דעה
מיסוי הסיגריות האלקטרוניות רק יגדיל את מספר המתים מעישון
ההתעקשות של משרד הבריאות להטיל מס זהה לסיגריות אלקטרוניות ולסיגריות מסורתיות תזניק את מספר המעשנים והמתים מעישון ותגדיל את רווחי חברות הטבק. את הסיגריה המסורתית יש למסות בשיעור גבוה יותר
במשרד הבריאות מתעקשים למסות סיגריות אלקטרוניות בשיעור זהה לזה של סיגריות מסורתיות. המהלך צפוי להגדיל את צריכת הסיגריות המסורתיות הנצרכות באמצעות בעירה, שכן אחרי המס לא צפויים להיות פערי מחירים בין הסיגריה האלקטרונית לבין הסיגריה המסורתית. העמדה הטהרנית של משרד הבריאות לפיה "עישון הוא עישון הוא עישון" צפויה להגדיל את מספר המעשנים והמתים מעישון ישיר ופאסיבי, ולהגדיל את רווחי חברות הטבק המסורתיות. על משרד הבריאות להתעשת ובמקביל להטלת המס על סיגריות אלקטרוניות, להכריז על העלאת מס נוספת לסיגריות מסורתיות.
קראו עוד בכלכליסט:
לסיגריה האלקטרונית נזקים בריאותיים רבים, ולכן יש למסות אותן באופן אגרסיבי, ואין לעודד אותן כחלופה עיקרית וראשית לסיגריה מסורתית. החלופה הטובה ביותר היא להיגמל מעישון או לא להיכנס לתוכו בכלל. אך את הסיגריה המסורתית יש למסות בשיעור גבוה אף יותר, ואם לא עושים זאת, השפעת המס החדש תהיה שלילית, ותגדיל את העישון המסורתי, המסוכן יותר.
ההצדקה המועדפת על ידי הכלכלנים למסים מכווני התנהגות, היא שהמס משקף לצרכן את המחיר האמיתי של פעילותו. מי שבוחר להתנהג בהתנהגות לא בריאה, לא לוקח בחשבון את העלויות החיצוניות שהוא משית על החברה כולה בהתנהגות זו. מבחינה תיאורטית – אמר הכלכלן האנגלי ארתור פיגו שעל שמו קרויה משפחת המסים הזו מיסוי פיגוואני – על הממשלה להעריך את הנזק שנגרם לחברה בשל ההתנהגות ולגלגל אותו לצרכן. כלומר, לשקף לו את המחיר האמיתי של הפעילות שלו. המחיר האמיתי של סיגריה אלקטרונית לסביבה, הוא גבוה מאוד, אך עדיין נמוך מזה של סיגריה רגילה.
גם ההצדקה הפטרנליסטית למיסוי מכוון התנהגות מביאה לידי מסקנה דומה. השימוש בכלי המס ולא בכלי "האיסור הגורף" - כלי שאכן משרד הבריאות שקל בעבר בנוגע לסיגריות אלקטרוניות, ובצדק, אך לא הצליח - מאפשר לדייק את ההתנהגות, ולתמרץ אותה באופן נכון. משרד הבריאות יוצר תמריץ למעשן המתלבט שמעדיף סיגריות מסורתיות לבחור דווקא בהן.
ואכן, מרבית המסים שנועדו להכווין התנהגות הם מדויקים ומחולקים למדרגות מס, כך לדוגמה מיסוי האלכוהול תלוי בריכוז האלכוהול שבו, מיסוי משקאות ממותקים צפוי להבחין בין משקאות ממותקים עם סוכר המזיקים יותר לבין משקאות דיאטטים המזיקים פחות. גם אגרות הגודש צפויות להבחין בין שעות עומס שעות במהלך היום. השיקול היחידי להימנע ממיסוי בעל מדרגות, הוא כשיש קושי טכני לייצר אבחנה בין מוצרים שונים. בעיה זו לא קיימת במקרה של סיגריות. מדובר על מוצרים שונים ומובחנים זה מזה.
למעשה, לא מדובר רק בתיאוריה, אלא בפרקטיקה לכל דבר ועניין, שורה של מחקרים כלכליים הראו כי סיגריות אלקטרוניות וסיגריות מסורתיות הן מוצרים תחליפיים, ולכן כששיעור המס על סיגריות אלקטרוניות עולה, צריכת הסיגריות המסורתיות מזנקת. בסקירה שערך הבנק העולמי על מיסוי סיגריות אלקטרוניות מציין הבנק כי "מיסים גבוהים על סיגריות אלקטרוניות עשויים לעודד מעבר לסיגריות מסורתיות. עם זאת, התוצאה הבלתי רצויה הזו יכולה להיות מופחתת באמצעות העלאה נוספת של המס על שאר מוצרי הטבק".
במשרד הבריאות מתקשים להגיב לגופם של דברים וחוזרים על מנטרות לא ענייניות דוגמת: "הסיגריות האלקטרוניות מהווות סיכון לציבור, וכי בישראל עדיין נפטרים מדי שנה כ-8000 מעישון מוצרי טבק, מתוכם כ-800 מעישון פסיבי". העובדות הללו מוסכמות על הכל, אך המהלך שמשרד הבריאות מוביל כעת – הצמדה של מיסוי סיגריות אלקטרוניות ומסורתיות – יביא לצערנו, בסבירות גבוהה, להעלאת מספר המתים מעישון בשנים הקרובות.
בתגובה נוספת אמרו במשרד הבריאות, שבשל הקושי שלהם להתמודד עם החדשנות של תעשיית הטבק הם מעדיפים למסות בצורה לא יעילה. "הגישה שלנו לסיגריה שונה מזו של מזון, אנחנו לא בודקים סיגריות שונות לפי רמת הניקוטין שלהם או הרעלים שלהם. התעשייה מנסה למצוא דרכים כל פעם להסיט את הקשב שלנו, פעם זו סיגריה לייט, ופעם זה סיגריה אלקטרונית".
לצערנו, ההתנהלות הנוכחית מלמדת כי התעשייה אכן הצליחה להסיט את הקשב של משרד הבריאות, וכעת המשרד מקדם מהלך שצפוי להגדיל את הכנסות חברת הטבק המסורתיות.