אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השתלמות: העליות ב־2023 כיסו כמעט את כל הפסדי 2022 השקעות | שאטרסטוק

השתלמות: העליות ב־2023 כיסו כמעט את כל הפסדי 2022

הקרנות עלו ביולי ב־2.5% ‑ החודש המוצלח ביותר מאז יולי 2022. אנליסט מובילה, הראל אחרונה. סמנכ"ל ההשקעות באנליסט נועם רוקח: "אחרי שבמחצית הראשונה התשואות בחו"ל היו טובות מבישראל – היוצרות התהפכו"

16.08.2023, 06:00 | אלמוג עזר

המדדים בארה"ב ובישראל נצבעו ירוק וגם קרנות ההשתלמות מצטרפות לחגיגה. בחודש יולי רשמו הבורסות בארה"ב עלייה של עד 3%, בעוד המדדים המקומיים ת"א־35 ות"א־90 עלו ב־7% וב־4% בהתאמה. המגמה החיובית בארץ נרשמה בעקבות הירידה באינפלציה והותרת הריבית על שיעור של 4.75% באותו החודש.

בהתאם, גם קרנות ההשתלמות במסלול הכללי, שיותר מ־40% מהונו מושקע במניות, רשמו עליות חדות ביולי עם עלייה ממוצעת של 2.5%. קרנות ההשתלמות במסלול הכללי הן הקרנות עם היקף ההון הגדול ביותר ומנהלות יותר מ־180 מיליארד שקל, כך שבחודש יולי נוסף הון של 5 מיליארד שקל לחוסכים הישראלים – רק בקרנות ההשתלמות. התשואה החיובית של חודש יולי היא הטובה ביותר מאז יולי 2022, אז סיימו קרנות ההשתלמות בתשואה חודשית של יותר מ־3%. מתחילת 2023 עלו הקרנות בשיעור של 7.9%, בדיוק השיעור אותו איבדו ב־2022.



הקרן שרשמה שאת התשואה הגבוהה ביותר היא הקרן של אנליסט בניהולו של נועם רוקח, שהציגה תשואה של כמעט 3% ביולי. אנליסט היא הקרן עם החשיפה הגבוהה ביותר למניות, שנאמדת ב־49%, והיא גם בעלת החשיפה הגבוהה ביותר לנכסים בישראל (64%). לכן, התשואה העודפת של השוק המקומי על פני המדדים בארה"ב העניקה לקרן, שמנהלת 6 מיליארד שקל, את היתרון היחסי בחודש הקודם.

רוקח אמר כי "יולי הסתמן כחודש שבו שוק המניות הישראלי ביצע קאמבק. אחרי שבמחצית הראשונה של השנה התשואות בחו"ל היו טובות יותר מהשוק המקומי – היוצרות התהפכו בחודש שעבר. תרמה לכך בעיקר העלייה דווקא בתחומים המסורתיים להשקעה, כמו נדל"ן ובנקאות. אפילו מניה כמו ICL (כיל לשעבר) רשמה עלייה חדה של 20%".

רוקח. "שוק המניות הישראלי ביצע קאמבק",  רוקח. "שוק המניות הישראלי ביצע קאמבק" רוקח. "שוק המניות הישראלי ביצע קאמבק",


לדברי רוקח, שוק האג"ח תורם גם הוא למגמה החיובית של קרנות ההשתלמות מתחילת השנה. "מדד התל בונד עלה 3% מתחילת השנה, על רקע התפיסה בשוק ההון כי מגמת העלאות הריבית על ידי הבנקים המרכזים קרובה לסיומה ואנחנו עשויים לחזות אף בהורדת ריבית ברבעון השני של 2024".

במבט קדימה, רוקח מאמין בהמשך החזקה גבוהה במניות. לדבריו, "בימים האחרונים אנחנו רואים מימושים בענף הטכנולוגיה, בעקבות התמחור הגבוה של חלק מהחברות המובילות בתחום. בנוסף, המשקיעים הבינו שלמהפכת ה־AI ייקח עוד זמן עד שהיא תצליח להציג רווחים ממשיים למשקיעים. שני התהליכים הם כאמור זמניים". במקום השני בחודש יולי נמצאת קרן ההשתלמות של מנורה מבטחים שהציגה תשואה של 2.71%.

קרן ההשתלמות של מנורה משקיעה במניות אנרגיה מחוץ לישראל, ובנדל"ן מקומי. מתחילת 2023 מובילה הקרן של ילין לפידות בניהולו של יאיר לפידות. הקרן מציגה תשואה של 10.1%. ילין לפידות היא קרן עם חשיפה גבוהה למניות, בשיעור של 46.3%. במקום השני נמצאת הקרן של אנליסט עם תשואה של 9.75%. בטווח של שלוש השנים האחרונות מובילה הקרן של אנליסט עם תשואה של 27.44%.

קרן ההשתלמות הגדולה בישראל, של אלטשולר שחם, עם היקף נכסים של יותר מ־40 מיליארד שקל, רשמה תשואה של 2.42% בחודש יולי. המשקיעים בקרן ההשתלמות של אלטשולר שחם עדיין מלקקים את הפצעים שלהם מאז שנת 2021 ושנת 2022 שבהן הקרן רשמה את התשואה החלשה ביותר (לאחר שבשנתיים שקדמו להן הקרן היתה מצטיינת).

מתחילת השנה הקרן של אלטשולר שחם עלתה כמעט 7.8% ונמצאת במקום החמישי מבין קרנות ההשתלמות הגדולות. אחד המהלכים העיקריים שהביאו לתשואה החיובית השנה באלטשולר שחם הוא הגדלת החשיפה לחו"ל בצורה החדה ביותר מבין הקרנות. קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם הוציאה יותר מ־9% מהנכסים שלה לחו"ל בתוך 6 חודשים בלבד, והיום החשיפה שלה לחו"ל נאמדת ב־65% ‑ השיעור הגבוה ביותר מבין הקרנות.

הקרן החלשה ביותר ביולי היתה של הראל, שהשיאה תשואה של 2.05%. הראל מתבססת על השקעה בנכסים לא סחירים בשיעור גבוה יחסית. נכסים אלו לא נהנים מעלייה חדה בתקופות של גאות בשוק ההון, אולם בתקופות של שפל וירידות שערים, הם מהווים עוגן עבור המשקיעים ולא יורדים בחדות.


תגיות