אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לתרגם את המגמה להשקעה: למשקיעים כשירים ניצבת ההזדמנות להשקיע בקרנות עם תועלות סביבתיות-חברתיות ופוטנציאל לתשואת אלפא כיצד להשקיע לצד אימפקט חיובי משנה חיים? | shutterstock

לתרגם את המגמה להשקעה: למשקיעים כשירים ניצבת ההזדמנות להשקיע בקרנות עם תועלות סביבתיות-חברתיות ופוטנציאל לתשואת אלפא

מתוך הבנה כי לצד ביצועים פיננסיים מרשימים ניתן גם לייצר תועלות סביבתיות-חברתיות, מגייסת פרופימקס לשתי קרנות מוכוונות אימפקט, יחד עם שתי חברות מובילות בתחומן: בסקטור האנרגיה הנקייה ובנדל"ן עם דגש על פיתוח סביבתי וקהילתי. בזמן שגופים מוסדיים בישראל ממשיכים להשתרך מאחורי מגמות עולמיות לקידום השקעות אחראיות, למשקיעים כשירים ניצבת כעת הזדמנות להשקיע בתחומים הנהנים מתנופה ופוטנציאל תשואה עודפת, לצד אימפקט חיובי משנה חיים.

27.06.2023, 11:17 | בשיתוף פרופימקס

סיכוני אקלים, זיהום סביבתי, שוויון מגדרי, פעילות למען קהילות מוחלשות ויתר היבטים חברתיים-סביבתיים היו ונותרו נושאים בוערים, אך גם אתגרים שניצבו עד לאחרונה רחוק מעיניי השחקנים בשווקים הפיננסיים. למעשה, העולם הכלכלי היה מונע בעשורים האחרונים מתוך מוטיבציה אחת – חתירה למיקסום שורת הרווח, ללא כל התחשבות בשיקולים ערכיים. עם זאת, המודעות הגוברת למשבר האקלים וליכולתן של חברות עסקיות לתרום לשיפור המרחב הסביבתי והחברתי, הגדירה מחדש את מערכת היחסים ביניהם.

השינוי שנרקם הוליד שתי מתודולוגיות שהפכו לחלק חיוני ובלתי נפרד מעולם הפיננסים: השקעות אימפקט (Impact Investments) והשקעות אחראיות (ESG), כשמטרתן לקחת בחשבון גם שיקולי סביבה (Environmental), חברה (Social) וממשל תאגידי (Governance).

"חברות עסקיות מסוגלות לפתור אתגרים מורכבים, והיום, יותר מתמיד, הן מבקשות להיות חלק מהמאמץ הגלובלי ליצירת סביבה בריאה ויציבה יותר. התאגידים הגדולים בעולם הפנימו שהשותפות והתלות בין הכלכלה לסביבה, מגדרת אותם מפני מערך סיכונים לא צפויים, משפרת את ביצועי הנכסים הפיננסיים ומושכת לקוחות ומשקיעים שמתחברים לאסטרטגיה שמייצרת גם ערך מוסף", מציין אסף רוזנהיים, חבר ועדת ההשקעות בפרופימקס, הפעילה כבר למעלה מחצי יובל בהשקעות אלטרנטיביות גלובליות עבור המשקיעים הכשירים. עד לאחרונה כיהן רוזנהיים כחבר הנהלה ב-Social Finance Israel, מייסודו של סר. רונלד כהן, הנחשב לאבי השקעות האימפקט בעולם.

"בשנים האחרונות רואים מגמה מתעצמת של דרישה מצד משקיעים פרטיים שהיבטים סביבתיים-חברתיים יהוו חלק אינטגרלי מניהול ההשקעות שלהם" מוסיף רוזנהיים. דבריו מקבלים חיזוק נוכח אינדיקציות שמתקבלות בשוק הגלובלי ביחס לסקטורים הנתפסים כמחוללי זיהום, כדוגמת תעשיית הדלקים, שעשויים לסבול מפרמיית סיכון, בייחוד כשברקע מתחזקת הערכה כי בשנים הקרובות יגבירו הרגולטורים את דרישות הדיווח והמדידה של אלמנטים הנוגעים ל-ESG, שתעצים את המוטיבציה להשקעות העומדות בכללים אלו. מנגד, כפועל יוצא, חברות בסקטורים "מצמצמי זיהום", או כאלה שרותמות את יכולתן לשיפור האקוסיסטם, ייהנו מסנטימנט חיובי ועידוד ההשקעה בהן.

