אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפנטהאוז של דנה אביב עלול להעמיק את התספורת לנושיה דנה אביב | צילום: עמית שעל

בלעדי

הפנטהאוז של דנה אביב עלול להעמיק את התספורת לנושיה

אביב היתה אמורה למכור את הפנטהאוז שלה בת"א, שהוערך ב־28 מיליון שקל, במסגרת הסדר החוב של היי־ווד, יצרנית הדלתות פוליווד, שבשליטתה. כעת היא טוענת שהקיפאון בשוק היוקרה לא מאפשר ביצוע עסקה, ומציעה הסדר עדכני שיותיר את הבית ברשותה ויעמיק את התספורת למעל 60%

30.07.2023, 06:00 | אלמוג עזר

האם ההקיפאון בשוק מגורי היוקרה מקשה על מימוש הסדר החוב של היי־ווד, יצרנית הדלתות פוליווד, של דנה אביב, או שמא אביב מנצלת את המצב על מנת להעמיק את התספורת לנושים, בראשם בנק לאומי וחברת האשראי החוץ־בנקאי מכלול של צבי זיו ואורי פז?

ל"כלכליסט" נודע כי אביב, בתו של מייסד קבוצת הנדל"ן אביב, פנתה לנושי היי־ווד בבקשה לשנות את הסדר החוב שנחתם לפני כשלוש שנים, וזאת משום שהיא מתקשה למכור את הפנטאהוז שלה ברמת אביב בסכום שבו הוערך במסגרת ההסדר – 28 מיליון שקל. כעת אביב מציעה לשלם לנושים 17 מיליון שקל במזומן, ובתמורה להותיר את הפנטאהוז בידיה ולמחוק את יתרת החוב. ככל שההצעה הזו תתקבל התספורת לנושים של החברה תגיע ליותר מ־60%.

הנושים בנו על הפנטהאוז

היי־ווד (High-Wood) הוקמה בשנת 2013 על ידי שמעון אביטן כחברה שעוסקת בייצור דקים סינתטיים. ב־2016 החברה החלה לייצר דלתות פנים עשויות מפולימרים תחת המותג פוליווד, באמצעות חברה־בת באותו שם. באותה שנה אביב השקיעה 30 מיליון שקל בחברה באמצעות חברה פרטית שבבעלותה, וגם העמידה ערבויות של 60 מיליון שקל, והפכה לבעליה. היי־ווד צברה חובות בהיקף של כ־85 מיליון שקל שבהם לא הצליחה לעמוד. בדצמבר 2020 אושר הסדר החוב של החברה, שנחתם בספטמבר, שכלל פריסת חובות ותספורת, כך שהחובות שהחברה התחייבה להחזיר הסתכמו ב־47 מיליון שקל. הנושים המרכזיים של היי־ווד הם בנק לאומי (21.4 מיליון שקל) וקרן תמוז (21.6 מיליון שקל) שנמכרה ביוני 2021 מפנינסולה לחברת האשראי החוץ־בנקאי מכלול מימוןשנסחרת בבורסת ת"א. בראש מכלול עומדים היו"ר זיו, מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר, והמנכ"ל פז, מנכ"ל בנק ירושלים לשעבר. עד היום שילמה היי־ווד לנושים 15 מיליון שקל, ואם הם יקבלו את ההצעה המעודכנת, היקף ההחזר יעמוד על 32 מיליון שקל. מדובר על תספורת של 62% ביחס לחוב המקורי ושל 32% ביחס לחוב המפוחת שאושר בהסדר.

במסגרת הסדר החוב של היי־ווד, אביב התחייבה למכור מספר נכסים אישיים, ביניהם שתי דירות בפרויקט המגורים סי אנד סאן בת"א, שהשווי הכולל שלהן הוערך ב־20 מיליון שקל. רק דירה אחת נמכרה, בתמורה ל־8.5 מיליון שקל. בנוסף, אביב התחייבה למכור את הפנטהאוז שבו היא מתגוררת ברמת אביב. מהשמאות שנערכה לנכס במסגרת הסדר החוב עולה כי מדובר בדירה שמתפרסת על שתי קומות בשטח כולל של 480 מ"ר, כשבמפלס העליון יש בריכה. השמאות העניקה לפנטהאוז שווי של 28 מיליון שקל. כמו כן, בשנה שעברה אביב הציגה לנושים מזכר הבנות למכירת הנכס ב־35 מיליון שקל, אך המכירה לא יצאה לפועל.

