אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי תקופה חלומית, השווקים מציגים: פחד גבהים בועה בורסה מניות עליות שערים וול סטריט | צילום: גטי

ניתוח כלכליסט

אחרי תקופה חלומית, השווקים מציגים: פחד גבהים

מוקדם לדעת האם הירידות היחסית חדות בבורסות העולם הן תחילת התפוצצות הבועה, תיקון בריא, או גיהוק בדרך לעוד עליות. הסיבה הרשמית היא החשש מפני עוד גל של קורונה, אבל לאחר עליות רצופות של כשנה וחצי, טבעי שרצף של ירידות מעורר חרדה

20.07.2021, 08:20 | סופי שולמן

צבע אדום: הבהלה שנתקף העולם בימי המסחר האחרונים רק מראה כמה השווקים זקוקים לתיקון. כבר יותר משנה רושמים מרבית המדדים המובילים, בת"א, באירופה ובארה"ב, עליות כמעט באין מפריע והמשקיעים הדחיקו רחוק, רחוק מדי, את מראה המסכים האדומים מזיכרונם. 


קראו עוד בכלכליסט:


אין פרשן שייקח על עצמו את האחריות ויאמר כעת האם שני ימי המסחר האחרונים, שהתאפיינו בירידות של יותר מ־1%, הם התחלה של התפוצצות הבועה שמדברים עליה כבר תקופה ארוכה, שלב ראשון בתיקון "בריא" של 15%-10%, או רק עוד גיהוק בדרך לשיא נוסף.


וול סטריט, AP וול סטריט | AP וול סטריט, AP


ככל שהמדדים מטפסים לגבהים חדשים ורמות המכפילים מתנפחות, כך קשה יותר להמשיך במעלה ההר. אף שהמחצית הראשונה של 2021 היתה חלומית בשווקים, עם עלייה של 15% במדד S&P 500 ועלייה דומה בת"א־35, בחודשים האחרונים היו כמה עצירות. עננת האינפלציה, שבאה לידי ביטוי בנתוני מאקרו חריגים בגובהם, ובראשם מדד המחירים בארה"ב, מטרידה את השוק, אבל לא מספיק. בפעם האחרונה שיו"ר הפד ג'רום פאוול נאם והקדים את המועד המתוכנן להעלאת הריבית, נרשמו אמנם ירידות במניות, אך אלו התחלפו מהר בעליות מחודשות.

בירידות הנוכחיות האינפלציה כמובן משחקת תפקיד, אבל מינורי יותר. בישראל היא יכולה להסביר עוד פחות את המגמה   השלילית, לנוכח מדד המחירים לצרכן האחרון, שהיה אף נמוך מעט מחלק מהציפיות. בישראל, אגב, החולשה במניות בולטת יותר ונמשכת כבר זמן רב יותר, כאשר ההסבר הוא גם התחלה מוקדמת יותר של גל הקורונה החדש וכן ריבוי המניות הדואליות ‑ מניות טכנולוגיה של חברות קטנות יחסית, שסובלות מירידות כבר יותר מחודש.


הסיבה הרשמית: חשש מגל נוסף של קורונה

מה מניע את הירידות כעת? הסיבה הרשמית היא החשש מפני גל מחודש של קורונה בישראל, במדינות אירופה רבות ובארה"ב. החיסון, שרבים שכחו שמעולם לא התיימר למנוע הדבקה, אלא רק למנוע מחלה קשה (כך נבנה הן הניסוי של פייזר והן של מודרנה — ס"ש), יעיל, אך בעוצמה פחותה נגד וריאנט דלתא. 

החשש הזה ניכר היטב בירידות החדות בדאו ג'ונס, שאיבד אתמול בפתיחת המסחר יותר מ־2%. המניות שהובילו אתמול את הנפילות הן שוב מניות הכלכלה המסורתית ובהן חברת התעופה יונייטד וחברת הקרוזים רויאל קריביאן. בישראל פתאל היתה בין הנפגעות הראשיות, כנציגה מקומית של "מניות פתיחת הכלכלה".


התחזיות לרבעון השלישי יקבעו את המגמה 

אלא שהסיבות הנקודתיות יכולות להתחלף מדי שבוע או אפילו מדי יום. מה שמפיל את השווקים באמת הוא פחד גבהים ‑ והוא מוצדק. מאז אפריל 2020 זינק מדד S&P 500 ביותר מ־50% ונאסד"ק קפץ בכמעט 70%. אף שהחברות הגדולות תמכו במגמה החיובית בביצועים עסקיים מצוינים, שאף הפתיעו לנוכח התמשכות הצמיחה המואצת שהחלה ב־2020, רמות המכפילים בכל זאת גבוהות היסטורית. 

