אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כיצד משפיע עידן ה-AI על עולם הסטרטאפים? כיצד משפיע עידן ה-AI על עולם הסטרטאפים? | shutterstock-phonlamai

כיצד משפיע עידן ה-AI על עולם הסטרטאפים?

על רקע ההשפעה העצומה של ה-AI בכל תחום במשק, לא מפתיע לגלות שגם בסטארטאפים, ה-AI מהווה גורם אשר משנה סדרי עולם. מהן ההזדמנויות והסיכונים הנובעים מכך בעולם החדשנות הטכנולוגית? ואיך משתנה ההגנה על ה-IP עם התפתחות ה-AI?

12.02.2024, 09:27 | בשיתוף קבוצת ארליך

אם עד לפני שנה בלבד יישומי AI היו שמורים לחברות טכנולוגיות מומחיות, כיום נראה שהעוצמה של טכנולוגיית ה-AI נמצאת בידיים של אוכלוסייה הולכת ומתרחבת. בהתאם לכך, גם סטרטאפים, אשר נמצאים תמיד בחזית הטכנולוגיה, מנצלים ומפתחים בעצמם מוצרים מבוססי-AI למגוון עצום של מטרות.

עם זאת, משום ש-AI יודע איך ליישם הרבה פעולות, השינוי המשמעותי יוצר הזדמנות וסיכון גם יחד. לדברי רועי מלצר, מנהל תחום היי-טק בקבוצת ארליך, אחד מהמשרדים המובילים בישראל בתחום הקניין הרוחני, "ההזדמנות נוצרת משום שאפשר לכתוב פטנטים על דברים שאפשר ליישם ולא היה ניתן ליישם קודם לכן". הסיכון בעידן הנוכחי, לדבריו, "הוא שהצהרה על כך שהחברה 'משתמשת ב-AI' עשויה להישמע טריוויאלית. פטנטים הם פתרונות טכנולוגיים לא-טריוויאליים לבעיה. לכן, בהגשת פטנט הקשור ל-AI צריך להגדיר את הבעיות ואיך פותרים אותן".

רועי מלצר, מנהל תחום היי-טק בקבוצת ארליך, ניר סלקמן רועי מלצר, מנהל תחום היי-טק בקבוצת ארליך | ניר סלקמן רועי מלצר, מנהל תחום היי-טק בקבוצת ארליך, ניר סלקמן

ה-AI מאיץ את קצב אימוץ הטכנולוגיות ודורש כתיבה מהירה יותר של ההגנה על ה-IP

במבט כללי, התפתחות טכנולוגיות ה-AI משפיעה כמעט על כל היבט ושלב במסלול החיים של סטרטאפ: AI מקל על הקמת הסטרטאפ, ולידציה של רעיונות, גיוס הון, יצירת Scale וגם על המעקב אחרי התקדמות והצלחה.

"נכון להיום, ה-AI יכול לזרז משמעותית את אימוץ הטכנולוגיות על ידי סטרטאפים ולהפחית את הזמן עד לפרקטיקה", אומר מלצר. אם בעבר ההבדל בין סטרטאפים לחברות גדולות ומבוססות יותר היה בגודל החברה, היום הבידול המרכזי מתמקד במהירות.

"אפשר לעשות הרבה יותר סבבים אבולוציוניים של פיתוח בפחות זמן, מה שמוביל לאדפטציה מהירה יותר. התוצאה היא שצריך לכתוב את ה-IP מהר יותר". עם זאת, "אי אפשר לרשום פטנטים רחבים מידי, ולכן יש עדיין צורך בדיון לעומק כדי לייצר הגנה אופטימלית".

