אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"חמשת הימים שהרגו את השנה" אחראים ל-95% מהירידות בוול סטריט ב-2022 וול סטריט | צילום: AP

"חמשת הימים שהרגו את השנה" אחראים ל-95% מהירידות בוול סטריט ב-2022

מדד S&P 500 בדרך לשנה הגרועה שלו מאז 2008 עם נפילה של יותר מ-20%; אך רוב כמעט מוחלט של נסיגה במדד השנה אירע במהלך חמישה ימי מסחר בלבד; אז מה קרה שם? אתר מרקטווץ' נזכר באותם ימים אדומים בהתבסס על ניתוח של מכון המחקר לשווקים Datatrek

29.12.2022, 21:44 | נועם לנדמן

חמישה ימי מסחר אדומים במדד S&P 500 המניות המובילות בוול סטריט אחראיים ל-95% מהנסיגה שלו השנה – והוא רושם נפילה של יותר מ-20% ב-2022. כך לפי ניתוח שביצע ניקולס קולאס (Nicholas Colas), מייסד שותף של מכון המחקר לשווקים דאטה-טרק (Datatrek). מדובר בשנה הגרועה במדד מאז 2008. המחקר פורסם באתר מרקטווץ'.

"חמשת הימים שהרגו את השנה", כך קורא קולאס לאותם ימים שהובילו את המדד לרמת העכשווית על 3,783 נק'. שניים מהחמישה נגרמו מנתוני אינפלציה מאכזבים, בעוד האחרים נגרמו מתוצאות חלשות של חברות וול סטריט הגדולות (בעיקר בטק, אך גם אצל הקמעונאיות), ומדבריו של יו"ר הבנק המרכזי בארה"ב, ג'רום פאוול.

נתחיל ביום הגרוע של השנה במדד: ה-13 לספטמבר (נפילה של 4.3% במדד) – אחד הימים הגרועים בוול סטריט מאז שיא משבר הקורונה ב-2020. מדד המחירים לצרכן של אוגוסט פורסם באותו יום וגרם לבהלה בשווקים, כשהתברר שהאינפלציה עדיין גבוהה לעומת התחזיות בשוק. מדד המחירים עמד על עלייה שנתית (מאז אוגוסט 2021) של 8.3%, ומדד הליבה (ללא מוצרי מזון ואנרגיה) טיפס ב-6.3%, אף הוא בחישוב שנתי.

גרוע אף יותר היה מדד הליבה בחישוב חודשי שטיפס ב-0.6% באוגוסט לעומת יולי, כפול מהתחזיות שעמדו על עלייה חודשית של 0.3%. הנתונים העלו דאגה בקרב המשקיעים בנושא הוצאות הצריכה הפרטית. באותו זמן מחירי האנרגיה (שחלקם היה העיקרי בזינוק של 40 שנה באינפלציה) כבר החלו לרדת.

18 למאי (נפילה של 4% במדד): טארגט, אחת הקמעונאיות הגדולות בארה"ב, דיווחה כי תוצאות הרבעון הראשון פספסו בגדול את התחזיות בשוק. דוחות החברה גרמו לדאגה בקרב המשקיעים לגבי יכולת הצרכן לעמוד במחירים הגבוהים.

כל זה קרה יום לאחר שהמתחרה וולמארט פרסמה דוחות, שאף הם החמיצו את התחזיות. מניית וולמארט רשמה בעקבות הדוחות את היום הגרוע שלה מאז שנת 1987 - נפלה ב-11.4%. יום לאחר מכן איבדה המניה 6.8% נוספים (בחודש יולי אף הוציאה אזהרת רווח). מניית טארגט התרסקה ב-25% אחרי הדוחות.

באותם ימים, יו"ר הפד פאוול הוסיף ללחץ הגדול על וול סטריט, כשאמר במהלך אירוע שארגן הוול סטריט ג'ורנל לאחר החלטת הריבית האחרונה בתחילת החודש, כי העלאות הריבית "עשויות להכאיב" לכלכלה.

13 ביוני (המדד איבד 3.9%): גם אז השתחרר הנתון המרכזי לאינפלציה שנסקה במאי מעל הצפי לשיא חדש של 40 שנה, עם עלייה שנתית של 8.6% (חודש לאחר מכן לשיא נוסף על 9.1%). מדד S&P 500 סיים את יום המסחר בטריטוריה דובית (20% מתחת לשיא שלו) לראשונה באותה שנה, עם מינוס 21.8% משיא כל הזמנים של המדד בינואר אותה שנה.

29 לאפריל (נסיגה של 3.6% במדד): הטריגר היה שוב דוחות רבעוניים גרועים, אך הפעם בהקשר של ענקיות המסחר המקוון, ששלח את כל הטק הגדולות לצניחה במניותיהן. אמזון החמיצה את התחזיות ברבעון הראשון ואף צמצמה את התחזית שלה לשנה כולה. המניה נפלה באותו יום ב-14%, הירידה היומית החדה שלה מאז 2006. מניות אפל, מיקרוסופט וגוגל נגררו מטה ורשמו אף הן יום רע.

5 למאי (המדד מחק 3.6%): השוק רשם נסיגה חדה לאחר שיו"ר הפד פאוול אמר כי הבנק אינו שוקל להעלות את הריבית במשק בפגישה הבאה ביותר מחצי אחוז, זאת למרות חוסר ההצלחה של הפד להשתלט על האינפלציה הדוהרת. כמובן שהבנק הפדרלי הפר את האמירה הזו – והעלאה 4 פעמים ברצף את הריבית ב-75 נקודות בסיס, בגלל הבהלה שנגרמה מהזינוק במדד המחירים שהגיע לשיאו ביוני.

קולאס מסביר כי המשקיעים הבינו בתקופת האביב כי לפד לא תהיה ברירה אלא להקפיץ את הריבית יותר משתכננו, בגלל הזינוק באינפלציה לשיאים של עשרות שנים. כמו כן, באותה תקופה עוד הדהדו הדוחות המאכזבים של החברות הגדולות בוול סטריט יחד עם התחזיות המצומצמות שלהן לשנה כולה, ככל שהריבית במשק עולה ומכבידה על הצרכן ועל החברות עצמן.


תגיות