר שחם: "לאורך השנים אלטשולר שחם הוא בית ההשקעות המצטיין בישראל, אשר מנהל את השקעותיו בראייה ארוכת טווח תוך הובלה של שנים בכל תחומי הפעילות. שנת 2022 שהתחלקה לשתיים, חציון ראשון בו היינו מאחור, הייתה גם שנה מפנה עם חציון שני ממנו אנו בו חוזרים להוביל. את שינוי המגמה אנו מזהים בקרב לקוחותינו שנשארים איתנו ויוצאים נשכרים".

תגיות