אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יאנדקס מכרה את העסקים שלה ברוסיה ב-5.2 מיליארד דולר מייסד יאנדקס ארקדי וולוז' | צילום: Andrey Rudakov/Bloomberg

יאנדקס מכרה את העסקים שלה ברוסיה ב-5.2 מיליארד דולר

חברת הטכנולוגיה שכונתה "גוגל של רוסיה" הצטרפה לרשימת החברות שעזבו את המדינה מאז הפלישה לאוקראינה. בעידוד הקרמלין היא נמכרה לקבוצת משקיעים רוסית במחיר הנמוך בהרבה משווי השוק המוערך שלה. "יאנדקס היא יותר מסתם חברה, היא נכס השייך לכלל הרוסים", שיבחו בפרלמנט הרוסי את העסקה

06.02.2024, 11:50 | חדשות חוץ

הבעלים של יאנדקס, חברת הטכנולוגיה שכונתה "גוגל של רוסיה", מכרה את הנכסים שלה במדינה ובכוונתה להפסיק את הפעילות שלה שם. ב-BBC דיווחו כי החברה האם, יאנדקס NV, שבסיסה בהולנד, מכרה את הפעילות ברוסיה לקבוצת משקיעים עבור 475 מיליארד רובל (5.2 מיליארד דולר), סכום נמוך בהרבה משווי השוק המוערך של החברה, שעמד ב-2021 על סביב 30 מיליארד דולר.

העסקה אורגנה על ידי הקרמלין ופירושה כי יאנדקס תהפוך להיות בבעלות רוסית מוחלטת, כולל בידי קרן השייכת לענקית הנפט לוקאויל. בהתאם, בממשלה ברכו על העסקה. "זה בדיוק מה שניסינו להשיג לפני מספר שנים, כשיאנדקס הייתה תחת איום להשתלטות מצד ענקיות IT מערביות", מסר אנטון גורלקין, סגן יו"ר ועדת הפרלמנט למידע. "יאנדקס היא יותר מסתם חברה, היא נכס השייך לכלל הרוסים", הוסיף.

לאחר השלמת העסקה ימחקו המניות שלה מבורסת מוסקבה, והחברה תונפק מחדש.

יאנדקס הוקמה במהלך בועת הדוט קום בשנות ה-90. היא פיתחה מנוע חיפוש, מפות ועסקי פרסום משל עצמה. שירותים נוספים שהיא מציעה כוללים מוניות ומשלוחי מזון.

מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה לפני כשנתיים והסנקציות שהושתו על המדינה כתוצאה מכך, חברות רבות בבעלות זרה הפסיקו את פעילותן ברוסיה, אף שלרוב נאלצו למכור נכסים במחירים נמוכים. החברה האם של יאנדקס אישרה כי מחיר המכירה משקף את "ההנחה המחייבת של 50% לשווי". לפי החוק, הממשלה הרוסית חייבת לאשר עסקאות הכוללות חברות זרות, ודורשת הנחה בשווי של לפחות 50%. החברה האם תמשיך להחזיק בארבעה סטארט אפים בתחומי הענן, פתרונות מידע, נהיגה אוטונומית וטכנולוגית חינוך. כמו כן, היא תשמור על מרכז הנתונים שלה בפינלנד.

מייסד יאנדקס ארקדי וולוז', המתגורר בישראל מאז 2014, הוא בין אנשי העסקים הרוסים הבודדים שהעבירו ביקורת פומבית נגד המלחמה, כשבאוגוסט כינה את הפלישה כמעשה "ברברי". הוא פרש מהחברה ב-2022, אולם עוד קודם לכן הטיל עליו האיחוד האירופי סנקציות בטענה שיאנדקס "אחראית לקידום התקשורת הרוסית הממלכתית ונרטיבים בתוצאות החיפוש, והסרת תכנים ביקורתיים נגד הקרמלין, כמו תכנים הקשורים לתוקפנות הרוסית נגד אוקראינה".




תגיות