הערכה זו מתחזקת נוכח ההבנה כי קיימת תלות הדדית בין צמיחת הכלכלה ליציבות וחוסן האקלים. שורת ניתוחים ומחקרים הציגו קונצנזוס ביחס לכך שהנזק הכלכלי שעלול להיגרם כתוצאה ממצבור הסיכונים האקלימיים – שריפות, בצורות, שיטפונות וכו' – צפוי להתעלות על העלות הכרוכה בתהליך הפחתת הפליטות. כך למשל, לארי פינק, מייסד בלאקרוק (BlackRock), חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם, ציין במכתבו השנתי כי "שינוי אקלים הוא סיכון מהותי למשקיעים".

למשקיעים הכשירים ניצבת ההזדמנות לתרגם את המגמה להשקעה

הכלכלה העולמית נמצאת בעיצומו של הליך נטישת מקורות אנרגיה מזהמים ומעבר לפיתוח וניצול אנרגיה ירוקה, תחום שאמנם עשה קפיצת דרך בשנים האחרונות אך עדיין רחוק מאוד ממיצוי הפוטנציאל. במרכז המעבר ניצבת התחבורה, סגמנט שמותיר תביעת רגל פחמנית והמהווה כשליש מפליטת מזהמים. למעשה, רק תחום כלי הרכב אחראי ל-13% מפליטת הפחמן העולמית, כתוצאה מתהליך הבעירה הפנימית במנועי בנזין.

על-מנת להביא לצמצום משמעותי של הזיהום הסביבתי, החלו ממשלות בכל העולם להציע תמריצים כלכליים לטובת מעבר לרכבים חשמליים, הנתמך גם במגמה של ירידת מחירים לרכבים אלו. במקביל, גם יצרניות הרכב החשמלי הגדירו יעדים שאפתניים להיקפי ייצור בשל המגמה הגוברת כאשר בשנת 2022 נרשם זינוק חד של כ-50% ברכישת כלי רכב חשמליים להיקף של 10.5 מיליון - והמגמה צפויה להמשיך באותו הכיוון.

משקיעים כשירים לחצו כאן להזמנה לוובינר הקרוב בנושא השקעה בפלטפורמת טעינת רכבים חשמליים ב-3.7.2023>>

מכירות כלי הרכב חשמליים (EV) בעולם. המגמה צפויה להמשיך באותו כיוון גם בשנים הבאות

Source: EV-Volume,     Source: EV-Volume Source: EV-Volume,

עם זאת, אחד האתגרים המרכזיים בהסבה לרכבים חשמליים, נעוץ בזמינות ויכולות ההטענה. אם בעבר האתגר היה בעיקר טווח נסיעה קצר ומוגבל של כלי רכב חשמלי, כעת העניין הוא סביב פריסה רחבה וזמינות מיידית לעמדות הטעינה, שנדרשות לייצור בקורלציה הדוקה להיקף מכירת רכבים החשמליים.

על בסיס מגמה זו מאפשרת פרופימקס למשקיעים הכשירים הזדמנות להשקיע לצד קרן
Helios V, שמכוונת להשקעה בחברות מובילות בתחום הטעינה החשמלית, בישראל ובאירופה, שווקים המגלמים פוטנציאל צמיחה מיידי ומהיר. המודל העסקי מבוסס על פריסת רשת טעינה ארצית למכירת חשמל וכן על התקנה, ניהול ותחזוקה של מטענים לעסקים ולפרטיים. כמו-כן, השותפות מכוונת גם לפעול להשבחת פעילות חברות מטרה בשוקי היעד הרלוונטיים, תוך מימוש ההשקעה באמצעות מכירה עתידית של האחזקות בחברה.

רוזנהיים מדגיש בעניין זה כי החליטו על תחום והשקעה זו אחרי בחינות עומק ומכיוון "שסגמנט זה נשען על יסודות שוק חזקים וציפייה להמשך ממומנטום חיובי נוכח הערכות כי כבר בעשור הקרוב יחול איסור על מכירת רכבים בעלי מנועי בעירה פנימית באיחוד האירופי, צעד שכבר משפיע על זרם הביקוש לעמדות טעינה". עוד מוסיף רוזנהיים כי "מנהלי קרן הליוס, יחד עם הצוות של פרופימקס והחברות שבהן השותפות משקיעה, יש את כל היכולות, הכישורים, הידע והמחויבות להוציא לפועל את התוכנית העסקית שצפויה להשיא תשואה עודפת למשקיעי הקרן, לצד ערך מוסף סביבתי-חברתי".

