אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תושבי כרכור רוצים נוף: מתנגדים לשדה סולארי שטח הפרויקט. על התוכנית המקורית הוגש ערר, והתוכנית החדשה משלבת חקלאות | צילום: סלע יפה

תושבי כרכור רוצים נוף: מתנגדים לשדה סולארי

תוכנית למיזם אגרו־סולארי 40 מטר מבתי מגורים גוררת התנגדות של תושבים בטענה לפגיעה בנוף. פרדס חנה כרכור: "ביקשנו להרחיק את המיזם מהבתים הסמוכים"

12.07.2022, 06:00 | דותן לוי

אחת מתוכניות הדגל של משרדי החקלאות והאנרגיה לייצור אנרגיה נקייה מפרויקטים אגרו־סולאריים גוררת התנגדות של מאות תושבים בכרכור, אליהם הצטרפה בשבוע האחרון מועצת פרדס חנה כרכור, בטענה לפגיעה בנוף ובערך בתיהם. התוכנית שבנדון ממוקמת בקרקע חקלאית סמוכה בת 100 דונם במושב כפר פינס, שהוא חלק מהמועצה האזורית מנשה. הפרויקט צפוי להפיק 6.4 מגה־ואט, עם אופציה למערכת אגירה.

את הפרויקט יזמה חברת EDF הצרפתית, שהגישה את התוכנית לוועדה המחוזית חיפה, וזו הופקדה להתנגדויות. בעבר החברה ביקשה לקדם שם שדה סולארי סטנדרטי, אך על תוכנית זו הוגש ערר והחברה הגישה תוכנית חדשה המשלבת חקלאות. לפי המצגת של החברה, מחקר שנערך עם אוניברסיטת בן־גוריון הראה שיפור בכמות ובאיכות הגידולים בזכות ההצללה לצד חיסכון בהשקיה.

מלבד הפגיעה בנוף, טוענים התושבים נגד תוספת של תשתיות חשמל עיליות בנוסף למתקני השדה ואי בחינת חלופות ראויה. תושבת השכונה סיפרה ל"כלכליסט" כי להתנגדות נרתמו מיד מאות מתושבי השכונה: "נודע לנו לפני כחודשיים שהתוכנית הופקדה בוועדה המחוזית, זה גלגול של תוכנית קודמת להקמת שדה פוטו־וולטאי בסמוך למושב תלמי אלעזר אשר נדחתה, כשבעבר מי שהתנגדו היו משרד החקלאות וראש מועצת מנשה בנימוק שאין הצדקה להקמת מתקן הנדסי בסמוך לבתים. תוכנית זו היתה במרחק 96 מטר מהבתים, והתוכנית שלנו היא במרחק 40 מטר".

שטח הפרויקט. על התוכנית המקורית הוגש ערר, והתוכנית החדשה משלבת חקלאות, צילום: סלע יפה שטח הפרויקט. על התוכנית המקורית הוגש ערר, והתוכנית החדשה משלבת חקלאות | צילום: סלע יפה שטח הפרויקט. על התוכנית המקורית הוגש ערר, והתוכנית החדשה משלבת חקלאות, צילום: סלע יפה

על הטענה כי מדובר בהתנגדות המכונה Not in my back Yard היא אמרה: "זה לא אמור להיות ליד אף בית של תושב. אני לא אומרת שצריך להתנגד קטגורית, אבל לא צריך לבנות את זה בצמוד לבתי תושבים, וגם כאן בסמוך אלינו יש חלופות טובות יותר. מעבר לפגיעה הנופית שלנו יש כאן פגיעה סביבתית, זה אזור שהוא הריאה הירוקה של התושבים כאן".

למרות הצורך בפיתוח פרויקטים כאלה, במקרים רבים הם הופכים למפגעים נופיים וסביבתיים וגוררים התנגדויות, ובעבר כבר הוגשו מספר התנגדויות בין היתר לשדה סולארי בעין דור ובערבה. הקמת מתקנים דומים ברחבי הארץ היא חלק מתוכנית שמקדמים משרדי האנרגיה והחקלאות, שהציגו בתחילת השנה פיילוט שישתרע על 1,800 דונם ויבחן את השילוב בין חקלאות לבין שדות סולאריים. רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) וועדות התכנון ממעטות לאשר פרויקטים של שדות סולאריים רגילים, וכך נולד הצורך לשלב את השדות עם חקלאות רגילה.

בחודש יוני פרסמה רמ"י את המלצותיה בנוגע להיתכנות של הקמת מיזמים כאלה על קרקעות מדינה. בהמלצה צוין כי עד היום אושרו שדות על קרקעות מדינה בשטח של 25 אלף דונם, וכי מדיניות מנהל התכנון היא לא לאשר מיזמים כאלה במרכז הארץ. גם רמ"י החליטה להגביל את המיזמים של מתקנים אגרו־וולטאיים לצפון ולדרום הארץ מחשש שייגרעו קרקעות שניתן לפתח למגורים.

מהמועצה המקומית פרדס חנה כרכור נמסר בתגובה: "תוכנית השדה האגרו־וולטאי הוגשה ישירות לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. תוכנית זו ממצה את השימוש החקלאי המותר בקרקע בשילוב הפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים וללא זיהום סביבתי. השדה ממוקם כ־60 מטר מהבתים הסמוכים ביותר בשכונת יובלים. הוועדה המקומית ניסחה מסמך התנגדות הכולל הערות לתוכנית זו בדרישה לביצוע מספר תיקונים: בחינת מקום חלופי, התרחקות ל־100 מטר, צירוף נספח עיצוב נופי מחייב, הגבלות למיקום החיבור של המתחם לרשת החשמל הארצית ופירוט העיבודים החקלאים".

מחברת EDF נמסר בתגובה: "החברה מקדמת את הפרויקט בשיתוף מושב כפר פינס ובתיאום מלא עם הוועדה המחוזית חיפה ונציגי משרדי הממשלה השונים, אשר אישרו אותה. הפרויקט אף קיבל את ברכת הוועדה לשמירה על קרקע חקלאית ושמירה על שטחים פתוחים של המועצה הארצית לתכנון ובניה. בנוסף, הוצג הפרויקט לתושבי פרדס חנה-כרכור תוך מתן מענה מקיף לשאלותיהם. בשולי הדברים יצוין כי מצער למצוא שישנם עדיין גורמים המתנגדים מסיבות לא ענייניות לקידום פרויקטים של אנרגיה ירוקה, במיוחד באזור זה, אשר סובל מזיהום אוויר כתוצאה מייצור חשמל על ידי שריפת דלקים פוסיליים".


תגיות