אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המלונאים דורשים: עובדים זרים במקום פלסטינים מפונים במלון בים המלח. דרישה להסכם עם מדינה זרה על הבאת עובדים | צילום: אורן עמית

המלונאים דורשים: עובדים זרים במקום פלסטינים

מאז 7 באוקטובר המלונות במחסור של יותר ממחצית מעובדי המשק. בענף מתריעים שלא יצליחו לארח מפונים ולעמוד בהזמנות פסח, וכמו בענף נדל"ן דורשים להמיר מכסות פלסטינים בעובדים מחו"ל. "אנו בפלונטר ובלי היתרים מהממשלה"

04.02.2024, 06:02 | עמיר קורץ

בענף המלונאות מתריעים מפני מחסור חמור בעובדים, שיפגע ביכולת לאכלס את מפוני המלחמה או לארח את הישראלים שיזמינו חופשות לפסח. זאת על רקע ההגבלות בכניסת עובדים פלסטינים לישראל, ובלי היתר להביא במקומם עובדים זרים, כפי שכבר קורה בענף הנדל"ן. בנוסף מתריעים המלונאים באילת מפני התלות הגבוהה בעובדים הירדנים במלונות בעיר, על רקע המצב הביטחוני.

המלונאים דורשים מהמדינה להביא לישראל עובדים זרים על חשבון המכסות הלא מאוישות של הפלסטינים ועל חשבון אלה של העובדים הירדנים. היום תקיים ועדת הכלכלה בכנסת דיון שיעסוק ב"פתרונות למחסור בכוח אדם בענף התיירות".

מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה שבמקום כ־6,800 עובדים פלסטינים, ירדנים ועובדים זרים, שעובדים במלונות בניקיון, תחזוקה, חדרנות ומטבח כיום פחות מחצי מהמכסה מאוישת — רק כ־2,930 איש. הפער, אומרים בענף, עומד על קרוב ל־4,000 עובדים.

"המדינה מציבה אותנו בפלונטר שקשה לצאת ממנו והענף על סף של משבר", אומר גורם בכיר בענף המלונאות. "מצד אחד אין כמעט עובדים פלסטינים מתחילת המלחמה, ומצד שני אין לנו הקצאה להביא עובדים זרים. אנו במחסור של ידיים עובדות והמדינה מצפה שנהיה מוכנים לקלוט עוד מפונים במקרה של התערערות ביטחונית, למשל בצפון. זה מלכוד, ואנו חייבים מענה — אחרת לא נוכל לקבל מפונים ולא לארח בפסח הקרוב".

לדברי מלונאים, "ההזמנות לפסח החלו, אך במצב הקיים המלונות לא יוכלו לעמוד בהן. אין מי שינקה ויתפעל אותם, ואיש לא יודע לתת אופק. מצד אחד אומרים לנו תיערכו ל־2024 שזו שנת מלחמה ומצד שני לא נותנים לנו את הכלים הבסיסיים בשביל לארח".

למלונות בישראל יש היתר להעסיק כ־2,300 פלסטינים, כאשר כיום, נכנסים כ־200 בלבד. בנוסף, הם מתריעים מפני ה"תלות האסטרטגית" המוחלטת שיש למלונות באילת בעובדים ירדנים. למלונות בעיר יש מכסה של כ־2,500 עובדים יומיים מירדן, כאשר כיום רק כ־1,100 עובדים בפועל. כמו כן, המפגש בין המפונים מעוטף עזה לעובדים הירדנים "מאוד מורכב, מביא לחששות שעולים מהשטח, מפונים שמביעים בהלה ופחד ממשהו שיכול לקרות", מספרים מלונאים.

לענף המלונאות יש גם מכסה של כ־2,000 עובדים פיליפינים, שמתוכם יש חוסר של כ־270 שלא מאוישים, לאור אזהרת מסע של הפיליפינים לישראל בשל המלחמה.

בדיון קודם בוועדת הכלכלה בתחילת ינואר שעסק בנושא אמר נשיא התאחדות המלונות אלי כהן שהפתרון למחסור האדיר הוא להקצות עובדים זרים לענף על חשבון מכסות הפלסטינים. "אנו לא מבקשים תוספת עובדים זרים מעל המכסה אלא שינוי התמהיל כדי לאפשר ולהבטיח לעצמנו רציפות תפקודית גם בעת חירום וגם בעת שגרה".

נציגת משרד האוצר אמרה בדיון ש"ככל שמדובר בהסטת מכסות אנו לא מתנגדים, אבל יש פה עוד שיקולים ועוד גורמים, כמו משרד החוץ ומתאם הפעולות בשטחים (מתפ"ש) שבאחריות משרד הביטחון".

לדברי המלונאים, מאז הדיון דבר לא התקדם לאור היעדר החלטה בקבינט המדיני־ביטחוני והסתייגות מערכת הביטחון ובכללה המתפ"ש, בטענה שהסטת המכסות של הפלסטינים לעובדים זרים תערער את המצב הבטחוני הנפיץ ממילא. מערכת הביטחון, כידוע, סבורה שהכנסת פועלים מהגדה לעבודה בישראל ממתנת את הלחץ ומרגיעה את החברה הפלסטינית ומונעת התלקחות. "המדינה חייבת לקבל החלטה: או שתחזיר את הפלסטינים לעבודה בישראל או שתיתן מענה רוחבי, כמו באמצעות הסכם בין מדינתי מזורז שיביא לפה מאסה של עובדים זרים. אי אפשר לא לתת פתרון בכלל", מסכמים המלונאים.

ממתאם הפעולות בשטחים נמסר ל"כלכליסט" שהם בסופו של דבר גורם מבצע, שמקבל הוראות מהדרג המדיני והקבינט, כולל בנושא זה.

תגיות