אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יוזיל עלויות? בנק ישראל יאפשר לבנקים לגבות עמלה עבור שירותי ייעוץ השקעות בנק ישראל בירושלים | צילום: שלו שלום

פרסום ראשון

יוזיל עלויות? בנק ישראל יאפשר לבנקים לגבות עמלה עבור שירותי ייעוץ השקעות

כיום הבנקים לא גובים עמלה עבור שירותי הייעוץ, אלא כוללים אותם בדמי הניהול שהם גובים מכלל הלקוחות עבור החזקת תיק השקעות - גם אלה שאינם זכאים או מעוניינים לקבל את שירותי הייעוץ של הבנק; ההערכות הן שהצעד יאפשר את הגברת השקיפות והוזלת עמלות ניהול התיקים

25.01.2024, 13:10 | שקד גרין

בנק ישראל יאפשר לבנקים לגבות עמלה בגין שירותי ייעוץ השקעות, כך נודע לכלכליסט, זאת כחלק משינוי רחב יותר במנגנון עמלות ניהול תיקי השקעות בבנקים, ששלח היום בנק ישראל להערות הבנקים.

כיום עמלת ייעוץ ההשקעות "נבלעת" בדמי הניהול שגובה הבנק מכלל הלקוחות, זאת על אף שהבנקים מגדירים סף מינימלי - במרבית המקרים של מאות אלפי שקלים - כדי שלקוחות בכלל יהיו זכאים לשירות ייעוץ לקוחות.

לפי מתווה השינוי של בנק ישראל, הבנקים לא יוכלו יותר לטעון שעמלת שירותי ייעוץ ההשקעות נכללת בדמי הניהול. לכן, המהלך צפוי להגביר את השקיפות ולפי הערכות יוזיל את עלויות דמי הניהול עבור לקוחות שאינם זכאים או אינם משתמשים בשירותי הייעוץ של הבנקים. העמלה תתומחר כאחוז מגודל התיק.

עם זאת, מהטיוטה ששלח בנק ישראל, עדיין לא ברור כיצד תראה עמלת ייעוץ ההשקעות, ובפרט - מה ייחשב כייעוץ. לדוגמה, לא ידוע האם ייעוץ חד פעמי יגרור חיוב קבוע של עמלה זו, והאם לקוחות יצטרכו להצהיר שהם אינם מעוניינים בשירות כדי לא להיות מחויבים בעמלה?

בנוסף, כפי שפורסם בחודש שעבר בכלכליסט, עמלת דמי ניהול (לשעבר דמי משמרת), הנגבית כיום כאחוז מהתיק, תהפוך לעמלה במחיר קבוע בשקלים לפי שתי מדרגות: מדרגה אחת לתיקים בשווי של עד 100 אלף שקל, ומדרגה שנייה לתיקים מעל סכום זה.

כיום, מעל 90% מבעלי תיקי השקעות מנהלים אותם דרך הבנקים. שינוי המנגנון צפוי להביא להפחתת דמי הניהול - הגבוהים במאות אחוזים ביחס לאלטרנטיבה בבתי ההשקעות, וכן לשפר את השקיפות ויכולת השוואת המחירים של הלקוחות.

המנגנון המוצע שונה מהטיוטה הקודמת שפרסם בנק ישראל בנושא, בספטמבר האחרון, בה נקבע כי עמלה בסכום קבוע תחול רק על תיקים שהיקפם נמוך מ-400 אלף שקל, בחלוקה לשתי מדרגות: מדרגה אחת מתחת ל-100 אלף שקל, ומדרגה אחת בין 100-400 אלף שקל. כלומר, בטיוטה המקורית הוחלט שלא יחול שינוי במבנה המעלות של לקוחות עם תיק של מעל ל-400 אלף שקל, זאת מתוך הנחה שלקוחות אלה יידעו להתמקח על המחיר.לפי הטיוטה העדכנית, נראה שבבנק ישראל החליטו ללכת רחוק יותר, ובכלל התיקים, לאל קשר להיקפם, תגבה עמלה בסכום קבוע.

כיום, דמי הניהול נגבים כעמלה רבעונית, הנגזרת משווי התיק. בתיקים של בין 75 ל-100 אלף שקל, שיעורה נע בין 0.28% ל-0.53% בבנקים הגדולים. בתיקים של 400-200 אלף שקל, שיעורה נע בין 0.28% ל-0.47%: כלומר בין 560 ל-940 שקל לשנה.

בבנק הדיגיטלי וואן זירו, לקוחות שמשלמים את דמי המנוי החודשי בסך 49 שקל, שכוללים פטור מעמלות נוספות, לא משלמים דמי ניהול. בבתי ההשקעות שמציעים חשבון ני"ע, דמי הניהול עומדים בממוצע על כ-20 שקל לחודש, כלומר 240 שקל בלבד בשנה, ומקוזזים כנגד עמלות קנייה ומכירה. למרות הפערים העצומים, כאמור עדיין רוב משקי הבית מנהלים את חשבון ני"ע שלהם בבנק ולא בבתי ההשקעות.

מבנק ישראל נמסר בתגובה: "כפי שפורסם, הפיקוח על הבנק מבצע תהליכי חשיבה על אופן גביית העמלות במערכת הבנקאית, לרבות בנושא זה. תהליך הבחינה כולל גם תהליכי היוועצות מקצועית מול הגורמים הרלוונטיים בשוק. בתום התהליך ואם שינוי במנגנון העמלות יבוצע, יפרסם זאת בנק ישראל לציבור בצורה מסודרת".




תגיות