אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סטיב מנוצ'ין במגעים לרכישת 25% מסוכנויות הביטוח של הפניקס סטיב מנוצ'ין שעומד בראש ליברטי קפיטל | צילום: AP /Andres Kudacki

בלעדי

סטיב מנוצ'ין במגעים לרכישת 25% מסוכנויות הביטוח של הפניקס

ליברטי קפיטל, שבראשה שר האוצר האמריקאי לשעבר, במגעים לרכישת נתח מהחברה הבת הפניקס סוכנויות לפי שווי של 950 מיליון דולר. המגעים מול סרצ'לייט, בעלת השליטה בבזק, הוקפאו זמנית בשל מחלוקות

23.01.2024, 06:00 | גולן חזני

האם שר האוצר האמריקאי לשעבר יהפוך לשותף החדש של הפניקס בסוכנויות הביטוח שלה? לכלכליסט נודע כי קרן ליברטי קפיטל (Liberty Capital) - שבראשה עומד סטיב מנוצ'ין, מי שהיה שר האוצר בממשלו של הנשיא דונלד טראמפ - היא המועמדת המרכזית לרכישת 25% מהפניקס סוכנויות, החברה־הבת של הפניקס החזקות, שמחזיקה ב־8 סוכנויות ביטוח.

המגעים בין הצדדים מתנהלים מזה כמה שבועות. בשבוע שעבר ביקר מנוצ'ין בארץ ונפגש עם אייל בן־סימון, מנכ"ל קבוצת הפניקס, יחד עם דיוויד פרידמן, מי שהיה שגריר ארה"ב בישראל ושגם הוא שותף בליברטי קפיטל. המגעים בין הצדדים החלו עוד קודם לכן באמצעות נציגים של הקרן.

הפניקס החזקות, החברה־האם של הפניקס סוכנויות (80%), החלה לנהל מגעים למכירת 25% מהחברה באוגוסט אשתקד. את הליך המכירה מנהל בנק ג'פריס. המגעים נחשפו לראשונה בכלכליסט. לצד הפניקס מחזיקים בחברה היו"ר איציק עוז (16.5%), שהפך לשותף בה כשמכר את הסוכנות שלו אגם לידרים להפניקס, ומשה ששון (3.5%). באותה העת תג המחיר של הפניקס סוכנויות עמד על מיליארד דולר. בזמן שחלף מאז תג המחיר הופחת במעט, וכעת המגעים מול ליברטי קפיטל מתנהלים לפי שווי של 950 מיליון דולר לחברה.

אמנם המגעים בין הצדדים רציניים ומשמעותיים, אך אין ודאות שהם יבשילו לכדי עסקה. ככל שהעסקה אכן תצא לפועל בסופו של דבר, קרן ליברטי קפיטל תרכוש את המניות של הפניקס סוכנויות מידי הפניקס החזקות, עוז וששון פארי־פסו. כלומר, 25% מההחזקות של כל אחד מבעלי המניות של הפניקס סוכנויות.

בעת ביקורו בישראל אמר מנוצ'ין לכלכליסט כי הוא אינו חושש להשקיע בישראל, גם כעת: "אני חושב שהתגובה הראשונית למצב המלחמה היתה לעצור. ניתן היה לראות את זה בנפילת הבורסה המקומית והיחלשות השקל, אבל בחודש האחרון רואים חזרה לנורמליות. אנחנו מסתכלים על ההשקעות שלנו לטווח הארוך ולכן, וחרף הרגישות למצב הנוכחי, לא רואים שינוי בנתונים הבסיסיים של ישראל. בחינת השקעות היא המטרה המרכזית של הביקור שלי כאן. ראינו כאן הזדמנויות השקעה מאוד מעניינות וחרף המלחמה אנחנו מאוד מאמינים בכלכלה הישראליות".

עד לשבוע שעבר התנהלו מגעים גם מול קרן ההשקעות האמריקאית סרצ'לייט, בעלת השליטה בענקית התקשורת הישראלית בזק, אולם המגעים האלו הופסקו, לפחות זמנית. המגעים בין הצדדים נקטעו לא בשל ויכוח על תג המחיר שהוצמד להפניקס סוכנויות, אלא על רקע מחלוקת לגבי אופי השותפות בחברת סוכנויות הביטוח ומנגנוני הפרידה העתידיים.

קרן אמריקאית נוספת שניהלה מגעים לרכישת נתח מהפניקס סוכנויות היא קרן ההשקעות אפיניטי פרטנרס (Affinity Partners), שאותה מוביל ג'ארד קושנר, חתנו של טראמפ, ומי שכיהן כיועץ שלו בעת שהיה נשיא. אולם המגעים בין הצדדים הוקפאו כחודש לאחר שפרצה המלחמה בין ישראל לחמאס. אפינטי פרטנרס הייתה המתמודדת המובילה בעת שהפניקס החזקות יצאה למהלך להכנסת שותף לחברת הסוכנויות. באותה העת הביעו עניין בעסקה עוד כמה קרנות פרייבט אקוויטי בינלאומיות זרות: ויטרוביאן פרטנרס האירופית, פולן סטריט קפיטל הבריטית, רברנס קפיטל פרטנרס האמריקאית ובלקסטון האמריקאית, מנהלת הנכסים האלטרנטיביים הגדולה בעולם.

