אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המנכ"ל והיו"ר שהודח מאקסיליון דורש עתה ניקוי אורוות בחברה אורן דרור | צילום: נדב כהן יונתן

המנכ"ל והיו"ר שהודח מאקסיליון דורש עתה ניקוי אורוות בחברה

אורן דרור, שמחזיק ב־17.5% מהחברה למערכי תחבורה בערים חכמות, דורש הצבעת בעלי המניות על פיטורי היו"ר עמי ברלב, החלפת 3 דירקטורים, ומינוי שלו לדירקטור. דרור עזב את אקסיליון ב־2021 על רקע אובדן שווי של 85%, ומאז צללה המניה בכ־90% נוספים

14.06.2023, 06:40 | אלמוג עזר

לאחר ששווי השקעתם צלל ב־97%, יצטרכו בעלי המניות באקסיליון להחליט אם הם מוכנים להחזיר את מפתחות החברה לידיו של אורן דרור. דרור, שכיהן בעבר כיו"ר ומנכ"ל החברה, שעוסקת במערכי תחבורה בערים חכמות, התפטר ביוני 2021 בעקבות חילוקי דעות עם הדירקטוריון.

עתה מבקש דרור, שמחזיק ב־17.5% ממניות אקסיליון, לכנס אספת בעלי מניות, שבמסגרתה תועלה להצבעה הצעתו להחליף את כל הדירקטורים הרגילים המכהנים בחברה. מניית אקסיליון איבדה כ־90% משווייה מאז עזיבתו של דרור, ושווי החברה התרסק מ־160 מיליון שקל ל־22 מיליון שקל בלבד.

על פי דרור, הירידה המתמשכת במניית חברה מחייבת את החלפת הדירקטוריון המכהן, ובמסגרת זכויותיו כבעל מניות נעתרה אקסיליון לבקשתו לזמן אספת כללית, שנקבעה לשבוע הראשון ביולי. באספה תיערך הצבעה על פיטורי עמי ברלב, שהחליף את דרור כיו"ר, ועל החלפת הדירקטורים אילן ויצמן, גיורא יהב ושי מיש, בדירקטורים שדרור מבקש למנות אורי גת פלש, נועם בקר ודורון להב. דרור גם מבקש לכהן בעצמו כדירקטור.

מטעם דרור נשלח מכתב לבעלי המניות באקסיליון, ובו נאמר כי "נדרשת מידה לא מבוטלת של עזות מצח מצד הדירקטורים, שבתקופת כהונתם כדירקטורים מניית החברה קרסה ביותר מ־90% מאז עזב דרור את תפקידו כיו"ר החברה, כדי להעלות בדעתם שהם ראויים להישאר בתפקידיהם — ועוד להרחיק לכת ולנסות להטיל דופי בכשירותם של מועמדים לדירקטוריון שהוצעו בידי בעל מניות". על פי דרור, הצניחה במחיר המניה מדברת בעד עצמה וכי"מדובר בכישלון מוחלט ומהדהד של יו"ר הדירקטוריון".



על רקע הדיווחים של החברה כי היא מפתחת מוצר חדש, צוין במכתבו של דרור לבעלי המניות כי "מצגות למשקיעים, ואמירות בעלמא על קפיצות דרך, אינן פעילות עסקית, וחובת הנאמנות והזהירות של הדירקטורים ונושאי המשרה אינה מתמצית בהפרחת תחזיות ורודות על אודות פעילות עתידית אפשרית, שאולי תניב תוצאות". במרץ האחרון שלח דרור מכתב להנהלת החברה, ובו טען לאי סדרים באקסיליון. לטענתו, החברה מבצעת "שריפת כספי משקיעים על מוצר חסר היתכנות".

הנהלת אקסיליון, בניהולו של קובי סלע, הודפת בתורה את טענותיו של דרור ומתנגדת למהלכיו. החברה טוענת כי דרור מנסה להשתלט על החברה באמצעות הצבת מקורבים לו כדירקטורים — ובהם בקר שהוא קרוב משפחה של דרור. מעבר לכך טוענת ההנהלה הנוכחית נגד דרור, כי הוא ניהל את החברה בצורה בעייתית, מאחר שבתקופת כהונתו "פותח מוצר החברה באופן לא יעיל או מסחרי, תוך התמקדות בצעדים יקרים, חסרי תוחלת ממשית והתמקדות בשווקים חסרי היתכנות מסחרית", כהגדרתה.

