אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קצב העסקאות ירד, והבנקים הגדולים בעולם פיטרו רבבות עובדים מטות UBS וקרדיט סוויס, ציריך | צילום: EPA/MICHAEL BUHOLZER

FT

קצב העסקאות ירד, והבנקים הגדולים בעולם פיטרו רבבות עובדים

השנה החולפת היתה אחת הקשות ביותר מבחינת היקף קיצוצי כוח אדם בבנקים מאז המשבר העולמי. ההשתלטות של UBS על קרדיט סוויס הובילה לקיצוצים דרמטיים, אך כמחצית מהפיטורים היו בבנקי וול סטריט. המגמה צפויה להימשך גם ב־2024

27.12.2023, 06:02 | אואן ווקר, פייננשל טיימס

הבנקים הגלובליים קיצצו בשנה החולפת יותר מ־60 אלף משרות, מה שהופך את 2023 לאחת השנים הקשות ביותר מבחינת היקף הקיצוצים מאז המשבר הפיננסי. הצמצומים הללו יצאו אל הפועל בעקבות גיוסים נרחבים שביצעו הבנקים אחרי המגפה.

בבנקי ההשקעות, העמלות ירדו זו השנה השנייה ברציפות על רקע האטה בעסקאות ובהנפקות, וצמצום כוח האדם נועד להגן על שולי הרווח.

בנוסף, ההשתלטות של UBS על קרדיט סוויס הובילה לקיצוץ של 13 אלף משרות בבנק המשולב, כאשר גם ב־2024 צפויים סבבי פיטורים גדולים. "במרבית הבנקים אין יציבות, אין השקעות, אין צמיחה, וקרוב לוודאי שיהיו עוד פיטורים", כך לפי לי ת'אקר, הבעלים של סילברמיין פרטנרס, חברת השמה בתחום הפיננסי. "מספר מתנות ממש נחמדות עושות דרכן כרגע למנהלים", ציינה.

לפי חישובים שערכו ב"פייננשל טיימס", בהתבסס על הצהרות פיננסיות של חברות ודיווחים קודמים, 20 הבנקים הגדולים בעולם קיצצו 61,905 משרות ב־2023, זאת לעומת 140 אלף משרות שקיצצו במהלך המשבר הפיננסי העולמי ב־2008-2007. בנקים קטנים ופיטורי עובדים זוטרים לא נכללו בחישוב, כך שהמספר הכולל גבוה יותר.

שנים קודמות שאופיינו בפיטורים נרחבים, כמו 2015 ו־2019, הושפעו בעיקר מקיצוצים בבנקים האירופיים, שהתקשו להתמודד עם שיעורי הריבית שהיו אז בשפל. עם זאת, השנה, כמחצית מהפיטורים היו בבנקים בוול סטריט, שחטיבות ההשקעות שלהם התקשו להתמודד עם קצב העלאות הריבית בארצות הברית ובאירופה.

בחלק גדול מהמקרים, הבנקים שינו כיוון לאחר שביצעו גיוסים נרחבים בתום המגפה, כשהביקוש לעסקאות הצית מלחמה על העובדים בין בנקי ההשקעות. בכל זאת, הפיטורים הגדולים ביותר מצד בנק אחד נרשמו ב־UBS השוויצרי, שרכש את הבנק המתחרה. שעות ספורות בלבד לאחר חילוץ קרדיט סוויס בחודש מרץ, כבר העריכו אנליסטים כי הצעד, המהווה את המיזוג המשמעותי ביותר במגזר הבנקאות מאז המשבר הפיננסי, יסתכם בקיצוצים של רבבות משרות. בקרדיט סוויס תכננו גם כך לפטר 9,000 עובדים, אך ההערכה היתה כי ב־UBS יאיצו וירחיבו את הקיצוצים כדי לבטל תפקידים חופפים ולצמצם ככל האפשר את חטיבת ההשקעות הבעייתית של קרדיט סוויס. בנובמבר חשף UBS כי קיצץ כבר 13 אלף משרות בבנק המשולב, כך שמצבת כוח האדם עמדה על 116 אלף. אולם, המנכ"ל סרג'יו ארמוטי הצהיר כי 2024 תהיה "שנה מכריעה" מבחינת ההשתלטות, ולכן ההערכה בקרב אנליסטים היא שצפויים עוד אלפי פיטורים.

