אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היה משבר? עופרה שטראוס תמשיך לקבל שכר של 233 אלף שקל בחודש עפרה שטראוס יו"ר קבוצת שטראוס | צילום: שאול גולן

היה משבר? עופרה שטראוס תמשיך לקבל שכר של 233 אלף שקל בחודש

חברת שטראוס מבקשת לכנס את אסיפת בעלי המניות כדי לאשר את המשך התגמול ליו"ר אך תוך ביצועו באמצעות חברת ניהול בשליטתה; מדיניות התגמול המעודכנת כוללת הכפלה בעתיד של תקופת ההודעה מראש לנושאי משרה לחצי שנה; כן יתבקשו לאשר עסקת בעלי עניין למכירת קרקע של משפחת שטראוס ב-25 מיליון שקל

25.08.2022, 11:30 | נורית קדוש

בעודה שקועה במשבר הסלמונלה במפעל עלית שנסגר לפני למעלה מארבעה חודשים ועוד לא שב לפעילות, זימנה חברת שטראוס אסיפת בעלי מניות לטובת הארכת תנאי כהונת היו"רית ובעלת השליטה עופרה שטראוס, לאישור מדיניות תגמול מעודכנת המכפילה את תקופת ההודעה המוקדמת לנושאי המשרה במקרה של פרישה ולאישור עסקת בעלי עניין הנוגעת למכירת קרקע של משפחת שטראוס לחברה.

החברה מבקשת את אישור אסיפת בעלי המניות להארכת תנאי כהונתה של בשטראוס למשך שלוש שנים נוספות תוך התאמה של אופן חישוב התמריץ השנתי שלה למודל התמריץ שאושר לכלל נושאי המשרה. שינוי נוסף נוגע למעבר לתגמול של שטראוס באמצעות חברת ניהול בבעלותה ובשליטתה המלאה במקום העסקתה בחברה, בהתאמות המחויבות ובהתאם למדיניות התגמול של החברה.

תנאי העסקתה של שטראוס מבוססים על רכיב קבוע של דמי ניהול חודשיים בגובה 233.4 אלף שקל, בתוספת מע"מ, השקולים לרכיב הקבוע שהיה בתנאי כהונתה והעסקתה עד המעבר לדמי ניהול. אותו רכיב עמד על שכר בסיס של 175 אלף שקל בתוספת ההפרשות לפנסיה, קרן השתלמות ועוד. בנוסף, 34% מהתגמול הכולל לו זכאית שטראוס הוא מרכיב משתנה שתקרתו 2.3 מיליון שקל. עלות שכרה של שטראוס ב-2021 הסתכמה ב-4.5 מיליון שקל.

בנוסף לרכיב הקבוע והרכיב המשתנה, זכאית שטראוס לתנאים נלווים ובהם החזר כל הוצאותיה העסקיות הסבירות של חברת הניהול שלה במסגרת מתן שירותי הניהול, וכן כיסוי שנתי להוצאות בדיקות סקר רפואיות של שטראוס, ולהוצאות תקשורת שונות כמו אחזקת טלפונים ועיתונים. כן תעניק תמורה על ימי חופשה שנתית שלא תנצל במקרה של סיום התקשרות, בנוסף לשלושה חודשי הודעה מוקדמת וכן זכאות לכל הסדרי השיפוי, פטור וביטוח לאחריות נושאי משרה ודירקטורים, הקבועים במדיניות התגמול המעודכנת של החברה. זאת תוך התחייבות להמשיך לקיים את פוליסת הביטוח למשך תקופה של שבע שנים מתום כהונתה של שטראוס.

היחס בין עלות תנאי הכהונה המוצעים לשטראוס לבין עלות השכר הממוצע והחציוני של יתר עובדי החברה והחברות המאוחדות שלה, כולל עובדי קבלן הינו פי 24 ופי 32, בהתאמה. לדעת החברה, פערים אלו אינם משפיעים לרעה על יחסי עבודה בחברה. למרות שמדובר בפער משמעותי, מצאו חברי ועדת התגמול וחברי הדירקטוריון כי תנאי התגמול של שטראוס סבירים. הם ציינו כי הוצגה בפניהם עבודה השוואתית שנערכה על ידי יועץ חיצוני מומחה, המשווה בין תגמול יו"ר דירקטוריון בחברות דומות לחברה מבחינת תחום והיקף הפעילות ולאור הנתונים ההשוואתיים הגיעו למסקנה כי "התגמול המוצע הינו תגמול ראוי וסביר, גם בהשוואה לתגמול הנהוג ליו"ר דירקטוריון בישראל".

