אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההצעה להחיל את חוק המזון על רשתות הפארם עברה בקריאה ראשונה סניף של רשת גוד פארם | צילום: אוראל כהן

ההצעה להחיל את חוק המזון על רשתות הפארם עברה בקריאה ראשונה

יו"ר וועדת הכלכלה דוד ביטן נחוש להעביר את הצעת החוק הפרטית בתוך חודש. ברשות התחרות טענו כי השינויים שנדרשים להתאמת החוק לענף הפארמה ייקחו מעל שנת עבודה. סופר פארם ששולטת בענף התנגדה להצעת החוק, המתחרות תמכו והצביעו על ריכוזיות של סופר פארם בתחום

05.02.2024, 12:47 | אורנה יפת

הצעת החוק שמבקשת להחיל את חוק המזון על רשתות הפארם עברה היום (ב') בקריאה ראשונה בוועדת הכלכלה. יו"ר הוועדה דוד ביטן נחוש להעביר את הצעת החוק הפרטית בתוך חודש, אך נדרשים בה שינויים והתאמות שיתאימו לענף הפארמה, וברשות התחרות ציננו את ההתלהבות וטענו כי ידרשו למעל שנה של עבודה ובעיקר אמרו שלא יוכלו לבצע אותה אם לא יקבלו תקנים נוספים.

חוק המזון, עליו חתומים רשות התחרות ומשרד הכלכלה, קבע כללים הנוגעים להתנהלות בין הקמעונאים לספקים, שנועדו לשמר תחרות, ובין היתר קובע כי לספק אסור להתערב במחיר שבו ימכור הקמעונאי את המוצר, אסור לסדר את המוצרים על המדפים, וכן נקבעו מגבלות גאוגרפיות בכל הנוגע לפתיחת סניפים של רשתות קמעונאות גדולות. הצעת החוק שיזם ח"כ ינון אזולאי ועליה חתומים שורת ח"כים מהקואליציה, מבקשת להחיל את חוק המזון שנחקק ב-2014 על רשתות הפארם.

רשות התחרות ומשרד האוצר אמרו בדיון בועדת הכלכלה כי אינם מתנגדים להחלת החוק על הפארמים.

אייל שפירא שייצג את רשות התחרות אמר בדיון: "אנחנו לא מתנגדים להחיל את חוק המזון על הפארמים אבל בפרק הגאוגרפי זה מורכב ונדרשים תיקונים. ביחס לסעיף התחרות הגאוגרפית, המודל שרשות התחרות קבעה לגבי ענף המזון, קובע שרשת שיש לה סניפים שמחזיקים מעל 30% נתח שוק צריכה אישור רשות התחרות לפתיחת סניף נוסף. אם מכניסים את הפארמים תחת קמעונאות המזון אנחנו נותנים מתנה לענף המזון כי נתח השוק של קמעונאי המזון יפחת בגלל שנספור ביחד גם את הפארמים, ולכן צריך להפריד ביניהם ולבנות מודל חדש שיתייחס לפארמים בנפרד. וזה המון עבודה ומשאבים".

שפירא הוסיף ואמר כי "כרגע לרשות התחרות אין תקנים לעשות את המודל הזה. יקח לנו סדר גודל של יותר משנה לבנות מודל כזה, אם נקבל את התקנים הרלבנטים לבניית המודל". בנוסף נציג רשות התחרות לא ידע לענות על השאלה של יו"ר הועדה האם חוק המזון הוריד את המחירים.

ביטן: "איזו השפעה תהיה לחוק הזה על המחירים. ידוע לך? בדקתם את זה אי פעם? אתם והאוצר לא בודקים אף פעם? זו העבודה שלכם. אם אתם לא בודקים את השפעת החוקים אז תפסיקו להגיד לנו שהתחרות מורידה מחירים. אני טוען שהתחרות היחידה בישראל היא מי מעלה את המחיר יותר מהר. לא ראיתי בינתיים שהתחרות מורידה מחיר. אני מבקש מרשות התחרות ומהאוצר שיתנו לנו חוות דעת לגבי תחרות המחירים בפארם בתוך 30 יום".

ניב זקלר עו"ד של רשת סופר פארם, טען כי לפני שמחילים את החוק על הפארמים צריך לבדוק אם הוא עזר לתחרות בענף המזון. לדבריו, "לאורך כל שנות חוק המזון היתה הפחתה של 0.3% במחירים".

עינת פלד שפירא, מנכ"לית רשת הפארם Be, שבבעלות שופרסל, נקטה עמדה הפוכה מהמתחרה ואמרה שהיא תומכת בהצעת החוק ובחקיקה שתגביל את כוחה של סופר פארם. "רשת Be מהווה כ-15% משוק הפארם. היום אין תחרות בשוק הפארם ולא כי אף אחד לא מנסה. אנחנו מנסים כבר כמה שנים, אבל השליטה של סופר פארם היא בלתי מעורערת. המרחב הגאוגרפי לא מאפשר פתיחת סניפים מתחרים. סופר פארם מחזיקה כ- 80% משוק הפארם. ברמת גן, בית שמש, ירושלים, לוד, חריש, יבנה, ראש העין, בכל הערים האלה ובערים נוספות יש רק סניפי סופר פארם ושליטה מוחלטת שלהם. זה אומר שהתושבים הם לקוחות שבויים. בשאר הישובים שיש מתחרים לסופר פארם, כמו למשל ראשון לציון, חיפה ובאר שבע, גם שם יש לסופר פארם שליטה של 70%. רק חקיקה שתגביל את סופר פארם מפתיחת סניפים יכולה להביא לשינוי המגמה וכדי שההגבלה הגאוגרפית תעבוד רשות התחרות צריכה להבדיל בחוק בין חנויות פארם למזון. חייבים לייצר בידול והפרדה בין חנות מזון לפארם".

עו"ד לינור דויטש, מנכ"לית לובי 99, אמרה במהלך הדיון "סופר פארם היא השחקנית הגדולה ביותר בתחום רשתות הפארם ומחזיקה כ-70% מסניפי הפארם בישראל, בנוסף להחזקת מותג פרטי לייף שמוכר בהיקף של מעל 700 מיליון שקל בשנה. כיום המצב הוא שעל קמעונאית גדולה ומונופוליסטית כמוה, לא חלות כלל המגבלות שנקבעו בחוק המזון אשר מסדירים את ההתנהלות המסחרית שלה מול הספקים כגון, הכתבת מחיר וסידור מדפים, וההגבלות על מונופול באזור שליטה גיאוגרפית".

לדבריה, "הצעת החוק המובאת כעת היא תיקון מתבקש. אמנם יש לנו לא מעט ביקורת על חוק המזון, ואנחנו חושבים שהפתרונות צריכים להיות פתרונות מבניים ולא אכיפה התנהגותית. יחד עם זאת, עד שנצליח להביא לפתרון גדול יותר, החלת חוק המזון גם על רשתות הפארם - מתבקשת. מחקר הכלכלן הראשי משנת 2017 הראה שתחום הפארמה הוא הריכוזי בישראל, אפילו יותר משוק הבנקאות. לכן, אנחנו מברכים על הרחבת החוק לתחום הפארם בו פערי המחירים בין ישראל למדינות אחרות עומדים פעמים רבות על מעל 100%".

תגיות