אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפסיקה שסידרה אקזיט לנכסים ובניין בחדרה חדרה. השופט פסק כי אי התחייבות העירייה לפיתוח אינה סבירה | צילום: עמית שעל

הפסיקה שסידרה אקזיט לנכסים ובניין בחדרה

החברה ו־YBOX ימכרו 137 דונם במתחם ביל"ו בחדרה ב־255 מיליון שקל. זאת לאחר שרכשו את השטח ב־126 מיליון שקל ב־2017. ההסבר להכפלת השווי הוא פסיקת בג"ץ, שבעקבותיה העירייה תקדם תשתיות לצורך הוצאת היתרי בנייה

02.03.2023, 06:42 | גיא נרדי

אקזיט נאה לחברות וויי־בוקס (YBOX) ונכסים ובניין. השתיים דיווחו אתמול לבורסה כי קיבלו הצעה למכירת 137 דונם הנמצאים בבעלות משותפת שלהן, 35% ו־65% בהתאמה בצפון־מזרח חדרה, במתחם ביל"ו תמורת 255 מיליון שקל. זאת לאחר שהשתיים רכשו את השטח בשנים 2017-2015, בשלושה הסכמי מכר, בסכום כולל של 126 מיליון שקל. כלומר הן מוכרות כעת את השטח בסכום כפול. הרוכשת היא חברת מימושים. הסבר לעסקה, ולהכפלת ערך הקרקע, הוא פסיקת בית המשפט העליון ממאי 2022, שבעקבותיה עיריית חדרה תקדם שם פיתוח תשתיות לצורך הוצאת היתרי בנייה.

השטח הוא חלק מחטיבת קרקע גדולה יותר של 210 דונם, התחומה בין מסילת החוף במערב, נחל חדרה מצפון וממזרח, ושכונות נחליאל וגבעת ביל"ו מדרום. התב"ע שאושרה ב־2003 מאפשרת בניית 536 דירות בצפיפות ממוצעת של שש דירות לדונם ובגובה של עד ארבע קומות.

באוקטובר 2019 הוגשה לבית המשפט המחוזי בחיפה עתירה נגד עיריית חדרה על ידי וויי־בוקס בטענה ל"אי־פיתוח שטח התוכנית לשם קבלת היתרי בנייה". בין חברת וויי־בוקס לעירייה הושגה אז פשרה שלפיה העירייה תכין עד ספטמבר 2020 תוכנית אסטרטגית שתגדיר את שלבי ומועדי הפיתוח של המתחמים בשטח. העתירה הגיעה לפתחו של בית המשפט העליון משום שעיריית חדרה ערערה על החלטת בית המשפט המחוזי חיפה, שדרש את השלמתה של התוכנית האסטרטגית בתוך שישה חודשים, וביקשה 24 חודשים.

הדברים שכתב נאסר ג'השאן, שופט בית המשפט המחוזי בחיפה, בפסק הדין של עתירת וויי־בוקס נגד העירייה בדצמבר 2021 ממחישים היטב את מהות הקונפליקט: "נראה כי המצב שנוצר, לפיו פורסמה למתן תוקף תוכנית, והרשות המקומית זנחה את פיתוח התוכנית למשך 18 שנה ואינה יכולה כיום לנקוב מועד צפוי לפיתוח שטח התוכנית, והיא למעשה אינה יכולה אף להתחייב ששטח התוכניות יזכה לפיתוח אי פעם, הוא מצב בלתי סביר, ויש בו משום פגיעה בזכות הקניין של בעלי המקרקעין בתחום התוכנית".

וויי־בוקס, בעלת שווי שוק של 166 מיליון שקל, זכתה לפני כשנה במכרז על בית רומנו בתל אביב בתמורה ל־370 מיליון שקל. כמו כן החברה מקדמת את "הבית הסקוטי", פרויקט מגורים ומלונאות ביפו, מגדל מגורים ומשרדים במתחם חסן עראפה, פרויקט מלונאות ומגורים ברחוב גת רימון בדרום תל אביב ופרויקטי התחדשות עירונית בדרום־מזרח תל אביב.

חברת נכסים ובניין, בעלת שווי שוק של 1.329 מיליארד שקל, שבשליטת דסק"ש, פועלת בארץ ובחו"ל. לחברה נכסים מניבים בשטח של כמיליארד מ"ר בישראל, כולל בנייני גב־ים בהרצליה ורעננה, מת"ם בחיפה, ToHa בתל אביב ועוד.

טל קופל, מנכ"ל חברת מדלן, מסר ל"כלכליסט": "העיר חדרה מדגימה את הקונפליקט המבני במערכת התכנון והבנייה, שבו מצד אחד מוסדות התכנון מאשרים תב"עות בהיקפים נרחבים למגורים, אך מצד שני העיריות מסרבות לקדם את הבנייה בגלל העלויות הגבוהות של תושבים חדשים למול הכנסות נמוכות מארנונה למגורים. עם עתודות תכנוניות של עשרות אלפי דירות, ומחירים שזינקו בשנה האחרונה ביחס לממוצע הארצי, חדרה יכולה להיות מוקד משמעותי להשקעות בעשור הקרוב".

מעיריית חדרה נמסר בתגובה: "חדרה נמצאת כיום בתנופת פיתוח חסרת תקדים ומקדמת, לצד מתחם פרדס־ביל"ו, כמה הסכמי פיתוח בתחומה בהיקף של 1.66 מיליארד שקל, שכוללים אלפי יחידות דיור, שטחי תעסוקה איכותיים ומתחמי מסחר. פיתוח המתחמים נעשה תוך איזון בין מתחמי תעסוקה למגורים, כדי ליצור תמהיל הכנסות שיאפשר שמירה על איכות החיים ואיכות השירותים הניתנים לתושבים שגרים בעיר כיום ואלו שיגורו בעתיד".

תגיות