אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המבוך של דיזנגוף סנטר מוביל להתייקרות דמי הניהול דיזנגוף סנטר. מותגים רבים בוחרים להשיק בו את חנויות הדגל | צילום: אוראל כהן

בלעדי

המבוך של דיזנגוף סנטר מוביל להתייקרות דמי הניהול

חברת הניהול של מרכז הקניות התל־אביבי הודיעה כי בפברואר תעלה את התעריף לסכום של 76 שקל למ"ר - עלייה של 7%. הנימוק: "עלייה בכלל ההוצאות", כולל עליית השכר הרוחבית במשק. האם המהלך יזלוג ליתר הקניונים בארץ?

24.01.2023, 15:48 | אורנה יפת

דיזנגוף סנטר בתל אביב יעלה את דמי הניהול ב־7% בחודש הבא, כך נודע ל"כלכליסט". דמי הניהול שגבה הסנטר מהשוכרים עד כה היו 71 שקל למ"ר, ומפברואר הם יעלו ל־76 שקל למ"ר, לפני מע"מ. חברת הניהול מעלה את התעריף לאחר שלוש שנים שבהן לא נקטה מהלך כזה.

במכתב ששלח דן פילץ, מנכ"ל החברה לניהול של דיזנגוף סנטר, לשוכרים הוא ציין כי דיזנגוף סנטר חווה בשלוש שנים האחרונות "ריבוי אתגרים שכללו מגפה עולמית, שינויים בהרגלי הצריכה, עליית תקורות, בעיות גיוס כח אדם וקשיים נוספים... במהלך שלוש השנים האחרונות, בהן לא עודכנו דמי ההשתתפות, חלו אירועים אשר הביאו להתייקרות סל השירותים".

פילץ ציין בין היתר את עליית השכר הרוחבית במשק, שכוללת את עליית שכר המאבטחים, עובדי מחלקת מיחזור וניקיון ומינהלה. כמו כן מציין את המחסור בעובדים אחרי הקורונה ואת העדכון הצפוי בשכר המינימום בחודש אפריל. גם מדד יוקר המחיה, שעלה ב־7%, עליית מחירי המים והארנונה, ביטוחים ויועצים והגדלת הוצאות על שיווק ופרסום, "כמענה לתחרות המתרחבת", הם בין הסיבות להתייקרות דמי הניהול על פי חברת הניהול של הסנטר.

דיזנגוף סנטר נחשב לאחד מהקניונים המצליחים בישראל, ומותגים רבים בוחרים להשיק בו את חנויות הדגל. לפיכך ייתכן שמדובר בתחילת מגמה של עליית דמי ניהול בקניונים ברחבי הארץ. לפני כשבוע קבוצת פוקס פתחה בדיזנגוף סנטר את החנות הראשונה בישראל של רשת המשקפיים הבינלאומית Sunglass Hut של תאגיד לוקסאוטיקה. בקניון גם פועלת חנות של רשת זארה, שמגדילה בימים אלה את כל החנויות שלה, לפי הוראת החברה העולמית, לגודל של כ־3,000 מ"ר. מחוץ למתחם לפני כשבועיים נפתח גם הסניף הראשון של מותג חנויות הנוחות סבן אילבן, שאת הזיכיון שלו קיבלה אלקטרה צריכה.

בשנה שעברה חשפה הנהלת דיזנגוף סנטר את עלות הפעלת הקניון, שהסתכמה ב־2021 בסכום של 30.5 מיליון שקל. בין יתר ההוצאות ציינה החברה סכום של 3.6 מיליון שקל לאחזקת מזגנים, מעליות ודרגנועים; 3.4 מיליון שקל הוצאות חשמל; 5 מיליון שקל לשמירה וביטחון; 4 מיליון שקל לפרסום ושיווק; 4.9 מיליון שקל להוצאות ניקיון; 1 מיליון שקל עבור ביטוחים; ו־3 מיליון שקל הוציאה חברת הניהול של הסנטר עבור משכורות ההנהלה והמינהלה בקניון. הכנסות המתחם מירידים ותערוכות, בית קולנוע, חניון ומענק קורונה עמדו ב־2021 על 29.7 מיליון שקל.

הסנטר הוא לא היחיד שהעלה את דמי הניהול לשוכרים. גם חברת אלייד נדל"ן העלתה לשוכרי פרויקט פאואר סנטר בסגולה את תעריף דמי הניהול בתחילת ינואר בשיעור של 4.7%. החברה הסבירה כי "על פי הערכת חברת הניהול, צפויות עליות משמעותיות בהוצאות ותשומות הניהול והאחזקה לשנת 2023, שנובעות מגל ההתייקרויות במשק".

דמי הניהול בקניונים, שמתווספים לדמי השכירות שמשלמים השוכרים, מסתכמים באלפי שקלים בחודש עבור חנות קטנה של 50 מ"ר, ומגיעים לסכומים של מאות אלפי שקלים עבור חנויות גדולות של 1,000 מ"ר ומעלה. רוב החנויות הם בשטח של מאות מטרים. בשנים האחרונות גם במקרים שקניונים לא העלו שכר דירה הם ייקרו אותו בעקיפין על ידי העלאת דמי הניהול.

מהנהלת דיזנגוף סנטר נמסר בתגובה: "דיזנגוף סנטר מעלה את תעריף דמי הניהול בעקבות עלייה בשכר העובדים, התייקרות כללית בכל ההוצאות כגון ארנונה, ביטוחים והוצאות שיווק. אנו מחפשים ומשקיעים רבות לטובת מציאת פתרונות יעילים לחיסכון בהוצאות, אך לאור ההתייקרויות מעלים התעריף בהתאמה לעלייה במדד מאז עדכון התעריף האחרון, ועדיין מדובר בתעריף נמוך בענף הקניונים".


תגיות