הפיקוח התהדק במקלטי מס ותיקים, המיליארדרים עוברים לאבו דאבי
במקום איי קיימן, איי הבתולה הבריטיים ושוויץ, עשירי עולם נוהרים לנסיכות המפרצית ופותחים בה קרנות השקעה ייעודיות שמאפשרות להם לגדר סיכונים. מייסד קרן ברידג'ווטר, ריי דליו: "אבו דאבי היא מדינת רנסנס שמסוגלת להישאר מחוץ לעימותים משמעותיים"
אבו דאבי מחליפה את איי קיימן ושוויץ כמקלט המס המועדף על עשירי עולם. עשרות מיליארדרים, ביניהם מנכ"ל בייננס לשעבר צ'נגפנג ז'או, משפחת אדאני ההודית בעלי השליטה בנמל חיפה, מנהל קרנות הגידור ריי דליו ואיל הפלדה הרוסי ולדימיר ליסין, הקימו השנה במרכז הפיננסי של אבו דאבי קרנות השקעה ייעודיות (SPV), כך דיווחו בסוכנות בלומברג.
לפי חברת ייעוץ ההון M/HQ, בין המובילות בהקמת הקרנות הללו, רשומות כיום בנסיכות מעל 5,000 קרנות מסוג זה לעומת 46 ב־2016. אף שלא נחשף מהיכן הועברו הנכסים, מדוע החליטו המיליארדרים לעשות זאת ומה מכילה כל קרן, אין ספק שזרימת ההון משקפת שינויים עולמיים נרחבים באופן בו עשירי העולם מגנים על הונם.
ה־SPV הפכו לנפוצות בשלהי שנות ה־80 הודות למייקל מילקן, מי שכונה מלך אג"ח זבל. מדובר בישויות משפטיות נפרדות שהפכו לכלי המועדף על בעלי שווי הון גבוה המעוניינים להגן על כספם מפני סיכונים פיננסיים.
באבו דאבי מסרו, כי הקרנות הללו, שהן למעשה חברות החזקה המנהלות הון, יכולות להיות מורכבות מנכסים וממניות. זרימת ההון הזו לאמירויות מסייעת למאמצים של משפחת אל נהיאן השלטת לצמצם את התלות של הכלכלה בנפט. קרנות ההון הריבוניות במדינה מנהלות נכסים בשווי של יותר מ־1.2 טריליון דולר.
המעבר של העשירים לאבו דאבי נובע גם מהביקורת המוגברת מצד רגולטורים על מקלטי מס מסורתיים, כמו איי הבתולה הבריטיים ואיי קיימן, החווים בהתאם ירידה ברישומים חדשים של חברות. "יותר ויותר אנשים אמידים עוברים מאיי הבתולה הבריטיים, קיימן, מאוריציוס וסינגפור לפה", אמר באשקר דסגופטה, יועץ עסקי שעבד בעבר באבו דאבי. כמו כן, באמירויות לא השיתו סנקציות על מדינות כמו רוסיה, זאת בעוד שבשוויץ ובחלק מהאיים הקאריביים הגבירו את הפעולות נגד גורמים המקושרים למדינות שעליהן הוטלו סנקציות. כך למשל, באפריל דווח כי ליסין, יו"ר חברת הפלדה הגדולה ברוסיה נובוליפטסק, פתח מספר משרדים באבו דאבי והקים שתי קרנות ייעודיות. עוד קודם לכן הוא הקים ארבע קרנות באיזור הסחר החופשי של אבו דאבי. עם זאת, יש לציין כי לא הושתו על ליסין סנקציות מטעם מדינות המערב.
מקור משיכה נוסף של אבו דאבי הוא שיעורי המס הנמוכים והסכמי המס שהיא מציעה. ההסכמים הללו מסייעים לעשירים למזער את מס החברות הרשומות כחלק מה־SPV, זאת אם למדינות הנוספות שבהן החברות פועלות יש הסכמים עם מדינת המפרץ הפרסי. יתרה מכך, אבו דאבי מציעה תוכניות ויזת זהב, במסגרתן השקעה גדולה מעניקה אפשרות לזכות בתושבות ארוכת טווח ובחלק מהמקרים אפילו בדרכון של האמירויות.
לפי הדיווח, מיליארדר הקריפטו ז'או, רכש עוד ב־2021 את ביתו הראשון בדובאי. אף שהגיע בחודש שעבר להסדר טיעון בארצות הברית לאחר שהואשם בהלבנת הון והפרת סנקציות, הרישומים מצביעים על כך שהקים השנה מספר קרנות ייעודיות. הוא מחזיק בדרכון של האמירויות ובאזרחות קנדית.
משקיע בולט נוסף הוא דליו, מייסד ברידג'ווטר, קרן הגידור הגדולה בעולם. "הסדר העולמי השתנה והאזור הזה של המפרץ הפרסי הופך להיות אזור חשוב ביותר", אמר בכנס פיננסי שנערך בדובאי בחודש שעבר. "זו מדינת רנסנס. אנחנו מדברים על מדינת רנסנס שמתקיימת בתוך הסביבה הגיאופוליטית והכלכלית הנרחבת יותר". באפריל פתח דליו משרד באבו דאבי לניהול ההשקעות הפרטיות שלו במזרח התיכון. הוא ציין עוד, כי המעמד הפיננסי, הרגולציה והיציבות הפוליטית של המדינה, "ובייחוד היכולת שלה להישאר מחוץ לעימותים משמעותיים" כמו המלחמה בעזה, הם בין הגורמים שהופכים אותה לאטרקטיבית למשקיעים.