מדיניות התגמול המעודכנת כוללת שינוי משמעותי שנוגע להכפלת תקופת ההודעה מראש לנושאי משרה לחצי שנה, במקרה של סיום כהונה. זאת בנוסף לתקופת הסתגלות של שישה חודשים הקיימת היום. כזכור, מנכ"ל החברה גיורא בר דעה התפטר בחודש שעבר, לאחר שנחשף בכלכליסט כי שטראוס מחפשת לו מחליף בעיצומו של משבר הסלמונלה במפעל הממתקים של עלית בנוף הגליל ובמפעל הממרחים של סברה בוורג'יניה. הכפלת תקופת ההודעה מראש, כמו גם מדיניות התגמול המעודכת אם תאושר, תחול על הסכמי התגמול העתידיים שתחתום החברה עם נושאי משרה ובהם המנכ"ל שייבחר, והוא יהיה זכאי בין היתר לתמריץ בגובה 15 משכורות חודשיות, בכפוף לתקרה של 2.5 מיליון שקל, ותגמול הוני בגובה 5 מיליון שקל. בתוך כך, חשפה שטראוס כי אחד מנושאי המשרה בחברה זכאי עם פרישתו למענק הסתגלות של 42 משכורות, של-25 מהן יתווספו התנאים הנלווים.

אסיפת בעלי המניות תידרש גם לאשר עסקת בעלי עניין, במסגרתה תמכור משפחת שטראוס למחלבת שטראוס קרקע באזור התעשייה בר לב בצפון תמורת 25 מיליון שקל. מדובר בשטח המשמש היום כחצר המחלבה של שטראוס באחיהוד, מבלי שהחברה נדרשת לשלם לשטראוס אחזקות דמי שימוש בשטח, אלא רק לשאת בהוצאות השוטפות כמו דמי ארנונה.

אלא שמדובר בקרקע שהוקצה לשטראוס אחזקות בפטור ממכרז בשנת 1997, בהסכם חכירה ל-49 שנים ולאחריו תקופה זהה נוספת. מטרת החכירה דאז הייתה לצורך הרחבה עתידית של המחלבה הקיימת של שטראוס בריאות, המצויה בשטח צמוד בפארק התעשייה בר לב. באותה תקופה, שטראוס בריאות הייתה תחת בעלות פרטית של שטראוס אחזקות ולא הוחזקה על ידי שטראוס גרופ כחברה ציבורית. בשנת 2004 מכרה שטראוס אחזקות והעבירה לשטראוס גרופ הציבורית את כל מניותיה בשטראוס בריאות, לרבות זכויות החכירה בקרקע עליהם ממוקמת המחלבה הקיימת, כאשר זכויות החכירה בשטח הצמוד נותרו משום מה בידי שטראוס אחזקות, שנתנה למחלבה להשתמש בו כחצר המפעל.

במסגרת היערכותה של שטראוס להרחבת פעילותה בתחום תחליפי החלב בצומח בשיעור חד, מקימה מחלבת שטראוס מפעל תחליפי חלב בסמוך למחלבה הקיימת באחיהוד. הקרקע עליו מוקם המפעל, שייכת למשפחת שטראוס והצדדים בוחנים מזה מספר שנים את מכירתה למחלבה. כבר בשנת 2019 נבחנה האפשרות לרכוש את הקרקע שנותרה בבעלות שטראוס אחזקות, אולם לא התגבשה באותה עת עסקה בין הצדדים.

במחצית השנייה של 2020, עלה הנושא שוב על הפרק נוכח הצורך של שטראוס המחזיקה בזיכיון לייבוא תחליפי החלב של אלפרו, בהרחבת פעילותה לייצור מקומי של תחליפים טריים. לפיכך הדיון בנושא חודש בוועדת הביקורת, שהחליטה למנות ועדה מיוחדת בלתי תלויה לניהול הליך המשא ומתן לבחינת ההתקשרות בעסקה ותנאיה. העסקה לרכישת המקרקעין אינה משמעותית או מהותית מבחינת היקפה לחברה ולבעלי מניותיה - היא צפויה לייצר הוצאה למחלבה, אולם קבוצת דנונה המחזיקה ב-20% מהמחלה תישא בחלק מהעלויות.

בתוך כך, מתמודדת שטראוס עם עזיבה משמעותית נוספת, אחרי שהבוקר הודיע הטכנולוג הראשי של החברה אייל שמעוני על החלטתו לסיים את כהונתו בתום 12 שנים בחברה. בסביבת שמעוני מסבירים כי הודיע על כוונתו עוד לפני משבר הקורונה ונשאר בתפקיד לבקשת החברה בשל התקופה המאתגרת שחווה שוק המזון. עם היציאה ממשבר הקורונה נערך שמעוני לעזוב, אך אז פרץ משבר הסלמונלה וכעת, ככל הנראה לקראת סיומו מצא כי זה העיתוי הנכון מבחינתו. החברה עדיין לא הודיע מי יחליף את שמעוני בתפקיד.


תגיות