אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת התחזיות

חגי שרייבר: "הדברת האינפלציה תיקח זמן רב יותר ממה שחשבנו"

משנה למנכ"ל וראש חטיבת ההשקעות בקבוצת הפניקס אמר בוועידת התחזיות של כלכליסט והפניקס: "עד שלא נרגיש שבאמת כבשנו את האינפלציה, הבנק המרכזי לא ירפה"; ענת לוין, מנכ"לית בלאקרוק ישראל: "אנחנו צריכים לאמץ את אי הוודאות"; קרן כהן חזון, יו"ר ומנכ"לית תורפז תעשיות: "צריך לראות איך עובר ראש השנה הסיני ופתיחת השוק שם, ואיך היא משפיעה על מחירים מסביב לעולם"

28.12.2022, 12:43 | אלמוג עזר

"האינפלציה דביקה יותר ממה שחזינו היא עוברת מסקטור אחד לאחר. אני מאמין שהדברת האינפלציה תיקח זמן רב יותר ממה שחשבנו. אם חשבנו לפני זמן קצר שכבר ב-2023 הריבית תחל לרדת (בעקבות הירידה באינפלציה; א"ע), היום הצפי להורדת ריבית הוא כבר מאוחר יותר. עד שלא נרגיש שבאמת כבשנו את האינפלציה, הבנק המרכזי לא ירפה", כך חזה חגי שרייבר משנה למנכ"ל וראש חטיבת ההשקעות בקבוצת הפניקס בוועידת התחזיות 2023 של כלכליסט והפניקס.

שרייבר השתתף בפאנל של מנהלי השקעות שבו לקחו חלק גם ענת לוין, מנכ"לית בלאקרוק ישראל; אבי יעקובוביץ, מנכ"ל גב ים וקרן כהן חזון, יו"ר ומנכ"לית תורפז תעשיות. את הפאנל הנחה אדריאן פילוט כתב כלכליסט.

לפני דקות ספורות התפרסמו קווי היסוד של הממשלה החדשה , האם שינויים פיסקליים כמו הגדלת חוב ושינויי תקציב – יש בכוחם לפגוע בכלכלה הישראלית?

לוין: "בוא נראה את פרטי התקציב שיפורסם בחודש יולי. הבנקים המרכזיים מסביב לעולם יצאו בקמפיין נגד האינפלציה. לצאת בהרחבות פיסקליות של הממשלה יכול להיות אתגר בסביבה הזו. ברגע שמדיניות פיסקלית מרחיבה פוגשת אינפלציה עולה ומדיניות מוניטארית מצמצמת, זו סיטואציה מאוד מאתגרת".

יעקבוביץ: ישראל הייתה מעצמה טכנולוגית והיא תישאר כך. אי אפשר לשנות את זה. הכלכלה המקומית נשענת על ההון האנושי הטוב ביותר בעולם. זוהי אבן היסוד של החברה הישראלית ושום ממשלה לא תשנה את זה".

שרייבר: שמענו הצהרות שונות מקרב הממשלה החדשה. אני מקווה שדברים שרואים משם לא רואים מכאן והממשלה תהיה אחראית".

יכול להיות שחגגנו מוקדם מדי את סיום האינפלציה?

כהן חזון: לפני שנחגוג, בואו רגע ננשום עמוק, בואו נראה איך עובר ראש השנה הסיני ופתיחת השוק שם ואיך היא משפיעה על מחירים מסביב לעולם. בתור תעשיינית אני רגישה לשינויים במחירי חומרי הגלם והשירותים. בשבועיים האחרונים אנחנו רואים שוב עליית מחירים בעקבות שובה של הקורונה ובעיות שרשרת האספקה בסין. אמנם, לא ברמה שראינו בתחילת הקרונה לפני שנתיים, אבל בהחלט רואים עלייה.

