אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נחתמה עסקת המכירה של "קלע דוד" לפינלנד תמורת 1.3 מיליארד שקל קלע דוד

נחתמה עסקת המכירה של "קלע דוד" לפינלנד תמורת 1.3 מיליארד שקל

כשבעה חודשים לאחר שפינלנד הודיעה כי תרכוש מרפאל את מערכת ההגנה "קלע דוד" - כחלק מהתחמשות אירופה בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה - מנכ"ל משרד הביטחון אייל זמיר ובכירים מפינלנד חתמו על עסקת המכירה. מדובר בייצוא ראשון למערכת - שנמצאת בשימוש צה"ל מ-2016. עסקה גדולה גם לתע"א

12.11.2023, 11:41 | יובל אזולאי

בעיצומה של הלחימה בעזה ועם כוננות שיא לקראת התלקחות אפשרית גם בגבול הצפון - בסוף השבוע האחרון נחתמה העסקה הראשונה למכירה של מערכת ההגנה האווירית של רפאל, קלע דוד, לצבא פינלנד. העסקה, שהיקפה כ־1.3 מיליארד שקל, נחתמה בידי מנכ"ל משרד הביטחון האלוף (במיל') אייל זמיר ובכירים מפינלנד, וזאת לאחר שהמדינה הסקנדינבית החליטה על רכישת המערכת כבר לפני כשבעה חודשים במסגרת מהלכי ההצטיידות שלה בעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה.

קלע דוד מהווה רכיב מרכזי במערכת ההגנה הרב־שכבתית שצה"ל ומשרד הביטחון פיתחו במהלך 15 השנים האחרונות אל מול הטילים, הרקטות וכלי הטיס הבלתי מאוישים שמאיימים על ישראל ממספר רב של זירות, והיא מיועדת ליירוט איומים ברובד הבינוני, שבין כיפת ברזל לטילי חץ 2 וחץ 3. מאז הוכנסה לשימוש מבצעי בצה"ל, קלע דוד יירטה כבר כמה פעמים איומים ששוגרו לעבר ישראל. במערכה הנוכחית היא יירטה רקטה ארוכת טווח מסוג עיאש 250 ששוגרה מרצועת עזה לעבר הגליל.

המלחמה ברצועת עזה, שהחלה לפני כחודש וחצי בטבח אכזרי ביישובי עוטף עזה והדרום ובחטיפת מאות אזרחים ישראלים בידי חמאס, מעמידה במבחן מעשי ראשון את כל מערכת ההגנה הרב־שכבתית של ישראל. לפי גורמים ביטחוניים, עד כה שוגרו לעבר ישראל יותר מ־10,000 רקטות וטילים כשרבים מהם יורטו באמצעות כיפת ברזל, עם יותר מ־90% הצלחה. כיפת ברזל מנהלת "כלכלת יירוטים" והיא פועלת רק מול רקטות שעלולות לפגוע במקומות מיושבים.

הצטרפות החות'ים בתימן למערכה בעזה, תוך שיגור של טילי קרקע־קרקע לעבר ישראל, העמידה במבחן ראשון את טילי החץ 2 והחץ 3 של התעשייה האווירית. לאחר שני יירוטים מוצלחים בשבוע שעבר של חץ 2, ביום חמישי האחרון אירע היירוט המבצעי הראשון באמצעות טיל חץ 3, שעל פי הערכות הופעל כנגד טיל "חאדר", דגם משופר של טיל שיהאב 3 של איראן שהטווח שלו כ־1,600 קילומטר.

החץ 3 הוכנס לשימוש מבצעי ב־2017. הוא פותח במטרה להתמודד עם טילים בליסטיים עוד כשהם בחלל כמענה לתרחיש שבו הם מצוידים בראשי קרב גרעיניים וראשי קרב מתפצלים. מערכת טילי חץ 3 עלתה לכותרות בקיץ האחרון כשנחתמה עסקת יצוא ראשונה שלה לגרמניה בהיקף חסר תקדים של כ־14 מיליארד שקל.

כמו עסקת קלע דוד של רפאל בפינלנד, גם עסקת החץ 3 עם גרמניה היא תוצאה של מרוץ חימוש באירופה בעקבות המלחמה באוקראינה. שתי העסקאות נחתמו רק לאחר שניתן לכך אישור מהממשל האמריקאי שתמך כספית במהלך העשור האחרון בפיתוח מערכות הגנה אלה.

בתוך כך, בסוף השבוע שעבר התעשייה האווירית דיווחה על עסקה משמעותית נוספת עם לקוח זר, שבמסגרתה היא תמכור לו מערכת להגנה אווירית בהיקף כולל של כ־1.2 מיליארד דולר. בתע"א לא מפרטים על אודות הלקוח הזר וסוג מערכת ההגנה אך אומרים כי מדובר במערכת שכבר הוכיחה את ביצועיה בקרב.

בתעשיות הביטחוניות מעריכים כי ההצלחות המבצעיות הראשונות של מערכת טילי החץ של תע"א אל מול הטילים ששוגרו מתימן ייטיבו עם מאמצי השיווק שלה בעולם, שממשיך להצטייד ולהתחמש כשברקע שינויים גאו־פוליטיים וריבוי זירות עימות.

קדחת ההצטיידות והביקוש למערכות הגנה ישראליות נמשכת בזמן שהתעשיות בארץ מפעילות את קווי הייצור שלהן במתכונת חירום ומסביב לשעון כדי לספק את הצרכים המבצעיים של צה"ל במלחמה.

תגיות