אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברקע המשבר באקדמיה הישראלית: ויצמן זינק בדירוג שנגחאי, העברית התדרדרה מחאת האקדמיה בירושלים | צילום: שחר מגן

ברקע המשבר באקדמיה הישראלית: ויצמן זינק בדירוג שנגחאי, העברית התדרדרה

ויצמן והטכניון, שחלקו אשתקד את המקום ה-83, עלו למקום ה-67 וה-78 בהתאמה. האוניברסיטה העברית ירדה מהמקום ה-77 למקום ה-85 ומהמקום הראשון למקום השלישי בישראל. גם יתר האוניברסיטאות הישראליות התדרדרו. ההישג של ישראל בולט על רקע המשבר בו היא נמצאת בעקבות ההפיכה המשטרית, כשמוסדות אקדמאים נתקלים בקשיים בגיוס מרצים

15.08.2023, 09:00 | שחר אילן

שתי האוניברסיטאות הטכנולוגיות של ישראל רשמו עליות מרשימות בדירוג שנגחאי, שנחשב לדירוג האוניברסיטאות החשוב בעולם. מכון ויצמן והטכניון, שבשנה שעברה הגיעו למקום ה-83 בדירוג, עלו השנה למקום ה-67 וה-78 בהתאמה. לעומת זאת, האוניברסיטה העברית, שבשנים האחרונות היתה המובילה בין המוסדות הישראליים, ירדה מהמקום ה-77 למקום ה-85, ולמקום השלישי בישראל.

ישראל ממוקמת במקום ה-11 בעולם עם שלוש אוניברסיטאות בין המאה הראשונות, חמש בין ה-500 ושבע בין האלף הראשונות. במקום הראשון נמצאת ארצות הברית, ובמקום השני סין. ישראל מקדימה את יפן (12) וסינגפור (15), והיא השנייה באסיה אחרי סין.

כשבודקים את המקומות השלישי ומעלה בישראל - המצב הרבה פחות טוב. אוניברסיטת תל אביב, הרביעית בישראל, נסוגה מהמקומות 200-151 למקומות 300-201 (אחרי המקום המ-100 אין דירוג מפורט). בן גוריון, שהיא השישית בארץ, ירדה מהמאה החמישית בדירוג לשישית. חיפה, שהיא השביעית בארץ (היתר לא מדורגות), ירדה מהמאה השישית לשביעית. בר אילן, החמישית בארץ, נשארה במתחם שבין המקומות 600-501.



נראה שההתחזקות של המוסדות הישראליים במדד נובעת מכך שהם התחילו לפעול על מנת להתאים עצמם אליו בתחומים כמו פרסומים במגזינים החשובים ושיתופי פעולה בינלאומיים. ההישג של ישראל בולט על רקע המשבר בו נמצאת האקדמיה הישראלית בעקבות ההפיכה המשטרית, כשמוסדות להשכלה גבוהה מתקשים להחזיר מרצים ישראלים השוהים בחו"ל ולגייס מרצים זרים.

בטכניון מסבירים את עלייתו בדירוג בחיזוק שיתופי הפעולה במחקרים הבין-תחומיים ובעידוד הקשרים המחקריים עם התעשייה. נשיא הטכניון פרופ' אורי סיון אמר: "זו הכרה בין-לאומית במצוינותו האקדמית והמחקרית של המוסד".

כל עשרת המוסדות הראשונים בדירוג העולמי שמרו על מקומם: בשלושת המקומות הראשונים נמצאים אוניברסיטת הרווארד, אוניברסיטת סטנפורד והמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT). בעשירייה הראשונה שמונה מוסדות אמריקאים ושניים בריטיים (קיימברידג' ואוקספורד).

מדד שנגחאי, המתפרסם מאז שנת 2003, מדרג את רמת המחקר במוסדות האקדמיים בעולם על פי קריטריונים שונים, ובהם מספר הזוכים בפרסי נובל ופילדס, מספר המאמרים המדעיים שפורסמו בכתבי העת המובילים Nature ו-Science וביצועים מחקריים נוספים. הדירוג מקיף מעל ל-2,500 אוניברסיטאות, כשדירוג 1,000 האוניברסיטאות המובילות מתוכן מפורסם.

תגיות