אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ה"חכמולוג" הגרמני שבנה את אימפריית הכדורגל של רד בול מגיע ליונייטד ראלף ראנגניק | צילום: רויטרס

ה"חכמולוג" הגרמני שבנה את אימפריית הכדורגל של רד בול מגיע ליונייטד

ראלף ראנגניק יהיה המאמן הזמני של מנצ'סטר יונייטד; הוא אחד האחראים למהפכה שעבר הכדורגל הגרמני, וינסה להפוך את קבוצתו החדשה למודרנית; אך האם זה אפשרי בסגל הנוכחי?

25.11.2021, 23:49 | אוריאל דסקל

ראלף ראנגניק יהיה המאמן הזמני של מנצ'סטר יונייטד במקום אולה גונאר סולשייאר שפוטר, כך לפי הדיווחים. התפקיד הוא לטווח קצר אבל הגרמני בן ה-63 צפוי לקבל תפקיד יועץ לארגון בשנתיים שאחרי סיום תפקידו. 


קראו עוד בכלכליסט:


ראנגניק הוא איש חזון שרק לפני מספר חודשים סיפר בכנס מאמנים מה הופך את ליברפול למיוחדת - יכולות האימון של יורגן קלופ. "כשמאמן בא עם רעיון ברור לגבי איך הקבוצה שלו צריכה לשחק, השמיים הם הגבול" הוא אמר, "אם השחקנים שלו יכולים לשחק מתוך שינה את סגנון המשחק שלו, אם הוא בלב ובמוח שלהם, אז המאמן עשה את העבודה שלו בצורה מצוינת. העבודה של המאמן היא למכור להם את הרעיון שלו והסגנון שלו לשחקנים שלו". 



ראנגניק ברד בול לייפציג , צילום: רויטרס ראנגניק ברד בול לייפציג | צילום: רויטרס ראנגניק ברד בול לייפציג , צילום: רויטרס


במסגרת תפקידיו, ראנגניק ידע לבחור ולטפח מאמנים רבים. ראנגניק תמיד רצה לעבוד באנגליה וניתן לשער שההצעה ממנצ'סטר יונייטד - אפילו אם היא אימון לחצי שנה - קסמה לו במיוחד. הוא עזב את תפקידו בלוקומוטיב מוסקבה, תפקיד שלקח על עצמו רק בקיץ האחרון. 

ממוקד מטרה

כבר בגיל 10 ידע ראנגניק מה הוא רוצה לעשות בחיים. בכיתה ג' קיבל ממורתו משימה, ולאחר מספר שניות הגיש לה את הדף עם התשובה המפורטת. "כתבתי שאני רוצה להיות מורה לאנגלית ולספורט", הוא נזכר בראיון למגזין "צ'מפיונס" לפני מספר שנים. "לא הייתי חרוץ בכלל, אבל תמיד התקדמתי לפני כולם בספר האנגלית". 

ראנגניק שנולד וגדל בדרום מערב גרמניה, הוא אנגלופיל, קורא נלהב של צ'ארלס דיקנס, אוהד ארסנל וגם שחקן לשעבר באנגליה. ב-1979, אחרי תקופה קצרה כשחקן בקבוצות חובבים גרמנית, טס ראנגניק לאנגליה כדי ללמוד באוניברסיטת סאסקס. הוא גר בברייטון ונרשם לקבוצת חובבנים מקומית - סאות'וויק. החוויה הראשונה שלו מהכדורגל האנגלי היתה לא מוכרת - למרות כל הידע שצבר על אנגליה.  "המשחק הראשון שלי היה אמור להתחיל בשלוש בצהריים, אז הגעתי 75 דקות לפני הזמן, כמו שהייתי רגיל בגרמניה", נזכר. הוא חיכה את 45 הדקות הבאות בחדר ההלבשה לבדו, וכשהגיעו שאר השחקנים הוא התלבש במהירות ועשה את דרכו למגרש. ואז עצר אותו קפטן הקבוצה. "מה אתה עושה?", שאל אותו. "אני יוצא מחוץ לחדר ההלבשה" ענה ראנגניק. "לא" ענה הקפטן. "אני קובע מתי עושים זאת". 

הגרמני יצא למגרש בסוף שורה של השחקנים, "10 דקות לפני שלוש בצהריים". הוא בקושי התחמם וישר נזרק למאבקים בבוץ ובגשם - נגד חבורת אנגלים קשוחים ביום החופש שלהם.



ראלף ראנגניק, צילום: רויטרס ראלף ראנגניק | צילום: רויטרס ראלף ראנגניק, צילום: רויטרס


במשחקו השני שבר שתי צלעות, סבל מזעזוע מוח ונאלץ לבלות שעות רבות בבתי החולים. אבל הכאב לא צינן את אהבתו לאנגליה. בשנים הבאות הפך למבקר קבוע בהייבורי ("הייתי לפחות 30 פעם ביציע הצפוני של האיצטדיון") והרחיב את הידע שלו על הכדורגל המקומי. 

