אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרעי (שוב) נגד התאגיד: סיקור הרפורמה המשפטית מוטה ומפר את החוק שר התקשורת שלמה קרעי | צילום: אלכס קולומויסקי

קרעי (שוב) נגד התאגיד: סיקור הרפורמה המשפטית מוטה ומפר את החוק

אחרי ניסיונות חוזרים לפגוע בתאגיד השידור הציבורי, שר התקשורת טען היום כי הוא מסקר את השינויים המשפטיים בצורה לא מאוזנת, ובכך מפר את הוראות חוק השידור הציבורי בישראל. במכתבו התעלם קרעי במכוון מייצוג שניתן בשידורי התאגיד לתומכי השינויים במערכת המשפט; כאן בתגובה: "מאז כניסתך לתפקיד, מירב זמנך נתון לפגיעה בתאגיד ובעובדיו"

22.02.2023, 13:50 | עומר כביר

אחרי שניסה לאסור על תאגיד השידורי הציבורי להשתמש בפרסומות וחסויות, להפריט את תדרי הרדיו שברשותו, ואחרי שהודיע על קיצוץ תקציבי, שר התקשורת, ד"ר שלמה קרעי יוצא במתקפה חדשה נגד תאגיד השידור כאן: מסקר את השינויים המשפטיים בצורה לא מאוזנת, ומפר את הוראות החוק.

מכתב התגובה של תאגיד השידור לשר קרעי

השינויים המשפטיים שמובילה הממשלה הנוכחית, או כפי שמכנה אותה קרעי "הרפורמה המשפטית", נמצאים בלב הסיקור התקשורתי בישראל, כאשר אלו מביניהם שאינם משרתים אינטרסים של הממשלה הנוכחית (דוגמת ערוץ 14) דואגים להדגיש את סכנותיה לדמוקרטיה, לכלכלה ולחברה הישראלית, ומדווחים בחיוב על המחאות נגד.

לטענת קרעי, סיקור ביקורתי זה מצד התאגיד מהווה הפרה של חוק השידור הציבורי. "חוק התאגיד שמכוחו אתם פועלים, קובע כי התוכן שיספק התאגיד 'ייתן ביטוי הוגן, שוויוני ומאוזן למגוון ההשקפות והדעות הרווחות בציבור בישראל'", הוא כתב ליו"ר התאגיד גיל עומר ולמנכ"ל גולן יוכפז. "בתכני התאגיד כפי ששודרו לאחרונה עולה כי התאגיד רומס ברגל גסה את חובתו החוקית ופוגע קשות באינטרס הציבורי שבשמו הוא מתיימר לשדר".

בין הדוגמאות שמביא קרעי להוכחת טענתו, הוא טוען שב-11 בפברואר "פורסמה כתבה אוהדת, ללא שמץ ביקורת, המסקרת את 'מחאת המילואימניקים', תחת הכותרת 'מספרי ברזל להתפקד'. במהלך שידור הכתבה הופיעה שקופית עם הכיתוב 'הטובים נגד הטפילים'".

בנוסף, הוא מבקר גם את המגישה המוערכת טלי מורנו, שבסיקור של הפגנת השמאל בתל אביב באמצע ינואר אמרה: "חששנו שההפגנה הזו לא תתממש, אבל הנה זה קורה". "במהלך השידור פוצל המסך לטובת סיקור הפיגוע בירושלים, ועל רקע זה אמרה מורנו בשידור: 'הלב כואב בשני המקומות'", כתב קרעי.

עוד מבקר קרעי כתבה שהשוותה בין המהפכה המשפטית למהלכים דומים שבוצעו בפולין ובהונגריה, תוך שהוא מכנה אותה "תעמולה מגמתית" מבלי לפרט מה בדיוק בכתבה הוא בגדר "תעמולה".

באחת הדוגמאות מזכיר קרעי הצגת קטע ארכיון שבו השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, בעודו נער, "השמיע דברי הסתה, כביכול כתגובה לטענות הימין בגנות ההסתה משמאל בתקופה זו". בן גביר התראיין ב-1995 כשהוא אוחז בסמל מרכבו של ראש הממשלה אז יצחק רבין, ואיים שכמו שהגיעו לסמל אפשר להגיע גם לרבין; תלה בסלון ביתו את תמונתו של ברוך גולדשטיין; הורשע בעבר בהסתה לגזענות ותמיכה בארגון טרור, לאחר שנשא שלט שבו כתוב "לגרש את האויב הערבי" והחזיק מנשר שבו נכתב "הרב כהנא צדק, הח"כים הערבים הם גיס חמישי"; והגדיר את גולדשטיין "גיבור שלי". אבל כנראה שציון עובדות פשוט, לדידו של קרעי, שקול לעבירה על החוק.

