אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

Back To Business

"הקושי העיקרי של עסקים קטנים - בגיוס לקוחות"

את הדברים אמר רן קויתי, מנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה, במסגרת פאנל שנערך בכנס Back to Business של "כלכליסט" ו-We19. בפאנל לקחו חלק גם מנכ"ל איגוד המסעדות והברים שי ברמן ומנכ"ל קבוצת עוגן שגיא בלשה. ברמן: "התעשייה שלנו דיממה עוד לפני המשבר, חייבים לעשות מהלכים דרמטיים שישנו את הפרדיגמה בענף"

10.05.2021, 12:38 | עירית אבישר

מגזר העסקים הקטנים נפגע בצורה הקשה ביותר ממשבר הקורונה, אולם משתתפי הפאנל "האתגרים הגדולים של כלכלת העסקים הקטנים" בכנס Back to Business של "כלכליסט" ו-We19 הביעו אופטימיות זהירה לגבי הצפוי להם בהמשך. "הפגיעה בעסקים הקטנים תהיה נמוכה יותר ממה שחשבו. המענקים שחולקו במשבר הצליחו להחזיק את העסקים עם ראש מעל המים", העריך רן קויתי, מנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה.

"הקושי העיקרי שאנחנו מזהים שקיים היום אצל עסקים קטנים הוא בגיוס לקוחות. לצורך זה יש כל מיני כלים שיצרנו, כמו שיפור גישה לדיגיטל, כדי שיגיעו ליותר לקוחות", הוא הוסיף. 

קראו עוד בכלכליסט:

גם שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות והברים, נשמע אופטימי יחסית: "אנחנו רואים את הצמא של הלקוחות, יש ביקושים אדירים שאנחנו לא יכולים להדביק מכמה סיבות. ראשית, אנחנו עובדים בצורה מצומצמת בגלל המחסור בכוח אדם, ועובדים רק חלק מהיום או בימים מסוימים. שנית, רובנו נמצאים בארץ אז אנחנו שמחים, אבל גם מסתכלים קדימה בחשש מהיום בו הישראלים יתחילו להתעופף לחו"ל והביקושים אצלנו יהיו קטנים יותר".

למרות האופטימיות, ברמן ציין כי ענף המסעדות והברים נפגע בצורה דרמטית במשבר: "התמונה אצלנו מאוד קשה. נכנסנו למשבר הקורונה עם 14 אלף עסקים פעילים, וכיום יש כעשרת אלפים עסקים פעילים בלבד. לצערי עוד עסקים ייסגרו כתוצאה מהאפקט של המשבר גם ברבעון הקרוב. הפתיחה מחדש מאוד קשה מבחינת עלויות ותפעול, כך שהמשבר לא מאחורינו".

שגיא בלשה, מנכ"ל קבוצת עוגן, מלכ"ר למתן אשראי למשקי בית ועסקים קטנים, סיפר כי בשנת הקורונה הקבוצה הציגה צמיחה חדה בפעילות: "בתחילת המשבר חלק גדול מהמערכת הפיננסית נסגר עבור עסקים קטנים. כתוצאה מכך קיבלנו הרבה מאוד פניות וגדלנו בהיקף ההלוואות ב-230% לעומת שנת 2019, בעוד המערכת הבנקאית צמחה אשתקד ב-2.5% בלבד באשראי. היה אמנם גם חשש לצמוח בשיעור כזה, אבל בסופו של דבר בשביל זה אנחנו כאן, ארגון ללא מטרת רווח שמטרתו לסייע בתקופות קשות, והשנה האחרונה היתה שנה של קושי".

רן קויתי, שגיא בלשה ושי ברמן רן קויתי, שגיא בלשה ושי ברמן רן קויתי, שגיא בלשה ושי ברמן

לדברי בלשה, משבר הקורונה עדיין מורגש בחלק מהענפים כמו קמעונאים קטנים, תיירות והסעות. "כל אלה אמנם מתחילים לחזור לפעילות, אבל הם עדיין סוחבים גיבנת בדמות שנה של הפסדים. יש עוד תופעה: מאות אלפי אנשים שנפלטו משוק העבודה לא יכולים לחזור - ורוצים להקים עסקים חדשים. זה לא פשוט. המערכת הפיננסית לא אוהבת לתת אשראי לעסקים חדשים והרבה פונים אלינו", הוא אמר. 

קויתי ציין שבסוכנות מזהים שיש כיום קושי בגיוס אשראי, בעיקר בקרב העסקים הזעירים: "הם מדווחים על קושי גדול בשרידות ובאשראי. כשמסתכלים על המערכת הבנקאית, אז אם בעבר החלוקה היתה חצי-חצי לעסקים קטנים ובינוניים מול גדולים, היום זה כבר 55% מסך האשראי שמחולקים לגדולים. רוב האשראי שניתן לעסקים הקטנים בשנת הקורונה היה דרך הקרן. הבנקים לא רצו לקחת סיכון בעצמם".

לדברי קויתי, בכוונתו לפתח את הפעילות של הקרן בערבות מדינה: "נכניס את כל המערכת הבנקאית והחוץ-בנקאית, נייצר מסלולים לעסקים חדשים ועסקים בקשיים. יש גם עלייה ביזמויות, וצריך מסלול שיהיה רלוונטי עבורן. צריך לעשות פעולות נוספות ולרתום גופים נוספים כמו בנק ישראל, ולאפשר גם לגופים החוץ-בנקאיים לקבל מבנק ישראל כספים בריבית אפסית לצורך מתן אשראי לעסקים קטנים, כמו שהם נותנים לבנקים".

ברמן הוסיף כי לצד סוגיות המימון, סוגיה משמעותית נוספת שיש לטפל בה היא הרגולציה: "ייסגרו מאות מסעדות בגלל רגולציה שעולה כסף. אם תקום ממשלה חדשה, היא צריכה להפחית רגולציה בצורה דרמטית. אנחנו לא מנהלים כור אטומי, אלא מסעדה. יש פה תקנות שאי אפשר לעמוד בהן, ועולות הון תועפות. צריך לזכור שהתעשייה הזו דיממה עוד לפני משבר הקורונה, ולכן חייבים לעשות מספר מהלכים דרמטיים שישנו את הפרדיגמה בענף". 

קויתי התייחס לנושא הרגולציה אף הוא: "אנחנו מכירים את נושא הרגולציה, ועבדנו עליו עוד לפני משבר הקורונה וגם תוך כדי. רוב הרגולציה ששי מדבר עליה זו רגולציה של משרד הבריאות. בכל אופן, אנחנו רותמים את משרדי הממשלה לעשות שינוי ברגולציה. אחד הדברים המרכזיים שנרצה זה להגדיר תוצאות, למשל הרגולטור יגיד שהוא רוצה שהמוצר יישמר בצורה איכותית, ולא יגדיר באיזו טמפרטורה ובאיזה כלי לשמור אותו".

תגיות