אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זינוק בהיקף הבנייה מוריד את מחירי השכירות בערים הגדולות בארה"ב סנטרל פארק, מנהטן, בחודש שעבר. השכירות בניו יורק היא הגבוהה ביותר | צילום: איי.אף.פי

זינוק בהיקף הבנייה מוריד את מחירי השכירות בערים הגדולות בארה"ב

לאחר עליות של 25% בתקופת המגפה, ירידה בביקושים לדירות בעקבות גלי הפיטורים מיתנה את מחירי השכירות בערים הגדולות. המגמה צפויה להימשך בזכות היקפי שיא של בנייה חדשה. אנליסט: "לשוכרים יש פתאום הרבה יותר אפשרויות"

28.02.2023, 20:00 | חדשות חוץ

שוק הנדל"ן האמריקאי ממשיך לאבד גובה מהשיאים שנרשמו במהלך המגפה, ולאחר ירידה במחירי הבתים, גם דמי השכירות מצטרפים למגמה. השכירות בערים הגדולות נפלה בחודש ינואר זה החודש השישי ברציפות, והמגמה צפויה להימשך לאור העלייה הצפויה בהיצע הנכסים — על כך מדווח ה"וול סטריט ג'ורנל".

לפי הערכות שפירסם אתר הנדל"ן Apartment List, שוכרים שחתמו על חוזים חדשים בינואר שילמו שכירות חציונית נמוכה ב־3.5% לעומת אוגוסט. זו הפעם הראשונה מזה חמש שנים שהשכירות ירדה מדי חודש לאורך תקופה של שישה חודשים. ארבע חברות נוספות המנטרות את נתוני שוק הדיור בארה"ב דיווחו גם כן שחוזי השכירות החדשים ירדו או נותרו ללא שינוי בינואר לעומת חודש קודם לכן.

הירידות החלו לקראת סוף הקיץ ומגיעות לאחר תקופה חסרת תקדים של ביקושים גבוהים במהלך המגפה, שהובילו לעלייה של 25% בדמי השכירות. מחיר השכירות החציוני בארה"ב עמד בינואר על 1,942 דולר, זאת לעומת 2,053 דולר באוגוסט, אז החלה מגמת ההאטה. הירידות החדות ביותר נרשמו בסיאטל, שם נפלו המחירים ב־8% מאז אוגוסט, בעוד שבבוסטון ובלאס וגאס נרשמה ירידה של 6%, כך לפי נתוני Apartment List.

לפי הערכות, הירידות הן סימן לכך כי מבחינת שוכרים רבים, הם הגיעו לקצה גבול היכולת מבחינה תקציבית, זאת גם ברקע גלי פיטורים. עבור חלק מהשוכרים הפוטנציאליים, המחירים עדיין גבוהים מדי, זאת לאחר שבתחילת השנה שעברה נרשם זינוק חד במחירים, שעמד על כ־20% בחישוב שנתי. בעקבות העליות הללו, מספר רשויות בארה"ב דנו במרץ שעבר באפשרות להגביל את העלאות השכירות. "הבעיה כעת היא חמורה מאי־פעם", אמר באותה עת סטאן ואן ניוורבורג מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת קולומביה.

במקביל לירידה בביקושים, שוק השכירות צפוי לחוות זינוק בהיצע. לפי חברת קוסטאר גרופ תתווסף לשוק השנה כמות שיא של כמעט חצי מיליון דירות חדשות, זאת לאחר שקבלנים השקיעו את הכספים שהרוויחו בתקופת העליות. התוספת בהיצע תעניק לשוכרים יותר אפשרויות, ובכך תקשה על בעלי הנכסים להעלות את השכירות ברמות שנרשמו בתחילת 2022.

ארה"ב: הריבית על משכנתאות ירדה, מכירות הבתים עלו היקף החוזים החתומים לרכישת בתים קיימים בארה"ב טיפס בינואר ב־8.1% - השיעור החד ביותר מאז יוני 2020. עם זאת, בחישוב שנתי היקף החוזים צנח בקרוב ל־24%; הריבית על משכנתא ל־30 שנה עמדה בדצמבר על 6.36% בממוצע לעומת שיא של 20 שנה שנרשם בנובמבר - 7.08% חדשות חוץלכתבה המלאה

להיצע החדש כבר יש השפעה בשטח. לפי חברת RealPage המפתחת תוכנה לניהול נכסים, שיעור הדיירים שחידשו את חוזי השכירות שלהם נפל בינואר ל־52%, הרמה הנמוכה ביותר עבור החודש הזה מאז 2018. הסיבה לכך היא ככל הנראה, שחלק מהדיירים מוצאים שכירות בתנאים טובים יותר בבניינים אחרים. "לשוכרים שעומדים בפני חידוש חוזה יש פתאום הרבה יותר אפשרויות", הסביר ג'יי פרסונס מ־RealPage. להערכתו, בעלי הנכסים יפסיקו בקרוב להעלות את דמי השכירות בעת חידוש החוזים, כדי למנוע עזיבת דיירים.

לצד הוזלת השכירות נרשמה גם ירידה של 3.6% במחירי הבתים בין יוני לנובמבר, כך לפי מדד קייס שילר. עם זאת, במדד המחירים לצרכן נרשמה עלייה של 7.9% בינואר בעלויות הדיור לעומת שנה קודם לכן. הסיבה לכך היא שעל פי רוב ירידות בשכירות משתקפות במדד באיחור, בין השאר מכיוון ששוכרים רבים נמצאים עדיין בחוזים שנחתמו לפני ירידות המחירים. על פי רוב החברות שמנטרות את השוק, העלייה בשכירות בינואר עמדה על 2%־6% לעומת שנה קודם לכן, ירידה משמעותית לעומת תחילת 2022.

תגיות