קרעי מחה על הגדרת מהלכי הממשלה כמהפיכה. "להבנתי, אין המדובר בתיאור ענייני אלא בתעמולה ובנקיטת עמדה ברורה ומוטה ביחס למושא הסיקור", אמר. עוד יצא השר נגד האמירה, שנשמעה במהדורות החדשות בתחנות הרדיו של כאן (ולא, כפי שכותב השר במכתבו של "קול ישראל", גוף שאינו קיים מאז פירוק רשות השידור) לפיה המהפכה מיועדת ל"החלשת מערכת המשפט": "מדובר בכינוי שאינו ניטרלי, אלא מבטא בניגוד לחוק את סדר היום של עורכי המהדורה".

קרעי הוסיף והעלה טענות לא מבוססות לפיהן המהפכה המשפטית מבטאת את רצון הרוב, וסיכם: "עולה חשש ממשי כי שידורי התאגיד הינם מגמתיים, מוטים באופן בולט ולמצער, לא נותנים כלל במה לחלקים ניכרים בציבור המבקשים להשמיע קול אחר. נכון יהיה, ויפה שעה אחת קודם, שהמועצה תבהיר לפועלים בשם התאגיד, כי חובתם הראשונה במעלה היא לעשות שימוש במשאב הציבורי היקר שהופקד בידם בחרדת קודש, ובאופן המשרת את כלל האוכלוסייה ובאופן שיהיה בו להביא לתיקון ההטיה".

במכתבו התעלם קרעי במכוון מייצוג שניתן בשידורי התאגיד לתומכי המהפכה המשפטית. למשל, בימי המחאה מול הכנסת, ביום שני השבוע וביום שני בשבוע שעבר, התארחו באולפן הפתוח של כאן 11 נציגים של התנועה למשילות ודמוקרטיה - זאב לב ויסכה בינה - והוענק להם זמן מסך רב לשטוח את טענותיהם בזכות החקיקה בכנסת. בדיקה קצרה מעלה שמדובר בתנועה שח"כ שמחה רוטמן, ממובילי ההפיכה המשטרית בכנסת, נמנה על מייסדיה.

ארגון העיתונאים והעיתונאיות וארגון עובדי התקשורת מסרו בתגובה משותפת: "קרעי התבלבל וחושב שהוא העורך הראשי של שידורי תאגיד השידור הישראלי. לפי החוק, היחיד שמוסמך להיות העורך והאחראי על התוכן הוא סמנכ"ל חטיבת החדשות בתאגיד וטוב שכך. אסור שתהיה כל זיקה פוליטית ומפלגתית למי משרי הממשלה. אנו קוראים לשר קרעי להסיר את ידיו מהתאגיד, להפסיק לאיים ולרדוף את עובדיו ותכניו המעולים ולהתחיל להתעסק באתגרים החשובים שממתינים לו במשרדו".

מכאן שלחו מכתב תגובה לשר, ובו נכתב: "קיבלנו בצער את מכתבך שאין לראות בו אלא ניסיון של גורם פוליטי לשמש צנזור על גוף תקשורת מקצועי והגון. המכתב, כך נדמה, הוא שיאו של הליך מתמשך, מצידך ומצד מי מטעמך, לפגוע בכל דרך בתאגיד השידור הישראלי ובהישגים יוצאי הדופן שאליהם הגיע מאז הקמתו.

"חוק השידור הציבורי הישראלי, תשע"ד- 2014 מונע התערבות מכל סוג שהוא מצד גורמים פוליטיים ומצד נושאי משרה בתכנים המשודרים בתאגיד, ומדגיש את ההכרח בשמירה על עצמאותו המלאה. לא לחינם מוגדרים שידורי התאגיד כשידור ציבורי ולא שידור ממשלתי. מיום הקמתו, לא קיבל התאגיד מכתב מעין זה משום שר תקשורת, ללא קשר לשיוכו הפוליטי או המפלגתי, ולא בכדי. על אף כל אלה נבהיר – אנו דוחים מכל וכל את הטענות העולות ממכתבך.

"תאגיד השידור הישראלי הוא גוף התקשורת המאוזן והמגוון בישראל – הן מבחינת עובדיו והן מבחינת תכניו, הוא עומד בכל דרישות ויעדי החוק ואף מעבר לכך, וזוכה לאהדה ואמון ציבורי חוצי מגזרים, גילאים, דעות והשקפות. גם אם ישנן בעיות או תקלות, הן תיפתרנה ע״י אנשי המקצוע של התאגיד, ללא התערבות גורמים פוליטיים וללא לחץ חיצוני.

"מכתבך האחרון מתווסף להתבטאויותיך הפומביות ולהדלפות מגמתיות. המכנה המשותף לכל אלה הוא תחושה כבדה, כי מאז כניסתך לתפקיד, מירב זמנך נתון לפגיעה בתאגיד ובעובדיו: באיומים החוזרים ונשנים כי יש לסגור אותו לאלתר, בניסיון לפגוע בהפקות המקור של כאן, בניסיונות להכניס אל חוק ההסדרים סעיפים המצרים את צעדיו, ולאחרונה, ברצון לגרוע מתדרי השידור שלו ולהביא לסגירת תחנות רדיו ובניסיון למנוע מהתאגיד לשדר פרסומות וחסויות. תאגיד השידור הישראלי יוסיף לפעול באופן הגון, מקצועי ועצמאי".

תגיות