במידה רבה, הפנטהאוז של אביב נסך ביטחון בנושי היי־ווד. כך, בתשקיף שפרסמה מכלול לקראת הנפקתה בבורסת ת"א באמצע 2021, נכתב בכל הנוגע לחוב של היי־ווד כלפיה כי משום שיש למכלול משכון על הנכס "החברה צופה פירעון מלא של הסכומים המטבחים לה כתוצאה מהמימוש".

התחזית של מכלול רחוקה מלהתממש. ככל הידוע, עד כה מכלול הצליחה להשיב מיליוני שקלים בודדים מתוך החוב כלפיה, ופירעון יתרת החוב אינו נראה באופק. במכלול סירבו למסור את היקף ההפרשות או המחיקות שבוצעו בגין החוב של היי־ווד, אולם נוכח דרישות חדשות של רשות ני"ע ושל רשות שוק ההון מחברות האשראי החוץ־בנקאי, הדו"חות הקרובים של החברה אמורים לספק מידע נוסף גם על החוב הזה.

צניחה של 58% בעסקאות

השינוי בהסדר שמציעה אביב, שפירושו העמקת התספורת והשארת הפנטהאוז בידיה, מוצע על רקע האטה חריפה בשוק מגורי היוקרה, וזאת בשל עליית הריבית שהופכת את המימון ליקר יותר ומקשה גם על בעלי ממון. לפי נתוני רשות המסים, ב־12 החודשים האחרונים שוק מגורי היוקרה חווה נסיגה משמעותית, וביתר שאת מאז תחילת 2023. ב־12 החודשים האחרונים מספר העסקאות לרכישת נכסים שהשווי שלהם עומד על 10 מיליון שקל ומעלה צנח ב־58% בהשוואה לתקופה שבין יולי 2021 ליולי 2022. מדובר בהתקררות משמעותית יותר ביחס לשוק הכללי, שבו הירידה הסתכמה בכ־46%.

נושי היי־ווד חלוקים בדעתם בנוגע להצעה העדכנית של אביב. חלק מהנושים רואים בה הצעה טקטית שנועדה לנצל את המצב בשוק מצד אביב על מנת להשאיר את הפנטהאוז ברשותה ולהעמיק את התספורת, ואילו אחרים סבורים שההצעה אכן משקפת את הקושי הנוכחי בשוק ושיש לקבל אותה.

הנושים שמתנגדים להצעה מציינים כי זו לא הפעם הראשונה שבה משפחת אביב מנסה למנוע את מכירת הבית. בספטמבר 2020, בעת שנחתם הסדר החוב ועוד בטרם אושר על ידי בית המשפט, הגיש בן זוגה של אביב עתירה לבית המשפט במטרה להקפיא את ההליך. בעתירה טען בן הזוג, ניצן אופיר, איש יחסי ציבור בעברו, שהוא ויתר על הקריירה שלו והפך ל"שר הפנים" (לשון העתירה) של הבית, תוך שהוא דואג לתחזוקתו והשבחתו. אופיר אף נשא בחלק מהעלויות של שיפוץ הנכס והעמיד ערבויות לשם כך. בנוסף, בין בני הזוג נחתם הסכם ממון, אך הפנטהאוז לא מצוין בו במפורש. לכן הסכימו הנושים להשיב לזוג 15% מתמורת המכירה של הנכס, ככל שזו תתבצע.

אביב היא בתו של הקבלן משה אביב שנפטר ב־2001, ואחותם של דורון אביב ודפנה הר־לב שקיבלו את קבוצת אביב. לקראת סוף 2021 החליטו האחים להנפיק את קבוצת אביב בבורסת ת"א, ושאפו לשווי של כמיליארד שקל. בסופו של דבר, ההנפקה בוטלה משום שהמוסדיים לא הסכימו להעניק לחברה את השווי המבוקש.


תגיות