אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פימי במו"מ למכירת נתח מגלעם לפי שווי של מיליארד שקל ישי דוידי, מייסד ומנהל קרן ההשקעות פימי | צילום: עמית שעל

בלעדי

פימי במו"מ למכירת נתח מגלעם לפי שווי של מיליארד שקל

קרן ההשקעות שבראשה עומד ישי דוידי, שרכשה ב־2016 את יצרנית רכיבי המזון והמשקאות בכ־300 מיליון שקל, מנהלת מגעים למכירת 20%-40% מהמניות ל־3-2 גופים מוסדיים. מדובר במהלך דומה לזה שביצעה פימי ביחס למפעל מיגדה שרכשה מטבע

05.12.2022, 06:10 | גולן חזני

יותר משש שנים אחרי שרכשה תמורת 300 מיליון שקל את חברת גלעם, יצרנית הרכיבים למזון ולמשקאות, מנהלת קרן פימי מגעים למכירת 40%-20% מאחזקותיה בחברה לפי שווי של מיליארד שקל.

ל"כלכליסט" נודע כי המגעים מתנהלים מול כמה גופים מוסדיים כשהמטרה היא להכניס שניים-שלושה מהם לשותפות בחברה. זאת, במתכונת שבה פעלה פימי בחברת סימפליויה למוצרים רפואיים (לשעבר מיגדה של טבע), שם הכניסה הקרן את לאומי פרטנרס והפניקס כשותפים בהשקעה של 47 מיליון דולר עבור שליש ממניות סימפליויה. את סימפליויה עצמה רכשה פימי, המנוהלת בידי ישי דוידי, בדיוק בסכום שבו מכרה שליש מהמניות.

שתי חברות ביטוח גדולות בוחנות בחיוב את העסקה

את המהלך של פימי מלווה לידר חיתום בראשות עמית ורדי, כאשר לפחות שתיים מחמש חברות הביטוח הגדולות בוחנות בחיוב את העסקה. ככל הנראה, פימי בחרה באופציה של הכנסת משקיעים גם בשל תנאי שוק ההון שאינם אידיאליים בעת הזאת, וגם כדי לשחזר את מודל הצירוף של שניים-שלושה שותפים במהלך של טרום הנפקה. הפעילות של גלעם מתחלקת לזו המסורתית ולפעילות חדשה יחסית בתחום הפודטק. גלעם, שנוסדה בשנות ה־40 של המאה הקודמת, עוסקת בתחום חומרי הגלם בעיקר לתעשיית המזון. החברה מייצרת ממתיקים על בסיס פרוקטוז, עמילנים המשמשים לתעשיית המזון ולתעשיות אחרות כמו נייר, וכן מייבאת ומשווקת ללקוחותיה מתעשיית המזון רכיבים נוספים. כ־55% ממכירות החברה הן בישראל והיתר מיועדות ליצוא. גלעם מעסיקה 250 עובדים, מתוכם 210 בקיבוץ מענית (אך רק שמונה מהם חברי קיבוץ) והיתר באתרי הייצור שלה בספרד ובגרמניה.



גלעם מנוהלת על ידי ליעד כהן, לשעבר מנכ"ל תנובה, שהצטרף לחברה ב־2015 כחלק ממהלכי ההתייעלות וההתרחבות שהובילו בחברה קיבוץ מענית וקרן המנוף בראשית. בראשית החזיקה ב־30% ממניות גלעם בעת המכירה לפימי, והקרן החליטה להשאיר בתפקיד את כהן.

היקף המכירות השנתי של גלעם, המנוהלת בידי ליעד כהן, מסתכם בכחצי מיליארד שקל והרווח התפעולי התזרימי (EBITDA) מוערך ב־85 מיליון שקל


אורי יהודאי, לשעבר מנכ"ל פרוטרום שנמכרה ב־7 מיליארד דולר בקיץ 2018, שהוא גם בן דודו של דוידי, נכנס כשותף ברכישה בשיעור של 5%, ומונה כיו"ר החברה בנוסף לתפקידו כיו"ר סימפליויה. יהודאי וכהן הם שעמדו מאחורי הליכי ההתייעלות של החברה והגדלה משמעותית של הרווחיות שלה. גלעם מוכרת בכ־40 מדינות ל־400 לקוחות בהיקף של כ־500 מיליון שקל בשנה, והרווח התפעולי התזרימי שלה (EBITDA) מוערך ב־85 מיליון שקל בשנה. העלייה במכירות היא בשיעור של כ־10% לאורך שש שנים, אולם הרווחיות יותר מהוכפלה בתקופה זו.

