אחרי החשמל: ישראל מפסיקה את אספקת המים לרצועת עזה
יממה לאחר שישראל הפסיקה את אספקת החשמל לרצועה, הורה שר האנרגיה ישראל כץ לנקוט צעד דומה לגבי המים; ישראל מספקת לרצועה כ-18 מיליון קוב מים בשנה, המהווים כ-10% מצריכת המים שם
שר האנרגיה ישראל כץ הורה היום לחברת מקורות לנתק מידית את אספקת המים לרצועת עזה - זאת, לאחר שחתם בשבת על צו המנחה את חברת החשמל להפסיק את אספקת החשמל לאזור. הבוקר גם הורה שר הביטחון יואב גלנט על מצור מוחלט על עזה: "לא יהיה חשמל, לא יהיה מזון, לא יהיה דלק. הכל סגור. אנחנו נלחמים בחיות אדם - ונוהגים בהתאם״.
נכון לעכשיו אספקת המים לעזה נמשכת כסדרה ועדיין לא ברור מתי תופסק, אבל גם באופן שגרתי היא לא רציפה. ישראל מספקת לרצועה כ-18 מיליון קוב בשנה, המהווים כ-10% מצריכת המים בעזה. עיקר הצריכה ברצועה מגיע מקידוחים מקומיים, אבל 78% מהמים הזורמים בעזה אינם ראויים לשתייה.
הפסקת הזרמת החשמל לרצועה היא אירוע תקדימי. זו הפעם הראשונה שבה הורו השלטונות בישראל להוריד את השאלטר על כל עשרת הקווים המספקים חשמל מישראל לעזה, שרובם נפגעו מרקטות ששוגרו מרצועת עזה בבוקר הלחימה הראשון והושבתו באופן מיידי. שראל מספקת לעזה כ-120 מגה וואט חשמל באמצעות הזרמת חשמל משטח ישראל – כ-50% מהביקוש ברצועה.
את יתרת הביקוש מספקת בעיקר תחנת כוח מקומית ברצועה שניזונה מדלקים המסופקים מבתי הזיקוק בישראל. יכולת אגירת הדלקים ברצועה מוגבל ולכן, לפי ההערכות, הדלק ברצועה לא יספיק ליותר מימים בודדים וייתכן כי יאזל עד מחר. כבר עכשיו בתי המגורים ברצועה לא מקבלים חשמל באופן רציף ונתונים להפסקות חשמל מרובות.
גם היכולת להשתמש בגנרטורים תלויה באספקת דלקים וביכולת לאגור אותם, כשאלה הולכים ואוזלים. יש אפשרות לווסת את צריכת הדלק ולמנן את הזרמתו לתחנת הכוח ולמקורות הצריכה, ובכך למתוח את מגבלת האספקה, אבל לא מדובר בפרק זמן משמעותי. לפי ההערכות, במהלך היום כ-25% מהחשמל בעזה מיוצר באמצעות פאנלים סולאריים - מה שיכול לספק שעות של חשמל במהלך היום באופן נקודתי וצר, אבל לא מדובר באספקה רציפה.