אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשתות המזון מסכמות מחצית בעייתית - מזל שלרמי לוי ויוחננוף יש חבל הצלה לסופרים סניף של רמי לוי בשכונה | צילום: אוראל כהן

ניתוח

רשתות המזון מסכמות מחצית בעייתית - מזל שלרמי לוי ויוחננוף יש חבל הצלה לסופרים

סניפי המזון של הרשתות סבלו במחצית השנייה מירידה במכירות למ"ר. הצמיחה הושגה בזכות הפעילות הסיטונאית של גוד פארם של לוי, וזול סטוק שרכש יוחננוף

23.08.2022, 06:02 | נורית קדוש

רשתות השיווק רמי לוי שיווק השקמה ויוחננוף חתמו את המחצית השנייה של השנה עם עלייה בהכנסות, אך לא בזכות פעילות הליבה שלהן. המכירות בחנויות הזהות (סניפים שפעלו בתקופה המקבילה) של רמי לוי ירדו ב־2.4%, ואילו אצל יוחננוף הן ירדו ב־3.9%. מדד נוסף שירד במקביל אצל שתי הרשתות הוא המכירות למ"ר: ברשת שיווק השקמה ירדו המכירות למ"ר ב־2% ל־29.5 אלף שקל, ואילו אצל יוחננוף הן ירדו ב־5% ועמדו על 23.7 אלף שקל למ"ר.

אצל שתי הרשתות ניתן לראות נקודות אור בפעילויות אחרות: הפעילות הסיטונאית של גוד פארם אצל רמי לוי, ורשת הסטוק החדשה, זול סטוק, שרכשה יוחננוף.

מכירות רמי לוי שיווק השקמה שליבת פעילותה (81% מהמכירות) ברשת השיווק המונה 56 סניפים, רשמו במחצית הראשונה עלייה של 12.4% ל־3.6 מיליארד שקל. אלא שדווקא רשת המזון הציגה, כאמור, קיפאון במכירות שהסתכמו ב־2.93 מיליארד שקל, זאת למרות פתיחת סניפים חדשים. זינוק בפעילות הסיטונאית של חברת הפארם איפשר לקבוצת רמי לוי לחתום את התקופה עם עלייה של כ־9% ברווח הנקי שהסתכם ב־117.6 מיליון שקל.

העלייה במכירות הקבוצה הושגה, כאמור, ממכירות גוד פארם שזינקו במחצית ל־345.5 מיליון שקל לעומת 19.8 מיליון שקל במחצית הראשונה אשתקד. הסיבה העיקרית לזינוק המסחרר היא עלייה במכירות בדיקות קורונה וזכייה במכרז משרד הבריאות ליבוא ואספקת בדיקות קורונה שהמדינה חילקה.

העלייה במכירות הקבוצה לא חלחלה במלואה לשורת הרווח הגולמי שצמח ב־8.7% בלבד ועמד על 815 מיליון שקל, כך שהרווחיות הגולמית נשחקה ל־22.6% מהמכירות לעומת 23.4% בתקופה המקבילה אשתקד.

למרות צמצום בשיעור ההוצאות ל־17.6% מהמכירות לעומת 18.4% בתקופה המקבילה אשתקד, לא הדביק הרווח התפעולי את קצב הצמיחה במכירות, כך שהרווחיות התפעולית של החברה נשחקה במעט לכ־4.9%. התרומה החריגה של הפעילות הסיטונאית של גוד פארם שכמעט ולא התקיימה ב־2021 רשמה במחצית הראשונה השנה רווח תפעולי של 49 מיליון שקל.

מכירות החברות הנוספות בקבוצה ובהן רשת גוד פארם, קופיקס, פעילות הסלולר ומועדון הלקוחות, צמחו במחצית ב־36% ועמדו על 369 מיליון שקל.

התוצאות של יוחננוף, כאמור, משקפות תמונת מצב דומה. ההתרחבות בסניפי המזון והוספת פעילות רשת הסטוק שרכשה הביאו את יוחננוף להציג עלייה במכירות הרשת, שהתמודדה עם ירידה במכירות החנויות הזהות. שיערוך ההשקה במיזם העגלות החכמות שבו השקיעה הרשת חתך את הרווח הנקי: זה עמד במחצית על 60 מיליון שקל לעומת 121 מיליון שקל במחצית הראשונה אשתקד.

פתיחת חנויות חדשות ורכישת השליטה (50.1%) ברשת הסטוק זול סטוק איפשרו ליוחננוף לרשום עלייה של 11% במכירות המחצית הראשונה, המנטרלת את השפעת עיתוי הפסח שחל השנה ברבעון השני ואשתקד ברבעון הראשון. המכירות במחצית הסתכמו ב־1.83 מיליארד שקל, כששמונה החנויות החדשות שנפתחו הוסיפו 289 מיליון שקל למכירות.

הוספת פעילות רשת הסטוק שרכשה החברה, תרמה לא רק לשורת המכירות, אלא גם לרווח הגולמי שצמח ב־13% ועמד על 504 מיליון שקל. זה איפשר לחברה להציג שיפור ברווחיות הגולמית שצמחה ל־27.3% מהמכירות לעומת 26.8% בתקופה המקבילה.

זינוק בהוצאות בעקבות פתיחת הסניפים החדשים נגס ברווח התפעולי שירד ב־7.7% והסתכם ב־131 מיליון שקל. שיערוך ההשקעה במיזם העגלות החכמות Z2A הוביל את יוחננוף לרשום הפסד מנכסים פיננסיים בגובה 33 מיליון שקל לעומת רווח של 44 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד, מה שחתך כאמור את הרווח הנקי. גם בנטרול שיערוך ההשקעה, היה הרווח הנקי של החברה יורד ומסתכם ב־86 מיליון שקל.

בחודש יולי השלימה יוחננוף גיוס איגרות חוב לראשונה. החברה גייסה 204 מיליון שקל בריבית קבועה של 3.9%, זאת במסגרת מימוש האסטרטגיה להעמיק בתחום הנדל"ן. לפני כחודשיים חתמה החברה על הסכם עם מליסרון לרכישה ושותפות לקידום הייזום, התכנון והביצוע במשותף של פרויקט בשטח של כ־24 אלפי מ"ר, להקמת מרכז מסחרי פתוח אשר יכלול מסחר ומשרדים על קרקע שבבעלותה ביבנה.

חודשיים קודם לכן זכתה החברה במכרז רשות מקרקעי ישראל לרכישת מגרש באור יהודה ששטחו כ־31.5 דונם המיועדים למסחר, תעסוקה ולוגיסטיקה בעלות של כ־390 מיליון שקל, שעליו היא מתעתדת להקים מרכז לוגיסטי שישרת את הרשת ויאפשר לה לבחון כניסה לתחום האונליין. כן זכתה במכרז רשות מקרקעי ישראל לרכישת קרקע באשדוד ששטחו הכולל כ־10 דונם, המיועדים למסחר ותעסוקה, בעלות של כ־70 מיליון שקל.

מתחילת השנה פתחה יוחננוף חנות באשדות יעקב וחתמה על הסכמי שכירות להפעלת שלושה סניפים נוספים. החברה מתכננת פתיחה של 15 סניפים נוספים הנמצאים בשלבי תכנון או בשלב הקמה מתוך כוונה להרחיב את פריסתה מ־36 חנויות הפועלות כיום.

תגיות