במקום השני מבחינת היקף קיצוצים ניצב וולס פארגו, שחשף מוקדם יותר החודש כי הפחית ב־12 אלף את כוח האדם העולמי, ל־230 אלף עובדים. בבנק מסרו כי הוציאו ברבעון השלישי 186 מיליון דולר לכיסוי עלויות הפיצויים, לאחר ביטול 7,000 תקנים. המנכ"ל צ'רלי שארף הכריז כי הבנק הקצה מיליארד דולר לכיסוי פיצויים נוספים, ורמז בכך שרבבות משרות נוספות בסכנה.

שאר הבנקים הגדולים בוול סטריט חזרו השנה לתוכניות הצמצומים השנתיות לאחר שהקפיאו אותן מאז פרוץ הקורונה. סיטיגרופ קיצצו 5,000 משרות, מורגן סטנלי 4,800, בנק אוף אמריקה 4,000 וגולדמן זאקס 3,200. ביחד, הבנקים הגדולים בוול סטריט קיצצו כ־30 אלף משרות ב־2023. "ההכנסות לא שם, כך שזו באופן חלקי תגובה להתרחבות יתר. אך יש גם הסבר פשוט יותר: פוליטיקה של חיסכון בעלויות", אמרה ת'אקר. "מנהל מחלקה שהבוס שלו מבקש ממנו לחסוך בעלויות יכול לפטר, או להיות מפוטר".

כבר בינואר 2022 הודה מנכ"ל דויטשה בנק כריסטיאן סואינג כי הוא "מודאג ביותר" מכך שהתחרות לגיוס עובדים דוחפת מעלה את שווי חבילות התגמולים בוול סטריט, זאת לאחר שהשכר עלה בקרוב ל־15% ב־12 החודשים קודם לכן. עם זאת, בתוך פחות משנתיים, הצניחה בהיקפי העסקאות חייבה את הבנקים לצמצם את חטיבות ההשקעות.

נתונים שאספה קואליציית גריניץ', המספקת מידע לחברות הפיננסים, הצביעו על כך שבנקי ההשקעות הגדולים ביותר קיצצו במחצית הראשונה של השנה ב־4% את כוח האדם והמשיכו בקיצוצים נוספים גם במחצית השנייה. עם זאת, הקיצוצים לא היו נרחבים באותה מידה כמו הירידות החדות בהכנסות. לפי גאורב ארורה מקואליציית גריניץ', הסיבה לכך היא שבבנקים שומרים על אופטימיות ומאמינים שתחול התאוששות בעסקאות בשנה הבאה. "חלק מהבנקים מהססים לפעול משום שקיים הון רב שטרם הושקע (dry powder), במיוחד ביבשת אמריקה", אמר.

בבנקים הגלובליים, מרבית הקיצוצים פגעו בפחות מ־5% מהעובדים. עם זאת, בבנק מטרו הבריטי הכריזו על פיטורי 20% מכוח האדם. באוקטובר, הבנק השיג חילוץ ב־925 מיליון ליש"ט, זאת לאחר שנקלע למשבר כשהבנק המרכזי של אנגליה סירב להעניק לו הקלות במימון משכנתאות לפחות עד 2024, וכתוצאה נפער בור במימון. במטרו הציבו כעת יעד לחיסכון של 50 מיליון ליש"ט בשנה, לעומת יעד קודם של 30 מיליון ליש"ט, שיושג באמצעות סגירת סניפים ופיטורים של עד 800 עובדים.

על אף הפיטורים הנרחבים, ישנם גם בנקים שנמנעו מכך ב־2023, בראשם HSBC וקומרצבנק, זאת מכיוון שביצעו קיצוצים נרחבים בשנים קודמות. גם יוניקרדיט, הבנק השני בגודלו באיטליה, שבשנתיים האחרונות ערך קיצוצים כחלק מתוכנית התייעלות, לא הכריז השנה על סבבי פיטורים גדולים. בשנתיים שהסתיימו במרץ, מספר העובדים במשרה מלאה ירד בכ־10%, שהם 7,700 עובדים, ובבנק הקצו 300 מיליון יורו נוספים מתקציב הארגון מחדש כדי לממן עד 1,000 פרישות מרצון.

כל עוד לא תתחדש הפעילות בחטיבות ההשקעות, התחזית למשרות במגזר הבנקאות העולמית לא צפויה להשתפר גם בשנה הבאה. "אנחנו מעריכים ש־2024 תהיה המשך של הסיפור של 2023", אמר ארורה. "הבנקים הופכים שמרניים יותר בגישה שלהם".

תגיות