אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדלפת טיוטת פסק הדין בבג"ץ עילת הסבירות: מונה צוות בדיקה מ"מ נשיא בית המשפט העליון, השופט עוזי פוגלמן | צילום: יואב דודקביץ

הדלפת טיוטת פסק הדין בבג"ץ עילת הסבירות: מונה צוות בדיקה

הצוות שמונה על ידי מ"מ נשיא בית המשפט העליון, יחל מיידית בבירור "מכלול ההיבטים המערכתיים הנוגעים לגילוי מידע מתוך טיוטת פסק הדין, לשם גיבוש המלצות לנקיטת צעדים למניעת גילוי מידע האסור בגילוי בעתיד". דו"ח ביניים עם המלצות ראשוניות יוגש עד תחילת חודש מאי

05.02.2024, 21:32 | עמיר קורץ

מ"מ נשיא בית המשפט העליון השופט עוזי פוגלמן הודיע הערב (ב') על מינוי צוות לבדיקת הדלפת טיוטת פסק הדין בבג"ץ עילת הסבירות. הצוות יחל את עבודתו באופן מיידי והונחה להגיש דו"ח ביניים עם המלצות ראשוניות עד תחילת חודש מאי.

בראש הצוות שמינה פוגלמן יעמוד מנהל בתי המשפט לשעבר השופט מיכאל שפיצר ויהיו חברים בו גם שני ראשי אגף החקירות לשעבר בשב"כ, חגי אבימור ואיל דגן. מי שתרכז את עבודת הצוות תהיה רשמת בית המשפט העליון, השופטת ד"ר קרן אזולאי.

בכתב המינוי ששלח היום פוגלמן לחברי הצוות, הוא כתב להם כי הוא ממנה אותם "לברר את מכלול ההיבטים המערכתיים הנוגעים לגילוי מידע מתוך טיוטת פסק הדין, לשם גיבוש המלצות לנקיטת צעדים למניעת גילוי מידע האסור בגילוי בעתיד".

הקמת הצוות היא בעקבות הדלפת טיוטת פסק הדין בבג"ץ עילת הסבירות לעיתונאי חדשות 12 עמית סגל, אשר פרסם את עיקרי ההחלטה כולל חוות דעת של כמה מהשופטים עוד בטרם הושלמה כתיבת פסק הדין. בעקבות ההדלפה העליון מיהר לפרסם כעבור כמה ימים את החלטתו בבג"ץ ההיסטורי, שלראשונה כלל הרכב של 15 שופטי העליון כולם. בג"ץ פסל בהחלטתו את ביטול עילת הסבירות ברוב של 8 נגד 7 – כפי שפרסם סגל בעקבות ההדלפה. בנוסף, בג"ץ קבע ברוב של 12 נגד 3 שעומדת לו סמכות לבטל חוק יסוד.

בכתב המינוי כתב פוגלמן לחברי הצוות עוד כי "פרסום חלקים מטיוטות פסקי דין שטרם הושלמה כתיבתם הוא אירוע חמור. יש לעשות כל שניתן על מנת לברר את הדברים בהקדם לשם הפקת לקחים לעתיד". הוא כתב שמסיבה זו ובשל הדחיפות והנחיצות באיתור מהיר של הנסיבות המערכתיות אשר אפשרו את הוצאת המידע שפורסם ומידע דומה מסוג זה, ולשם גיבוש המלצות לפעולה בטווח הזמן הקרוב ובמבט צופה פני עתיד – הוא ממנה את צוות הבדיקה, ומונה את הפעולות שעליו לנקוט: "צוות הבדיקה ימפה את שיטות העבודה הפיזיות והטכנולוגיות בבית המשפט; את הפרצות האפשריות לדליפת מידע; ואת היקף הגורמים הנחשפים למידע כאמור, אשר בנסיבות המקרה דנן היה רחב. כמו כן, הצוות יבחן את השאלה האם ניתן לצמצם את מעגל הנחשפים למידע, להגביר את הפיקוח על אופן שמירתו ולטייב את תיעוד השימוש בו. לצורך כך, יקיים הצוות בין היתר, ראיונות עם שופטים ועובדים במערכת, וכן יהיה רשאי לשמוע ולהסתייע בגורמים נוספים, לרבות מומחים בתחום הטכנולוגיה, ולבקש לקבל לעיונו כל חומר רלוונטי שעשוי לסייע לו בעבודתו".

פוגלמן כותב כי "ככל שבדיקת הצוות תעלה התנהגות שיש בה משום חשד לפלילים או לעבירת משמעת, על ידי גורם כזה או אחר, יפסיק הצוות את בירור ההתנהגות האמורה ויעביר הטיפול בממצאים הקונקרטיים לגביו לרשויות המוסמכות לכך על פי דין בהקדם האפשרי". לדבריו, כלל שופטי בית המשפט העליון תומכים בהקמת צוות הבדיקה, והוא מציין שכתב המינוי עבר קודם לכן לעיון היועמ"שית גלי בהרב מיארה, שקיבלה את עמדות פרקליט המדינה וראש אגף החקירות והמודיעין במשטרה לפיהן מבחינת מערכת אכיפת החוק, אין מניעה לתחילת עבודת הצוות, בהתאם לכתב המינוי.

כאמור, הצוות יחל את עבודתו באופן מיידי "ומתבקש להגיש את ממצאיו, ולכל הפחות להגיש דוח ביניים והמלצות ראשוניות, עד ליום 1 במאי 2024", הבהיר פוגלמן והוסיף כי "בהתאם להמלצות הצוות וממצאיו, יוחלט על אופן המשך הטיפול בנושא".


תגיות