אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברה שמחזיקה בילין לפידות רוצה להקפיץ את שכר בכיריה צחי אפלויג | צילום: תומי הרפז

החברה שמחזיקה בילין לפידות רוצה להקפיץ את שכר בכיריה

אטראו שוקי הון, שכל פעילותה היא אחזקה של 49% בבית ההשקעות ילין לפידות, מבקשת להעלות את שכר היו"ר ב־23% ואת שכר המנכ"ל ב־13%. היקף המשרה של השניים עומד על 30%. אנטרופי תומכת

30.10.2022, 08:12 | אלמוג עזר

האם בעלי מניות המיעוט באטראו שוקי הון, החברה שכל פעילותה מסתכמת באחזקה ב־49% ממניות בית ההשקעות ילין לפידות, יסכימו להקפיץ את שכר הבכירים שלה? התשובה תתקבל מחר.

בשבוע שעבר זימנה אטראו, שנשלטת בידי בית ההשקעות לידר אחזקות (45.9%), את בעלי המניות לאסיפה שתתקיים מחר, יום שני, שבה הם יתבקשו להצביע על חידוש כהונת הדירקטורים בחברה, וגם על העלאה של 20% בדמי הניהול שמשלמת אטראו ללידר.

אטראו היא למעשה חברת אחזקות שפעילותה מסתכמת באחזקה של 49% מבית ההשקעות ילין לפידות. בין אטראו ללידר קיים הסכם ניהול. לפי ההסכם הנוכחי, אטראו משלמת ללידר מדי חודש 141 אלף שקל, שהם 1.69 מיליון שקל בשנה, עבור שירותי ניהול. הסכום הזה משמש בעיקר לתשלום שכר ליו"ר אטראו ומנכ"ל אטראו שעובדים בחברה בהיקף משרה של 30%, וכן עבור שכר לסמנכ"ל הכספים שעובד ב־50% משרה. זאת לצד תשלום לעובדים נוספים (חשבת שכר, מזכירות וייעוץ משפטי; כולם ב־50% משרה גם כן). יו"ר אטראו הוא צחי אפלויג, שמכהן גם כיו"ר לידר, והמנכ"ל הוא ליאור בן־ארצי.

במסגרת ההסכם החדש שיובא לאישור בעלי המניות מחר — ושיהיה תקף לשלוש שנים, אם יאושר — תשלם אטראו ללידר 165 אלף שקל בחודש, שהם 1.96 מיליון שקל בשנה — עלייה של 20%. היו"ר יקבל שכר בעלות של 431 אלף שקל בשנה, עלייה של 23% בהשוואה לעלות שכרו השנתית הנוכחי (350 אלף שקל); ואילו המנכ"ל יקבל שכר בעלות שנתית של 356 אלף שקל, עלייה של 13% בהשוואה לעלות שכרו הנוכחית (315 אלף שקל בשנה).

בשבוע שעבר פרסמה חברת הייעוץ אנטרופי סקירה שממנה עולה שהיא ממליצה לאשר את הסכם הניהול החדש, כולל העלאת שכר הבכירים המדוברת. לפי אנטרופי, לידר לא תרוויח מהעלאת דמי הניהול, שכן אלא נקבעים בהתאם לעלות הכוללת של לידר ביחס לשירותים שהיא מספקת לאטראו. בנוסף, לפי אנטרופי, השכר המבוקש לבכירים הוא במתחם הסבירות. אלא שאנטרופי ביצעה בדיקה מול חברות שנראה כי ההשוואה אליהן מעט תמוהה. מדובר על בתי ההשקעות המתחרים מיטב ומור, וכן חברות האשראי החוץ־בנקאי מניף, גמא ונאוי. הבדיקה של אנטרופי העלתה כי שכר הבכירים באטראו נמוך משל המתחרים. אולם אנטרופי לא התייחסה לכך שמנהלי החברות האלו עומדים בראש חברות תפעוליות, ולא בראש חברה שמחזיקה באופן פסיבי בבית השקעות שמנוהל ביד רמה בידי דב ילין ויאיר לפידות, שגם מחזיקים בשליטה (51%).

בהתאם לחוק החברות, בכל הנוגע לאישור שכר נדרש רוב מבין בעלי מניות המיעוט. שני המוסדיים הגדולים שמחזיקים באטראו הם אלטשולר שחם (9.7%) והראל ביטוח (9.3%) ולכן על פיהם ישק דבר. אלטשולר שחם הוא בית השקעות שידוע בגישתו הקשוחה ביחס לשכר הבכירים והוא מחזיק במדיניות תגמול שקובעת תקרת עלות של 5.5 מיליון שקל בשנה. מכיוון שהביצה הישראלית קטנה למדי ובה כולם מכירים את כולם, אלטשולר שחם ביצע מיקור־חוץ לאופן ההצבעה באסיפות האלו. לפני שנתיים התקשר בית ההשקעות הגדול בישראל עם היועץ החיצוני ארז ברק שקובע עבור בית ההשקעות כיצד להצביע בנושאים אלו באסיפות. כך, אלטשולר שחם התנגד למתן תגמול הוני של 15 מיליון שקל להראל ויזל בשבתו כיו"ר החברה־הבת של פוקס, ריטיילורס. הראל ביטוח, לעומת זאת, נסמכת על המנגנונים הפנימיים שלה, בהתאם להוראות הרגולטור, רשות שוק ההון, ועשויה להיעזר בהמלצות של אנטרופי והחברה המתחרה עמדה.

ילין לפידות הוא אחד מבתי ההשקעות הוותיקים בישראל, והוא בעל מוניטין רב בשוק ההון המקומי. הוא גם בית השקעות רווחי, כשהרווח הנקי השנתי שלו נע בשנים האחרונות סביב 160—180 מיליון שקל. את המחצית הראשונה של השנה הנוכחית, שהיא לא שנה פשוטה בשווקים, סיים ילין לפידות עם רווח נקי של 84 מיליון שקל. עם זאת, בשנים 2018—2021 ילין לפידות איבד 11 מיליארד שקל למתחרים בענף הגמל והיקף הנכסים שלו קטן ב־10% לפחות מ־44 מיליארד שקל.

ילין לפידות אינו בית השקעות נסחר והשווי שלו הוא במידה רבה נגזרת של שווי השוק של אטראו שוקי הון (כלומר, מכפלה). אטראו שוקי הון נסחרת לפי שווי שוק של 746 מיליון שקל, מה שגוזר לילין לפידות שווי של 1.5 מיליארד שקל; זאת לאחר שמתחילת השנה ירדה המניה ב־17.6%. לשם השוואה, מדד ת"א־125 ירד ב־4.85% בלבד ואילו מדד ת"א־פיננסים, שבו נכללת החברה יחד עם מתחרותיה, ירד ב־1.3% בלבד.



תגיות