אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חימושים וציוד לצה"ל: המענק המיוחד של ביידן החל לזרום לישראל חייל מכין פגזים בגבול עזה | צילום: REUTERS/Amir Cohen

חימושים וציוד לצה"ל: המענק המיוחד של ביידן החל לזרום לישראל

באפריל אושר בארה"ב סיוע בסך כ-14.25 מיליארד דולר, מתוכם הועברו היום 3.5 מיליארד דולר. עוד 5.2 מיליארד דולר יממנו רכש לטווח ארוך יותר, בכלל זה טילי יירוט והשלמת הפיתוח של מערכת מגן אור. כ-5.3 מיליארד דולר יכסו את הוצאות הסיוע של צבא ארה"ב. המענק לא יכלול את הפצצות שביידן הורה על עיכובן. באוצר מבהירים: עדיין יהיה צורך לפרוץ את תקציב 2024

26.09.2024, 19:54 | יובל אזולאי, שלמה טייטלבאום

בעיצומה של ההסלמה בצפון, ישראל והממשל בארה"ב סיכמו את פרטי חבילת הסיוע האמריקאי המיוחד, שהיקפו יסתכם בכ-8.7 מיליארד דולר. מדובר בחבילת הסיוע שעליה הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן הצהיר שבועות אחדים אחרי מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר ואושרה באפריל, והיקפה המלא כ-14.25 מיליארד דולר. באוצר מבהירים כי הסיכומים שהתקבלו לא פותרים את סוגיית הצורך לפרוץ את תקציב 2024, שכן מרבית הסכום (5.2 מיליארד דולר) לא צפוי להגיע עד סוף שנת התקציב.

המענק המיוחד של ביידן כולל הזרמת 3.5 מיליארד דולר, שנעשתה כבר היום, לקופה של משלחת הרכש של משרד הביטחון בניו יורק. הסכום יממן רכש של חימושים, ציוד שנדרש לצה"ל ואמצעי לחימה נוספים מהתעשיות האמריקאיות. עוד 5.2 מיליארד דולר יממנו רכש לטווח ארוך יותר לעיבוי מערכי ההגנה האווירית של ישראל, ובהם טילי יירוט של קלע דוד, כיפת ברזל והשלמת הפיתוח של מערכת היירוט באמצעות לייזר שמובילה רפאל, והצטיידות של צה"ל בה. הפיתוח של מערכת הלייזר מגן אור נמצאת בשלבים מתקדמים והוא יושלם במהלך 2025.

עוד כ-5.3 מיליארד דולר מהמענק של ביידן לישראל יופנו לזרועות השונים של צבא ארה"ב ויכסו את העלויות וההוצאות שלו במסגרת הסיוע הנרחב מצדו בלחימה המתמשכת, זה שנה. הסיוע של צבא ארה"ב כולל גם השתתפות במאמץ ליירוט טילים וכטב"מים מכיוון תימן, עיראק ואיראן לעבר ישראל תוך תיאום הדוק עם צה"ל.

סיכום תכולת המענק המיוחד נעשה במסגרת ביקור שמקיים בימים אלה מנכ"ל משרד הביטחון אייל זמיר בוושינגטון לצד ראש מנהלת חומה במפא"ת שבמשרד הביטחון, משה פתאל, שאמונה על פיתוח והעצמת מערכות ההגנה האוויריות שמפעיל חיל האוויר. בפגישות של זמיר עם מקביליו בממשל האמריקאי משתתפים גם נציג משרד הביטחון בוושינגטון עומר חיים וראש משלחת הרכש בניו יורק אבירם חסון.

המענק של ביידן נחוץ למערכת הביטחון על רקע ההוצאות החריגות שלה במסגרת המלחמה הרב זירתית שאיתה מתמודדת ישראל זה שנה. הוא בא בנוסף לכספי הסיוע הביטחוני שארה"ב מעמידה לישראל בכל שנה בהיקף של כ-3.8 מיליארד דולר.

אף ההבנות לגבי תכולת הרכש שייעשה באמצעות המענק המיוחד של ביידן, זה לא כולל הצטיידות בפצצות אוויר-קרקע במשקל של טונה. מדובר בפצצות מסוג MK-84 שהנשיא האמריקאי הורה על עיכוב אספקתן לישראל, וזאת מהחשש שצה"ל יעשה בהן שימוש בתקיפת מטרות ברפיח ובמקומות אחרים ברצועה, ובאופן שיסכן אזרחים.

בעוד שבין ישראל לממשל עדיין מתקיימת הידברות בקשר לשחרור המשלוחים של פצצות אלה, משרד הביטחון הנחה באחרונה את אלביט מערכות לפתח תשתיות מתאימות שיאפשרו לה לייצר פצצות מסוג זה במתקניה שבארץ, במטרה לצמצם את התלות של ישראל בארה"ב בקשר לנשק מסוג זה.

בעת בניית תקציב המלחמה ל־2024 הסתמכו באוצר על 8.7 מיליארד דולר של סיוע אמריקאי, זאת אף שהכספים עדיין לא אושרו בקונגרס. במהלך אפריל 2024 אושרה חבילת הסיוע האמריקאית לישראל העומדת על כ־14.25 מיליארד דולר.

ישראל התבססה על שלושה רכיבים בתוכנית הסיוע האמריקאית. הרכיב הראשון הוא תוכנית הסיוע האמריקאי הרגילה (FMF) שבמסגרתה הועברו היום 3.5 מיליארד דולר. לעומת זאת, שני רכיבים אחרים בתוכנית מיועדים כאמור לטווח ארוך. אחד מהם הוא רכיב "ההגנה האווירית" שעומד על 4 מיליארד דולר, שנועד להשלים חוסרים במיירטים ולהגדיל את מלאי המיירטים שבידי ישראל (מיירטים של קלע דוד, כיפת ברזל וחץ). הרכיב השני הוא רכיב מערכת "מגן אור" בהיקף של 1.2 מיליארד דולר שנועד לממן את מערכת היירוט המתקדמת בלייזר. כספים אלו לא צפויים להגיע לתקציב המדינה במהלך 2024, וככל הנראה יהיה צורך בפריצת התקציב.

תגיות