מנוצ'ין הוא איש וול סטריט שכיהן בתפקידים בכירים בשורה ארוכה של בנקי השקעות. הבנק האחרון שבו עבד, לפני שהצטרף לממשל טראמפ, היה גולדמן סאקס. ב־2021, מעט לאחר חילופי השלטון בארה"ב, הקים מנוצ'ין את ליברטי קפיטל שאליה גייס 3 מיליארד דולר. לפי פרסומים זרים, בין המשקיעות בקרן גם קרן העושר של סעודיה, PIF, ומובאדלה, אחת מקרנות העושר של אבו־דאבי.

ליברטי קפיטל הוקמה בסמוך לחתימה על הסכמי אברהם בין ישראל למדינות מהמפרץ, והיא שמה לנגד עיניה מטרה להשקיע, בין היתר, בהייטק הישראלי. והקרן אכן ביצעה השקעות כאלו. ליברטי קפיטל השקיעה בשתי חברות סייבר ישראליות - סייבריזן וחברת BlueVoyant - וכן רכשה את חברת זימפריום שהוקמה על ידי ישראלים. הקרן השקיעה 850 מיליון דולר בעסקאות האלו, אך מאז אמצע 2022 לא הכריזה על השקעות חדשות בהייטק הישראלי, וזאת, בין היתר, על רקע הטלטלה בשווקים נוכח עליית הריבית, שהפחיתה את הארטקטיביות של חברות הטכנולוגיה שמשקיעות כספים רבים במו"פ ושיווק, ולרוב מציגות הפסדים.

גם אפיניטי פרטרנס של קושנר הוקמה בסיטואציה דומה, ב־2021, בסמוך להסכמי אברהם, תוך שהיא מגייסת 3 מיליארד דולר, בין היתר מקרן ההשקעות של בית המלוכה הסעודי שהזרימה לה 2 מיליארד דולר, בית המלוכה הקטארי וקרנות של שליטי האמירויות.

אלא שבניגוד לליברטי קפיטל, קרן אפיניטי פרטנרס טרם ביצעה עסקאות בישראל. אולם היא נמצאת במשא ומתן מתקדם להשקעה של 570 מיליון שקל בעסקי הרכב והאשראי של משפחת שמלצר, שמחזיקה בשלמה החזקות, שירוכזו בחברה חדשה שבה הקרן של קושנר תחזיק עד 18%. העסקה המתגבשת מעניקה לחברה החדשה שווי של 3.8 מיליארד שקל.

ההכנסות של הפניקס סוכנויות בינואר־ספטמבר 2023 עמדו על 621.8 מיליון שקל בינואר-ספטמבר 2023 והרווח כולל על 240.7 מיליון שקל. אלו משקפים קצב שנתי של 829 מיליון שקל הכנסות ורווח כולל של 321 מיליון שקל. מדובר על עלייה ביחס לתוצאות של 2022, אז ההכנסות של הפניקס סוכנויות עמדו על 769.9 מיליון שקל והרווח הכולל עמד על 300.1 מיליון שקל.

אם מכירת נתח מהפניקס סוכנויות תצא לפועל, עבור בעלות השליטה בהפניקס - קרנות ההשקעה האמריקאיות סנטרברדיג' וגלאטין פוינט - מדובר בסוג של תחליף למכירת השליטה בהפניקס החזקות עצמה. שתי הקרנות, שמחזיקות ב־33% ממניות הפניקס החזקות, חתמו בדצמבר 2022 על מזכר כוונות מול קרן ADQ, אחת מקרנות העושר של אבו דאבי, למכירת 25% ממניות הפניקס החזקות בתמורה ל־2.3 מיליארד שקל ולפי שווי של 9.2 מיליארד שקל להפניקס. הקרנות רכשו את השליטה בהפניס החזקות בנובמבר 2019 מידי קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה תמורת 1.57 מיליארד שקל, מה ששיקף להפניקס שווי של 4.8 מיליארד שקל.

מזכר ההבנות מול קרן ADQ בוטל ביולי האחרון, לאחר שהרוכשת נסוגה מהעסקה על רקע קשיי הרגולציה. שווי השוק הנוכחי של הפניקס החזקות עומד על 9.7 מיליארד שקל, מה שהופך את החברה לגוף המוסדי הגדול בישראל במונחי שווי שוק. מתחילת השנה המניה נותרה סטטית, בעוד מדד ת"א־125 ירד ב־1.2%.

תגיות