להשקיע ולהשפיע – גם בשוק הנדל"ן המקומי

פרופימקס מגייסת ממשקיעים כשירים גם לקרן השבחת הנדל"ן הישראלית ריאליטי (Reality Investment Fund V) הפועלת באמצעות רכישה, פיתוח וניהול מגוון נכסים באזורים המאופיינים במגמת צמיחה ופוטנציאל לפעולות השבחה משמעותיות. להערכת פרופימקס וריאליטי, להן שיתוף פעולה עסקי כבר למעלה מעשור, נקודת הזמן הנוכחית מהווה חלון הזדמנויות מעניין במיוחד עבור משקיעים כשירים להנות מהנסיבות הייחודיות שנוצרו בשוק המקומי, כמו גם מהעובדה כי בריאליטי פועלים להטמעת אסטרטגיית ESG ומרכיבי אימפקט כחלק בלתי נפרד מפעילותה העסקית, במטרה ליצור מציאות חדשה ומשופרת באזורים בהם היא פועלת, לצד פעולות אקטיביות להצפת ערכי הנכסים.

כך לדוגמה, בפרויקט 'בית הקהילות' בתל אביב, ריאליטי פעלה להסבת המרחב סביב הנכס לטובת ארגונים חברתיים ועסקיים, המחברים מגוון אנושי ותרבותי. החיבור שריאלטי יצרה עם עמותת 'אליפלט' הוליד את החזון שהתגשם, לקדם מרחב משותף לפעילות עמותות שעוסקות בשירותים לקהילות מוחלשות. בין היתר, שולבו במתחם 8 עמותות המקיימות ביניהן שיתופי פעולה מקצועיים ויוזמות בו אירועים חברתיים. פעולות אלה השתקפו בערכו הכלכלי של הנכס כאשר מומש באפריל 2022, פרויקט 'בית הקהילות' עבר לניהול אקרו נדל"ן שהאריכו את הסכמי השכירות לעמותות לעוד 3 שנים וממשיכים לאכלס במבנה ארגונים חברתיים ברוח המקום.

הדמיית פרויקט נוסף של קרן ראליטי ביפו: עירוב שימושים של מגורים, מסחר ותעשייה, צילום: ריאליטי הדמיית פרויקט נוסף של קרן ראליטי ביפו: עירוב שימושים של מגורים, מסחר ותעשייה | צילום: ריאליטי הדמיית פרויקט נוסף של קרן ראליטי ביפו: עירוב שימושים של מגורים, מסחר ותעשייה, צילום: ריאליטי

בשל כך, הליכי ההשבחה נעשים לרוב בשיתוף פעולה עם הרשויות והקהילות הסובבות, תוך שילוב ראייה חברתית-סביבתית. למעשה, מדובר באסטרטגיה מנחה בכל אחד מצמתי הפעילות של החברה: החל מבחינת היסטוריית הנכס, דרך בחינת תועלות הציבור לטווח הארוך ועד התכנון העתידי של הנכסים וסביבתם.

רוזנהיים מציין כי שתי ההשקעות, עם הליוס וריאליטי, שייכות לעולם כלכלת האימפקט, ויש לשתיהן מרכיבים של ESG, לכן מגדיר אותן כהשקעות מוכוונות אימפקט (Impact Aligned Investments), שיש בהן כוונה לייצר שינוי חיובי ותשואה פיננסית אבל אין מדידת אימפקט. הליוס לא מתכננת לפרסם דוח אימפקט או ESG בנוגע להשקעתה. ריאליטי מפרסמת דוחות ESG בקשר למכלול הקרנות שלה ומשתמשת במסגרת של ה-SDG בדוח.

"גופים שמחזיקים בהון נזיל יכולים להנות מירידת ערך בחלק מהנכסים והקרקעות באזורים מבוקשים ומהעובדה שכוח המיקוח עבר לידיים שלהם, מה שמאפשר לנצל הזדמנויות שמזמנת התקופה ולהנות מפוטנציאל אפסייד משמעותי, אומר רוזנהיים ומסכם "בעבר ראינו נקודות זמן בהן נפתח חלון הזדמנויות לטובת השינוי המתבקש. אלו רגעים שמורכבים ממשברים עמוקים, שמולידים הזדמנויות אמיתיות לקידום מהלכים שמאפשרים להשקיע, להרוויח ולתרום לפתרון האתגרים העומדים בפנינו".

משקיעים כשירים, לקבלת מלוא הפרטים על ההשקעה לצד קרן Helios V ובקרן ריאליטי, לחצו כאן>>





תגיות