אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סטורג' דרופ מציגה: הלוואת בעלים בתנאים של שוק אפור מנכ"ל סטורג' דרופ שי כהן והיו"ר גדי איזנקוט | צילום: ישראל הדרי

סטורג' דרופ מציגה: הלוואת בעלים בתנאים של שוק אפור

חברת האנרגיה הירוקה, שסובלת מקושי תזרימי, נטלה הלוואה מבעל המניות אהרון רבינוביץ (5.7%) בתנאי החזר חלומיים. החברה, שהיו"ר שלה הוא גדי איזנקוט: "גורמי אינטרס פוליטיים דוחפים לפגוע בפעילות"

11.09.2022, 20:01 | אלמוג עזר

הלוואות בעלים הן הדרך שבאמצעותה יכולים בעלי שליטה בחברה לעזור לה להגדיל את הונה העצמי במצבים של קושי תזרימי או כדי לאפשר לה לבצע עסקאות גדולות. אולם לפעמים הלוואות אלו מיטיבות עם הבעלים אף יותר מאשר עם החברה. זהו, ככל הנראה, המקרה בסטורג' דרופ, בהובלת ובבעלותו של שי כהן (40.7%). חברת האנרגיה הירוקה דיווחה בסוף השבוע כי תקבל הלוואת בעלים לשנתיים בריבית נשך של 33% בשנה.

ב־31 באוגוסט חתמה החברה עם איש העסקים החיפאי ובעל העניין בחברה (5.7%), אהרון רבינוביץ, על הסכם הלוואת בעלים. על פי ההסכם ילווה רבינוביץ 600 אלף שקל לסטורג' דרופ, ובתוך שנתיים יקבל 800 אלף שקל. מחצית מההלוואה, 400 אלף שקל, תוחזר בסוף 2023, והמחצית הנוספת בסוף 2024. על פי חישובי החברה, מדובר בריבית של 21.5% לשנה, משום שמחצית מההלוואה תיפרע כבר בשנה הקרובה. החברה רשאית לפרוע אותה מוקדם יותר, אך את הריבית עדיין תצטרך לשלם.

לרבינוביץ ניתנה גם אפשרות להמיר את ההלוואה למניות תמורת 80% ממחירה הנסחר של מניית החברה בבורסת תל אביב, או לחילופין במחיר של 1 שקל למניה. המחיר הנוכחי של מניית סטורג' דרופ הוא 1.8 שקלים, כך שנכון להיום, ההסכם מעניק למלווה הנחה של 45% ברכישה.

בחברה מסבירים כי ההלוואה היא, למעשה, ניכיון של שני צ'קים מתוך ארבעה שהיא קיבלה עבור מכירת חוות הקנאביס, חווה בערבה, שנמכרה בסוף 2021 תמורת 1.5 מיליון שקל. 600 אלף שקל מתוך הסכום התקבלו בתשלום מיידי, בתוספת שלושה צ'קים דחויים של 300 אלף שקל כל אחד, שהצריכו ניכוי. סטורג' דרופ קיבלה את חוות הקנאביס כירושה מהמיזוג שביצעה אשתקד עם חברת מדיוי ת'רפיוטיק של מנחם כהן.

הלוואת הבעלים, שעליה חתמה סטורג' דרופ, נובעת מהצימאון שלה למזומנים. החברה הפסידה 8 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה לאחר שלא הציגה הכנסות, המזומנים בקופתה מסתכמים ב־3.6 מיליון שקל בלבד, ההתחייבויות השוטפות שלה עומדות על 2.9 מיליון שקל והתחייבויות נוספות לספקים על 2.7 מיליון שקל - כך שלא ברור עד כמה תוכל להמשיך ולפעול באותו קצב.

סטורג' דרופ פועלת בתחום אגירת האנרגיה ועוסקת בתכנון ופיתוח מערכות אגירת אנרגיה בשילוב שתי טכנולוגיות — אוויר דחוס ושדות פוטו־וולטאיים (סולאריים). מערכת הדחיסה, שמנצלת אוויר הנפלט מפעילות חרושת ליצירת אנרגיה, נמצאת בהרצה בימים אלה בנמל אשדוד, ולפי דיווחי החברה, היא מצליחה לאגור ולייצר אנרגיה ביעילות כוללת של 60% מהאנרגיה שהוזנה. בנוסף, החברה מציעה מערכת אגירת אנרגיה תרמית לאספקת קירור ומיזוג אוויר במבני משרדים.

מניית סטורג' דרופ ירדה ב־77% מתחילת השנה, ושווי השוק שלה הוא 27 מיליון שקל בלבד. ירידת השווי נובעת, בין היתר, מהמגמה השלילית בענף האנרגיה הירוקה ובפרט בתחום מערכת אגירת אוויר דחוס. זאת לאחר שאוגווינד, מובילת תחום אגירת אוויר בלחץ באחוזת בית, הודיעה על סיום הפרויקט שלה עם חברת החשמל כי "טרם הוכחו הפרמטרים הנדרשים לביצוע הפרויקט". גם אוגווינד נסחרת היום בשפל של כמעט חצי עשור ובשווי של 168 מיליון שקל, לאחר שבשיאה נסחרה בשווי של 2 מיליארד שקל.

מסטורג' דרופ נמסר כי "חבל שגורמי אינטרס פוליטיים דוחפים לפגוע בפעילות החברה ולא בוחלים באמצעים. החברה ממשיכה ביעדיה, על מנת להביא לפיתוחים טכנולוגיים פורצי דרך בתחום האנרגיה הירוקה ומתקדמת ליישומם בפרויקטים שונים".

תגיות