אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שר החקלאות: הרשתות יצרו מחסור מכוון בחלב שר החקלאות אבי דיכטר. “לא נעשתה היוועצות כנדרש” | צילומים: שאטרסטוק, אבי מועלם

בלעדי

שר החקלאות: הרשתות יצרו מחסור מכוון בחלב

במכתב ששלח דיכטר לשר האוצר הוא דורש ממנו לחזור בו מכוונתו לבטל את המכס על יבוא חלב, משום שאין בעיית ייצור, ולמחסור במדפים אחראים הקמעונאים שרצו הנחות

13.07.2023, 06:00 | נורית קדוש

משרד החקלאות מאשים את הקמעונאים כי יצרו במכוון מחסור בחלב. שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ עדיין לא חתם על צו ביטול המכס על יבוא חלב ניגר, וכעת טוען שר החקלאות אבי דיכטר כי מי שיצרו את המחסור בחלב הם לא הרפתנים או המחלבות אלא הקמעונאים, שנמנעו מהזמנת חלב ממחלבת רמת הגולן מטעמים מסחריים.

במכתב ששלח לסמוטריץ’, והגיע ל”כלכליסט”, מציג דיכטר נתונים לפיהם כושר הייצור של המחלבות עולה על הביקוש, אולם רשתות שיווק בחרו שלא להזמין את מלוא כמות החלב הנדרשת להם.

דבריו של דיכטר נשענים על עבודת מטה שביצע מנכ"ל משרד החקלאות, אורן לביא, לבחינת כושר הייצור, לצד נתוני הביקוש מהמחלבות העוסקות בייצור חלב מפוקח: "מעבודת המטה שבוצעה עולה כי לא קיימת בעיה של קיבולת ייצור במחלבות וכי הבעיה נעוצה ככל הנראה בכשלים הנובעים מההסדרים שבין המחלבות לרשתות השיווק", כתב דיכטר וחשף: "היכולת להגדיל את קיבולת הייצור נובעת מחזרתה של מחלבת רמת הגולן לפעילות עם רכישתה על ידי חברת זנלכל. השבוע צפויה המחלבה לשווק כ־460 אלף ליטר, לעומת כ־250 אלף ליטר בשבוע שעבר וזאת בשל יצירת מצג שווא לפיו ישנה בעיה בקיבולת הייצור באמצעות הימנעות רשתות השיווק מהזמנת חלב מהמחלבה" - לשון המכתב.

מנגד, טוען בכיר בענף הקמעונאות כי גם לאחר שרמת הגולן תגיע למלוא כושר הייצור שלה יחסרו בשוק כמיליון ליטר חלב ולכן נדרשת פתיחת השוק ליבוא. ההערכות הן כי אם ייחתם הצו, יגיעו לישראל עד סוף החודש מכולות ראשונות עם חלב מפולין, שייובא על ידי רמי לוי.

לטענת בכיר בענף החלב, המתנגד לפתיחת השוק ליבוא, סירובה של מחלבות רמת הגולן לתת לקמעונאים הנחות בשיעורים שהן מקבלות מתנובה ומטרה, הוביל לכך שהקמעונאים נמנעו מלהזמין חלב מהמחלבה, וכך נוצר המחסור בחנויות.

מחלבות רמת הגולן קרסה בנובמבר, אחרי שלא יכלה לספוג את התייקרות החלב הגולמי ולהתמודד עם דרישות הקמעונאים. במאי עברה המחלבה לבעלותה של זנלכל, שהפסיקה את ההסכמים עם הרשתות בשל חוסר כדאיות כלכלית. שבועות ספורים לאחר מכן שלח מנכ”ל שופרסל אורי וטרמן מכתב לדיכטר, בו ביקש לפתוח את השוק ליבוא וזמן קצר אחר כך פרסם סמוטריץ’ את טיוטת הצו להסרת המכס על יבוא חלב, שעורר עניין בקרב רמי לוי שמייבא מוצרי חלב מפולין ושופרסל באמצעות ויליפוד.

כדי לחזק את טענתו כי אין מחסור בחלב גולמי, הוסיף דיכטר נתונים מהם עולה כי כושר הייצור השבועי של תנובה, טרה ומחלבות רמת הגולן עומד על 7.52 מיליון ליטר, כמות גבוהה בכ־20% מהביקוש שעומד על 6.3 מיליון ליטר בשבוע, כך שלא קיימת בעיה באספקת חלב גולמי למחלבות, ואין כל צורך לייבא חלב.

ההתנגדות של דיכטר והנתונים שהציג במכתב יקשו על סמוטריץ' להגן על החלטתו אם יממשו הרפתנים את כוונתם לעתור לבג"ץ. במכתב דרש דיכטר מסמוטריץ’ לחזור בו מכוונתו: "קיבלתי בתדהמה את הודעתך בתקשורת אודות כוונתך לבטל את המכס על חלב. מיותר לציין כי פרסום הצו וההודעה לתקשורת נעשו מבלי לקיים עמי ועם הגורמים המקצועיים במשרדי היוועצות מסודרת כנדרש. אבקשך לגנוז את טיוטת הצו, שכן הפתרון הוא תמיכה בייצור מקומי קבוע, בהתאם לחוק תכנון משק החלב, הקובע עדיפות לשיווק חלב ומוצרי חלב מייצור מקומי”.

תגיות