עוד טוענת ההנהלה כי בניהולו של דרור החברה חוותה "חיתוך שווי השוק — מן הגדולים שידעה ההיסטוריה של שוק ההון הישראלי — תוך התנהלות חסרת שקיפות ואחריות שלו". עוד קובעת החברה, כי "תמוה שבעל מניות, שסירב לכל פגישת משקיעים כמקובל בתחום — בוחר לזרות חול בעיני הציבור ולשפוט את פעילות החברה, ללא כל ידע או כלים ממשיים. מכתבו של מר דרור רצוף באמירות המהוות לשון הרע והוצאת דיבה, לכל הפחות, והחברה שומרת על זכותה גם במישור זה, לרבות ביחס להוצאות המשמעותיות אשר נוצרו לה בשל פניות הסרק של מר דרור".

בחברה לא מתייחסים למניעיו של דרור, אך בכירים בה קובעים כי הוא מבקש להשתלט על החברה מחדש, בשל הפגיעה שחווה לאחר שהורחק מפעילותו בה. בתגובה לדברים אמר דרור ל"כלכליסט" כי "במהלך הפיכת החברה מפרטית לציבורית, תוך כדי מיזוגה לשלד ציבורי בדצמבר 2020, עמד שער המניה של החברה הממוזגת במסמכי המיזוג על כ־50 שקלים (מחיר המניה כיום 78 אגורות — א"ע). עם סיום תפקידי והתפטרותי נותרו בקופת החברה כ־82 מיליון שקל, ולאורך תקופתי כמנכ"ל החברה הציבורית (דצמבר 2020 עד יוני 2021 — א"ע) עלה שווי החברה בכ־38%. גם היום אני עדיין אחד מבעלי המניות הגדולים באקסיליון, והאינטרס שלי הוא הצלחת החברה והנהלתה. כל ניסיון של גורמים אינטרסנטיים לצייר תמונה אחרת אינו נתמך במציאות, כפי שהיא משתקפת בשער מניית החברה, ובהודעות החברה הברורות שנמסרו במערכת המאיה (של בורסת ת"א — א"ע) בתקופת כהונתי כיו"ר ומנכ"ל".

אקסיליון נמנית עם המניות ששיקפו בצורה הטובה ביותר את הבועתיות במניות הטכנולוגיה בחודשים הראשונים ליציאה ממשבר הקורונה. החברה נסחרה בינואר 2021 בשווי של 1.3 מיליארד שקל, אף שלא הציגה עדיין הכנסות ורווחים, וביוני אותה שנה הודיעה כי שני הפרויקטים הגדולים שהובילה — בריימס בצרפת ובקולורדו ארה"ב — לא יישאו פרי. על רקע כישלון הפרויקטים החלו בכירים לעזוב את החברה. סגן יו"ר הדירקטוריון ומנהל הטרנספורמציה דני ימין התפטר ביוני 2021.

קודם לכן כיהן ימין במשך 10 שנים כמנכ"ל מיקרוסופט ישראל ובהמשך כנשיא מיקרוסופט בסין. בנוסף התפטר סמנכ"ל הטכנולוגיות אילן ויצמן, שהיה דמות מפתח באקסיליון, אולם הוא המשיך לכהן כדירקטור ועדיין מחזיק ב־20.9% ממניות החברה. בעקבות הכישלונות העסקיים ב־2021, שיוחסו לאופן ניהולו של דרור, צללה מניית אקסיליון ב־85%. אולם המניה המשיכה כאמור לצלול גם לאחר שעזב וירדה בשנה שעברה בקרוב ל־90% נוספים.

את שנת 2022 סיימה אקסיליון עם הכנסות של 1.3 מיליון שקל בלבד לעומת 2.1 מיליון שקל ב־2021. ההנהלה החדשה הצליחה להקטין את ההפסד ב־2022 לכדי 23.1 מיליון שקל לעומת הפסד של 30.2 מיליון שקל שנה קודם לכן. בעקבות ההפסדים העמוקים נותרו בקופתה בסוף השנה שעברה 29מיליון שקל בלבד, שיספיקו לה לשנת פעילות אחת נוספת. ההון העצמי של החברה עומד על כ־51 מיליון שקל, אך הוא יורד בהתמדה, כך שהחברה חייבת להציג הצלחה כלשהי בזמן הקרוב — עם דרור או בלעדיו.


תגיות