ביקוש גובר לתוסף המזון שפיתחה

גלעם נחשבת חברה יציבה, שדרכה מעט במקום בשנים שלפני הרכישה של פימי. הקרן פעלה להשביח את החברה ולהביא אותה לצמיחה, ועשתה זאת בעזרת כניסה לתחום חדש. בתחילת 2019 השקיעה פימי קרוב ל־100 מיליון שקל בהקמת מפעל חדש לגלעם לצד המפעל הקיים שמייצר כאמור עמילנים ופרוקטוז לתעשיית המזון העולמית. המפעל החדש עוסק בייצור סיבים פרה־ביוטיים, הידועים בשם גוס־פוס, שנועדו להזין את החיידקים הטובים במעיים, האחראים לפעילות תקינה של מערכת העיכול. הייצור במפעל מתבצע בטכנולוגיה ייחודית שפותחה בגלעם במשך חמש שנים.

גלעם, שמרבית עובדיה מועסקים בקיבוץ מענית, מייצרת ממתיקים על בסיס פרוקטוז, עמילנים לתעשיית המזון ולתעשיות אחרות, וכן משווקת רכיבי מזון נוספים


גוס־פוס מוגדר כתוסף מזון ומיועד ליצוא. הביקוש למוצר בתעשיית המזון העולמית, שמדגישה יותר ויותר את נושא התזונה, גדול מההיצע בעולם. בנוסף, הסיב מיועד גם לתזונת בעלי חיים המיועדים לבשר או לחיות מחמד — כאשר מערכת עיכול בריאה יותר בבעלי חיים מפחיתה שימוש באנטיביוטיקה. כך לדוגמה, במזון פרימיום לכלבים, ניתן למצוא תוסף גוס. תוסף זה נמצא, אגב, גם בתחליפי חלב לתינוק. גלעם הצליחה להגיע למכירות של 60-50 מיליון שקל בשנה מהמפעל החדש שנמצא בצמיחה עקבית. המפעל למעשה משתמש במוצרים המוגמרים שמייצר המפעל הישן כחומר גלם לייצור המוצרים המתקדמים של תעשיית הפודטק. גלעם מנצלת את קשריה עם תעשיית המזון והמשקאות העולמית, שלה היא מספקת את הפרוקטוז להמתקה ועמילנים כדי לשווק גם את המוצר המתקדם. עד לפני המכירה לפימי, השותפה של קיבוץ מענית בחברת גלעם היתה כאמור קרן המנוף בראשית - קרן השקעות פרטית שהוקמה ביוזמת משרד האוצר לאחר משבר 2008, ביחד עם עוד שתי קרנות השקעה אחרות, על בסיס כספי מדינה וכספי המוסדיים. הקרן היא בבעלות של מני וסרמן, רן גרודצקי, צורי לביא וגבי פרל, והיא החלה לעבוד ב־2009 לאחר שגייסה כ־2 מיליארד שקל מהמוסדיים ומהמדינה. בראשית השקיעה בגלעם 94 מיליון שקל ב־2010 לפי שווי גבוה מ־300 מיליון שקל לגלעם. העסקה כללה את חברת אנזימוטק שמייצרת מזון רפואי ואשר נמכרה ב־2017 לפרוטרום תמורת 210 מיליון דולר. גלעם מכרה ב־2014 מניות אנזימוטק תמורת 46 מיליון דולר ואת היתרה מכרה לפרוטרום בעסקה הגדולה ב־2018.

פימי היא קרן הפרייבט אקוויטי הגדולה בישראל. היא הוקמה ב־1996, מנהלת נכסים בהיקף של 5.5 מיליארד דולר, ובמהלך השנה שעברה גייסה את הקרן השביעית, הגדולה בתולדותיה, והגדולה בתולדות שוק הפרייבט אקוויטי המקומי — 1.2 מיליארד דולר. פורטיסימו, קרן הפרייבט אקוויטי השנייה בגודלה, גייסה מעט לאחר מכן את הקרן השישית שלה, בהיקף של 1.1 מיליארד דולר, ובכך צמצמה את הפער ממובילת השוק.

תגיות