העליות המהירות של השנה האחרונה התבססו בעיקר על הזרמות בלתי פוסקות של נזילות לשווקים והביאו להתנפחות בכל הנכסים, הן הציבוריים, כגון מניות, והן הפרטיים, כגון רמות שווי של חברות הייטק.

בשלב הזה מוקדם להכריע האם הפחד חזר לשלוט בשווקים ודחק לגמרי את האופוריה. לפני שנכנעים לנבואות אפוקליפטיות, חשוב לזכור כי למרבית השחקנים, החל מהממשל ועד המגזר הפרטי, יש אינטרס ברור להמשיך לדחוף את העגלה במעלה ההר לפחות עד סוף 2021. עבור ממשל ביידן מדובר בשנה הראשונה בבית הלבן, מדד חשוב מאין כמותו עבור האמריקאים חובבי הסטטיסטיקה והסמליות. 

לסוחרים בוול סטריט חבל לאבד את המומנטום החיובי שנבנה במחצית הראשונה של השנה בדרך אל הבונוסים השמנים. כולם כבר השלימו עם ההנחה כי 2022 תהיה שנה חלשה בשוק המניות, ככל שההתערבות בשווקים תיפסק והריבית תתחיל לעלות, אבל יולי 2021 זה מוקדם מהתחזיות.


הפחד חוזר לשווקים,  הפחד חוזר לשווקים הפחד חוזר לשווקים,


אולם הרצון והאינטרס לא יצליחו לבדם לבלום את הסנטימנט השלילי. חילוץ מהירידות הנוכחיות עשוי להגיע משני מקורות. הראשון והמרכזי פחות יגיע מתמונת מצב הקורונה, ככל שיצטבר מידע על שיעורי החולים הקשים המחוסנים מתוך המאומתים ויכולתה של פייזר לפתח מהר מספיק עדכון לחיסון שיכלול גם את וריאנט דלתא. גורם משמעותי יותר לבלימת הנפילות עשוי להגיע מכיוון החברות הגדולות בעולם, שהחלו לפרסם דו"חות כספיים בשבוע האחרון. 

מרבית התוצאות יהיו מצוינות, כפי שניתן היה לראות בחלק מדו"חות המגזר הפיננסי שפורסמו ובהם הוצגו רווחים מרשימים, לנוכח שוק ההנפקות החם. בינתיים, חברות שכבר דיווחו מציגות קפיצה חדה של 65% ברווח למניה, נתון שלא נרשם מאז סוף 2009, תקופה שסימנה התאוששות ממשבר ולא את תחילתו. אולם מה שהשוק ירצה לראות הוא לא את תוצאות הרבעון השני, אלא בעיקר את התחזיות לרבעון הנוכחי. אלה צריכות להיות חזקות במיוחד כדי לשכנע את השוק שהכלכלה תתאושש במהירות.


הנפגעות העיקריות: המועמדות להנפקה

עם כל מה שנאמר והמסכים האדומים, כדאי לזכור כי האסטרטגים האופטימיים והשוריים ביותר העריכו כי S&P 500 יסיים את השנה ב־4,300 נקודות, רמה שהוא קרוב אליה מאוד גם לאחר הירידות. המדד היחיד שכבר מתקרב להגדרה של תיקון ממשי הוא מדד המניות הקטנות יותר, ראסל 2000, שאיבד יותר מ־8% מאז השיא של תחילת יולי. כמו כן, באופן מפתיע, שוק האג"ח לא הגיב עד היום בצורה עוצמתית לנתוני האינפלציה, כאשר התשואות לא רשמו שינויים מהותיים. אתמול התקבל אות חיים ממדדי תל בונד של אג"ח קונצרניות בתל אביב, שרשמו ירידות חדות יחסית, של כ־0.6% בממוצע.

הנפגעות המיידיות מהאירועים האחרונים עשויות להיות מועמדות להנפקה. הנפקות הן הפעילות הראשונה שנבלמת כאשר סנטימנט שלילי אוחז במשקיעים, ורק החברות הטובות ביותר מצליחות להנפיק בימים של ירידות חדות. בימים הקרובים יעמדו למבחן קלטורה, שעבורה זה כבר ניסיון שני לאחר שביטלה את הראשון לפני שלושה חודשים, ואאוטבריין. שתי החברות מכוונות לשווי של מעט יותר ממיליארד דולר, ולאחר מחצית עמוסת הנפקות טכנולוגיה חדשות עשויות להיות לא מספיק מלהיבות למצב השווקים הנוכחי.

תגיות