לוין: אנחנו צריכים לאמץ את אי הוודאות. אנחנו עוברים משטר כלכלי ששלט פה 30 שנה. המשטר הקודם סבר שהעולם יכול לצמוח ללא עליית מחירים. המשטר החדש מבין שיש מחיר לצמיחה והוא נלחם בעליית המחירים. האם הבנקים המרכזיים יוכלו לנתח ולשלוט על השינויים במחירים בצורה טובה - זו השאלה האמיתית".

אבי, אתה עובד עם החברות הגדולות – אפשר לנשום לרווחה?

יעקבוביץ: "אנחנו צריכים להיות ערניים ולהגיב. הנדל"ן המניב הוא ענף בעל אסטרטגיה ארוכת טווח. נדל"ן מניב שעובד נכון, התנודתיות בו נמוכה והוא יכול לאמץ שינויים והתאמות בנוגע להון ולקוחות. יש משבר בעולם והוא מקרין על ישראל. אנחנו צריכים לבדל את חברות הנדל"ן, הענף הוא לא מקשה אחת. אי אפשר להשוות בניינים עם לקוחות של חברות טיר 1 ומרכזים אסטרטגיים שממשיכים לגייס עובדים לבין בניינים אחרים".

בחודשים האחרונים דובר הרבה על מיתון, אתם מרגישים את זה?

כהן חזון: "במשך שנים כסף לא עלה כסף, חברות התרגלו שאפשר לקנות הכל ולחיות במינוף. אנחנו חברה לא ממונפת, אבל הרבה חברות התמכרו לסביבה נטולת ריבית. יש האטה בעולם אבל המצב אינו חד משמעי. לדוגמה, לפני כמה חודשים החליטו חברות פארמה אמריקאיות להקטין את המלאי שלהן בגלל המיתון. והנה, בחודש וחצי האחרונים, לאחר שהתברר שהתחזית של אותן חברות הייתה פסימית מדי, אנחנו מטיסים להן קונטיינרים שלמים של מוצרים כדי שהחברות הללו לא יסגרו את פסי הייצור. ברור לכולם שגם בעת ההאטה או מיתון נמשיך לאכול, לשתות, להתקלח ולקחת תרופות".

לוין: "ראינו הידרדרות בנתונים כמו שלא ראינו מאז 2008, אך התמונה לא אחידה. מצד אחד אמון המנכ"לים מאוד נמוך, לעומתם הצרכנים ממשיכים לצרוך ברמה גבוהה. השאלה מה הנזק ואיזו האטה תהיה? נצטרך לעקוב אחריהם. היום כל אחד יכול להיכנס לבנק ולקבל פיקדון עם ריבית דולרים של 6%, זה נותן תחרות גבוהה מאוד למניות ולאג"ח הקונצרני. זה מה שמקשה על המנכ"לים, הם מבינים שיהיה קשה להם למחזר חוב".

שני נושאים מכריעים נוספים שיקבעו את מצב הכלכלה המקומית הם שוק העבודה ומצב הנדל"ן. מה יהיה מצבם?

לוין: "שוק העבודה עדיין חזק ועוצמתי ולא מראה סימני האטה. צריך לזכור שנתוני שיעור ההשתתפות והאבטלה הם שני נתונים שונים. אחרי הקורונה אנשים עזבו את שוק העבודה ולא חזרו".

כהן חזון: "צריך להסתכל על השוק האמריקאי כי זה הברומטר".

יעקבוביץ: חברות הטכנולוגיה כאן כדי להישאר. הן מסתכלות לטווח ארוך. הביקוש להקמת מרכזי פיתוח עדיין קיים. גיוסי כוח האדם לטובת המרכזים הללו גם ממשיך לצמוח. העובדים חזרו לעבודה, חברות הטכנולוגיה עברו לשלושה-ארבעה ימי עבודה מהמשרד בשבוע, אבל בימים אלו כולם מגיעים וזה מגדיל את הביקוש. פארקי הייטק המובילים בעולם מוקמים בישראל ולא נראה בכך שינוי".

תגיות