אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המרצים באוניברסיטאות פתחו בסכסוך עבודה: ישבשו את בחינות הסמסטר האוניברסיטה העברית | צילום: אלכס קולומויסקי

המרצים באוניברסיטאות פתחו בסכסוך עבודה: ישבשו את בחינות הסמסטר

שבועיים אחרי ההכרזה, מועצת ארגוני הסגל הבכיר פתחה בסכסוך עבודה בטענה שהאוצר וראשי האוניברסיטאות גוררים רגליים במו"מ על ההסכם הקיבוצי של המרצים. יו"ר המועצה פרופ' זעירא: "מזלזלים בחברי הסגל"

23.01.2023, 12:34 | שחר אילן

המועצה המתאמת של ארגוני הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות הודיעה היום (ב') על כוונתה לנקוט עיצומים שישבשו את בחינות הסמסטר. זאת במחאה על כך שלטענת המרצים האוצר אינן מנהל עמם משא ומתן אמיתי לעדכון השכר, אלא מה שהם מגדירים "פגישות סרק". לפני שבועיים הכריזו המרצים על סכסוך עבודה והיום הוא נכנס לתוקף.

תוקף ההסכם הקיבוצי של המרצים הסתיים לפני שלוש שנים, אך הוא לא חודש בשל מערכות הבחירות ומשבר הקורונה. עילת סכסוך העבודה שהוגש ב-02.01.2023 הייתה "התנהלות בדרך שמנוגדת ליחסי העבודה הקיבוציים רבי השנים במקום העבודה ובחוסר תום לב; גרירת רגליים במשא ומתן לחתימה על הסכם קיבוצי חדש לאחר שהאחרון הסתיים לפני שנים; ניהול המשא והמתן בחוסר תום לב ובדרך בלתי מקובלת, באופן שהביא את המשא והמתן לסף מבוי סתום".

הצעדים הראשונים עליהם הוחלט: חברי הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות יבדקו עבודות ובחינות של סמסטר א' - אבל לא יעבירו ציונים; הם לא יעבירו נוסח של בחינות למועדי ב' ולא יענו לסטודנטים לפניות הקשורות בבחינות. העיצומים ייכנסו לתוקף באופן מיידי וכוללים את האוניברסיטאות: העברית, בן-גוריון, בר-אילן, חיפה, הטכניון, ת"א ומכון ויצמן.

המרצים טוענים כי גם לאחר הכרזת סכסוך העבודה, "ועד ראשי האוניברסיטאות, יחד עם הממונה על השכר במשרד האוצר והוועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה, המשיכו בגישתם לפיה הם לא מביעים כל עמדה לגבי דרישת ארגוני הסגל ומקיימים רק "פגישות סרק" בכדי להעביר זמן ולא במטרה להגיע לפתרונות אמיתיים".

יו"ר המועצה המתאמת של ארגוני הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות פרופ' ענת זעירא מסבירה כי "לאחר הגשת סכסוך העבודה, קיווינו שיוצג לנו תקציב מוגדר להסכם קיבוצי, אך לצערנו – זה לא קרה". לדבריה, "הקיפאון במו"מ משקף את הזלזול של האוניברסיטאות, בגיבוי משרד האוצר, בחברי הסגל ובאוניברסיטאות".

זעירא טוענת: "לא רצינו להגיע לרגע הזה. מקום העבודה שלנו והסטודנטים יקרים מאוד לליבנו, אבל ההתנהלות מצד הנהלות האוניברסיטאות, בגיבוי של גורמי המדינה, לא הותירה לנו ברירה. אנחנו לא מבקשים תוספת לבסיס השכר, רק ביקשנו לעדכן את שכרנו בהתאם לשחיקה הקיימת". היא מזהירה שהעיצומים יחריפו בהדרגה.

ועד הסגל האקדמי במכללה האקדמית כנרת הודיע על סכסוך עבודה בשל "כוונת ההנהלה לסגור או לצמצם משמעותית את החוגים לתקשורת, לתיירות וללימודי ארץ ישראל". לטענת הועד, "ההשלכות המיידיות הן הפחתה משמעותית בהיקף עבודת המרצים במחלקות שונות עד כדי פיטוריהם". מהמכללה האקדמית כנרת נמסר בתגובה כי "המכללה מקיימת שיח שוטף מול הסגל האקדמי ובוחנת כיווני פעולה שונים במטרה להמשיך ולהיות אקדמיה מובילה וחדשנית, שגם קשובה לצרכים המשתנים של רוח הזמן".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה ש"נקיטת צעדים ארגוניים פוגעת בסטודנטים ללא שום תכלית מכיוון שהממשלה טרם קבעה את מדיניות השכר בכלל המגזר הציבורי, ובכללם גם סייעות, פקידים, עובדי מערכת הבריאות, שוטרים ועוד. המשא ומתן עם הסגל האקדמי נמשך בחודשים האחרונים ומשרד האוצר ימשיך לפעול, יחד עם הות״ת והנהלת המוסדות לטובת קידום מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל".

מוועד ראשי האוניברסיטאות נמסר: "לא נאפשר להפוך את הסטודנטים לבני ערובה. בכוונתנו לנקוט בכל הצעדים העומדים לרשותנו במסגרת זכותן החוקית של האוניברסיטאות לאפשר את סיום הסמסטר ואת תקופת הבחינות כמתוכנן". עם זאת אמרו שמוקדם מדי לומר אם יבקשו צווי מניעה.

בוועד הוסיפו גם כי "מזה כשנה מתקיים מו"מ אינטנסיבי עם המועצה המתאמת של הסגל הבכיר. עם זאת, נציגי הממונה על השכר במשרד האוצר הבהירו לא אחת שהאפשרות לדון בתוספות שכר תלויה בהסכם מסגרת של ההסתדרות עם המדינה - וכזה טרם נחתם, וכן באישור תקציב המדינה - שגם הוא טרם עבר בכנסת. הצענו לנציגי הסגל לקיים דיונים בסוגיות אחרות, אקדמיות, אך סורבנו פעם אחר פעם".

תגיות