ב-1983, כבוגר קורסי מאמנים והשתלמויות חינוך רבות, החל ראנגניק  לאמן את הקבוצה בעיר הולדתו באקנאנג. שיטות האימון הפדגוגיות שלו הגיעו לאוזניים הנכונות והדרך למעלה נסללה. ואולם, יש לציין, ממש עד לאחרונה ראנגניק היה דמות שלעגו לה בכדורגל הגרמני. כינו אותו  Kopfmensch - חכמולוג. הוא היה המוזר הזה שמשתמש בנתונים ומספרים, מייבא לכדורגל הגרמני רעיונות מאוקראינה, איטליה, אנגליה ומהענפים האולימפיים.

במסעותיו בשולי הכדורגל הגרמני גם נפגש עם הלמוט גרוס, מהנדס מבנים שלימד את עצמו טקטיקות כדורגל, ואימן גם הוא בליגות הנמוכות. גרוס המציא את מה שהגרמנים מכנים "Ballorientierte Raumdeckung" — שילוב נדיר בגרמניה דאז של לחץ אגרסיבי ושמירה אזורית, שהגיע מנבחרת הולנד הלוחצת של ארנסט האפל האוסטרי ומפאל צ'רנאי ההונגרי שאימן בבאיירן. כמישהו ללא עבר של כדורגלן גדול, גרוס הצליח להטמיע את הטקטיקה הרדיקלית שלו רק בליגות הנמוכות.

באופן כמעט טבעי, גרוס וראנגניק  התחברו והפכו לחברים טובים. השניים כתבו יחד מערכי אימון וניתחו בווידאו משחקים של מילאן של אריגו סאקי עד שמכשיר ההקלטה נשחק לחלוטין מהשימוש הרב בו. 

בזכות עבודתם השניים הגיעו לשטוטגרט. שם כאחראים על מחלקת הנוער חייבו את כל הקבוצות לשחק את המשחק החדיש הזה מבחינת הגרמנים. בשטוטגרט הוביל ראנגניק את הנוער לזכייה באליפות גרמניה על חשבון באיירן מינכן החזקה, ומשם המשיך את קריירת האימון שלו בשנות התשעים בקבוצות הליגות הנמוכות. בקבוצות הקטנות נתנו לראנגניק מספיק חופש לשכלל את השיטה שלו בעזרת השתלמויות מחוץ לגרמניה ומפגשים עם מאמנים רדיקליים כגון הצ'כי זדנק זמאן, שלקח את פוג'יה מהליגה השלישית באיטליה לסריה A עם כדורגל התקפי קיצוני. את כל מה שלמד הכניס לתוך סט ערכים, רעיונות ומתודה והכל מתבסס על משחק לחץ. "אין דבר כזה קצת לחץ", הסביר  ראנגניק. "זה כמו להיות קצת בהריון. או שאתה עושה לחץ ומבסס את הסגנון שלך על לחץ, או שאתה עושה משהו אחר".

כשלקח את הופנהיים של דיטמר הופ, מייסד SAP, ממעמקי הליגות הנמוכות לבונדסליגה, ראנגניק זכה להערכה רבה יותר וכשפרש מאימון שאלקה ב-2011 בשל "תשישות", הכדורגל הגרמני כבר השתנה לחלוטין: דברים שראנגניק עשה משנות השמונים והתשעים ולעגו לו עליהם נהפכו לאלמנטים בלתי נפרדים מהכדורגל גרמני: גגנפרסינג (לחץ יזום), משחקי מעבר מהירים, שילוב מדעי הספורט באימון וטקטיקה גמישה. שורה של מאמנים, ביניהם יורגן קלופ, תומאס טוכל ויוליאן נאגלסמן, רואים בראנגניק מורה ושותף לדרך.


יורגן קלופ. רואה בראנגניק מודל לחיקוי, צילום: רויטרס יורגן קלופ. רואה בראנגניק מודל לחיקוי | צילום: רויטרס יורגן קלופ. רואה בראנגניק מודל לחיקוי, צילום: רויטרס


ראנגניק, בהרבה מובנים, הוא אחד מהאחראים למהפכה שעבר הכדורגל הגרמני וגם לשני מוסדות שמבוססים על מדעי הכדורגל: הופנהיים, שם היה מאמן ומנהל מקצועי, ומערך המועדונים של רד בול לייפציג, שם בעיקר שימש כמנהל מקצועי. אולי מדובר בשני מוסדות שנואים על האוהדים הגרמנים אבל בהחלט מדובר במקומות שעובדים בצורה מאוד נכונה, מייצרים שחקנים ומאמנים ומכירים את שוק ההעברות לעומק.

ראנגניק ינסה להפוך את מנצ'סטר יונייטד לקבוצה לוחצת ומודרנית. האם בסגל הנוכחי זה אפשרי? האם הוא שם לחצי שנה כדי להתקדם לעמדת יועץ עם יותר ידע לגבי הסגל ומי יכול לשחק בסגנון הזה או לא? האם הוא יקבל מנדט לשנות משהו? אלו הדברים שיקבעו אם הוא יחשב להצלחה במנצ'סטר יונייטד או שיהיה עוד איש מקצוע כושל בארגון.



תגיות