אי אפשר לשלב AI בתור מילת קסם בבקשה לפטנט - מה שהיה לא-טריוויאלי בעבר, הופך לטריוויאלי בימינו

הבעיה העומדת בפני סטרטאפים על רקע ההתפתחות המואצת של יכולות ה-AI, היא שהרף המגדיר 'מהו טריוויאלי' עלה, "והיום כבר טריוויאלי להגיש בקשה שכל מה שכתוב בה הוא 'אנחנו נעשה AI ל-X'", מסביר מלצר." לכן צריך לפרט את רמת השינויים שצריך לעשות כדי לאפשר את המימוש".

אחד התחומים שעברו תהליך דומה, אומר מלצר, הוא עולם הבלוקצ'יין. "אם פעם כל מה שהיה צריך זה לכתוב 'נעשה בלוקצ'יין ל-X', בהמשך הדרך היה צריך כבר לפרט איך עושים אדפטציה לטכנולוגיית הבלוקצ'יין כדי לממש את המטרה הראשית".

גם בעולם ה-IP - ה-AI מקל על עריכת הפטנטים, אבל לא מחליף את הדיון העמוק על מדיניות אפקטיבית

"ההנחה הרווחת היא שה-AI לא יחליף את האדם, אלא שהאדם שמשתמש בכלי AI יחליף את האדם שלא יסתגל למציאות החדשה", אומר מלצר. "גם בעולם הקניין הרוחני, משתמשים ב-AI כדי לשפר את הליך עריכת הפטנטים". עם זאת, "עדיין חשוב מאוד לערוך דיון מהותי, עמוק ואנושי על אסטרטגיית הגשת הפטנטים, על מנת להשיג הגנה אופטימלית".

היום כבר ברור בעולם ה-IP כי להגיש פטנט שמשתמש בשם קוד AI בתור 'קופסה שחורה' מבלי לפרט, הוא פטנט רחב מידי שעשוי להידחות על ידי רשויות הפטנטים מסביב לעולם. "גם המשקיעים של היום כבר לא מתרשמים ממשפט כמו 'נשתמש ב-AI בשביל זה' – צריך להציג התכנות ו-MVP", אומר מלצר. "בדומה גם פטנטים צריכים יותר עומק".

חשוב לזכור - לפטנטים הקשורים ל-AI יש גם השפעות מוסריות ותפקיד חברתי

מעבר לדרישות של נוסח הבקשות לפטנטים, חשוב לזכור כי ככל שה-AI ממשיך להתפתח, השיקולים המוסריים הופכים לחשובים יותר. מפרטיות מידע ועד לנטייה מובנית (bias) באלגוריתם, סטרטאפים צריכים להיות מודעים להשלכות המוסריות של שימוש ב-AI. פטנטים יכולים לשמש בתור מסגרת להגדרת פתרונות לא-טריוויאליים לאותן בעיות אתיות. עם זאת, מערכת הפטנטים עצמה לא יכולה להיות נטולת דילמות מוסריות, כמו הפוטנציאל של חסימת חדשנות או יצירת מונופולים.

לכן, ההתנהלות בעולם הסטרטאפים בעידן ה-AI הגנרטיבי דורש נקודת מבט רחבה הלוקחת בחשבון לא רק יכולות טכנולוגיות, אלא גם השלכות מוסריות והתפקיד החברתי של פטנטים. על ידי הבנה של המרכיבים השונים והחיבור ביניהם, והרשת המגוונת של בעלי העניין בתהליך קבלת ההחלטות, סטרטאפים יוכלו להציב את עצמם בנקודת מוצא טובה יותר להצלחה בסביבה מורכבת ודינמית יותר מאי פעם.

העתיד של הסטרטאפים בעידן ה-AI ייקבע על ידי מי שיבין כי הטכנולוגיה היא לא המטרה לשם עצמה, אלא כלי לפתרון בעיות בעולם האמיתי באופן מוסרי, בר קיימא ופתוח. בעולם מורכב שכזה, הפטנטים ישחקו תפקיד קריטי וישמשו הגנה על חדשנות ושיקוף של ערכים חברתיים גם יחד.


תגיות