אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת השרים לחקיקה אישרה: הבנקים יחוייבו לשלם ריבית על העו"ש אילוסטרציה. "הצורך בהסדרה זועק" | צילום: שאטרסטוק

ועדת השרים לחקיקה אישרה: הבנקים יחוייבו לשלם ריבית על העו"ש

לפי ההצעה של ח"כ ינון אזולאי (ש"ס), נגיד בנק ישראל יקבע את שיעורה של הריבית לאחר התייעצות עם הוועדה המייעצת ובאישור שר האוצר. בנק ישראל התנגד בעבר להצעות דומות. ההצעה תועלה להצבעה בקריאה טרומית ביום רביעי

25.06.2023, 15:14 | צבי זרחיה

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה בצהריים (א') את תמיכתה בהצעת חוק שלפיה הבנקים יחוייבו לשלם ללקוחות ריבית על יתרות זכות בחשבון עובר ושב. לפי ההצעה, נגיד בנק ישראל יקבע את שיעורה של הריבית לאחר התייעצות עם הוועדה המייעצת ובאישור שר האוצר. הצעת החוק הוגשה על ידי ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) ותועלה להצבעה בקריאה טרומית ביום רביעי הקרוב.

בשבוע שעבר נפגש נגיד בנק ישראל, פרופסור אמיר ירון, עם ראשי הבנקים ותבע מהם להעלות את שיעור הריבית שהם משלמים ללקוחותיהם על פקדונות. ראשי הבנקים נשלחו לעשות "שיעורי בית" והם התבקשו למסור לו את תשובתם.

הבוקר הודיע בנק ירושלים כי יעניק ללקוחותיו ריבית של 2.375% על העו"ש עד ליתרה של 20 אלף שקל. מוקדם יותר החודש הודיעה פייבוקס שתשלם ללקוחותיה ריבית של 3% על יתרת הכספים הנמצאים באפליקציית התשלומים ועד לתקרה של 20 אלף שקל. גם בנק לאומי הודיע בשבוע שעבר שיעניק ריבית של 1% על חשבון העו"ש עד ליתרה של 10 אלף שקל, כך שכל לקוח יוכל לקבל ריבית של עד 100 שקל בשנה.

אזולאי ציין בהצעת החוק כי "הצורך בהסדרה זועק על רקע הריבית העולה, המאפשרת לבנקים לגרוף רווחי אשראי בהיקף של מיליארדי שקלים, על חשבון הציבור, ללא סיכון, תוך ניצול תנאי שוק לא תחרותיים, המותירים את לקוחותיהם במצב של 'שבי'. הימנעותם של הבנקים מתשלום ריבית על יתרות הזכות של הציבור המופקדות בחשבונות עו"ש המנוהלים בבנקים עולה כדי התנהלות בנקאית שאינה תקינה ואינה ראויה.

"בחודשים האחרונים קיימת עלייה תלולה בריבית בנק ישראל, והאצה בקצב האינפלציה. לכן החזקת יתרות זכות בחשבונות העו"ש שאינה נושאת ריבית מייצרת למשקי הבית הפסדים בשל שחיקת ערך הכסף בשל התשואה האלטרנטיבית ממנה יכלו ליהנות באפיקי השקעה אחרים. מנגד, הבנקים עושים שימוש ביתרות הזכות המצויות בחשבונות העו"ש של משקי הבית וצוברים רווחי עתק ללא סיכון".

גורמים בבנקים שמתנגדים להצעה טוענים כי בשום מקום בעולם אין התערבות רגולטורית על ריבית עו"ש. בעבר בנק ישראל התנגד להצעות חוק דומות.

תגיות