אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרופ' דני רודריק: "כמו בטורקיה - פופוליזם מסתיים בשלטון של איש אחד" פרופ' דני רודריק | צילום: wikipedia

פרופ' דני רודריק: "כמו בטורקיה - פופוליזם מסתיים בשלטון של איש אחד"

אחד הכלכלנים הבולטים בעולם השתתף בסמינר רשת מיוחד שארגנה קבוצת הכלכלנים שחתמה לאחרונה על העצומה נגד המהפיכה המשפטית בישראל; הוא התריע בפני מגמות פופוליסטיות וסמכותניות כפי שקרה בטורקיה של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן, וציין כי הנזקים הכלכליים לא תמיד מתגלים מיידית

07.02.2023, 20:59 | אדריאן פילוט

הקו שעובר בין טורקיה וישראל: "זה לא אירוע משמח עבורי, אך כלכלנים מחויבים להביא את הידע ואת הניסיון המקצועי שלהם כדי להסביר מה ההשפעה של הפופוליזם על הכלכלה. לצערי ישראל איננה יחידה בעולם", כך אמר פרופ' דני רודריק, מאוניברסיטת הרווארד ונשיא איגוד הכלכלנים הבינלאומי. זאת בסמינר מיוחד ברשת שארגנה קבוצת הכלכלנים שחתמו לאחרונה על העצומה נגד המהפכה המשפטית בישראל, ובו הוא התריע בפני מגמות פופוליסטיות וסמכותניות כפי שקרה בטורקיה של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן.

רודריק, יהודי ממוצא טורקי, ניתח לעומק את ההתפתחות של משטר ארדואן ואת עקרונות הפופוליזם האוטוריטארי. לדבריו, אותם עקרונות שותפים לכל המשטרים כמו הונגריה, רוסיה ופולין. הצעד החשוב ביותר, לדבריו, הוא השתלטות עוינת על שני מוסדות חיוניים: מערכת המשפט והעיתונות. השלב השני הוא לזהות מיהו "אויב העם", כשמתנגדי המשטר הופכים מיידית לאויבים. לדבריו, "הם יכולים להיות האיחוד האירופי, בעלי הון או היהודים. אבל תמיד תימצא קבוצה". אחרי שנכבשות מערכת המשפט והעיתונות השליטים מפיצים "מציאות אלטרנטיבית" תוך שליטה מוחלטת על הנראטיבים - ובסוף, אנו רואים שהתהליך מסתכם בשלטון של איש אחד". אותו אדם מסרב לקבל הצעות והמלצות ממומחים כי "הוא יודע יותר טוב מכולם", והוא מתחיל להכחיש את מגבלות הכלכלה.

לפי רודריק, שנחשב לאחד מהכלכלנים הבולטים בעולם, קיים קשר ישיר בין פופוליזם אוטוריטרי לבין פופוליזם מאקרו-כלכלי. הוא הגדיר זאת כמדיניות שמחלקת את המוצרים הציבורים והפרטיים ל"בייס" הפוליטי הרבה מעבר ליכולות של הכלכלה. רודריק הסביר כי הדרך לעשות זאת היא על ידי החלשת "סוכנויות בולמות או מגבילות" – הן מקומיות והן חיצוניות, ובראש ובראשונה בנקים מרכזיים עצמאיים וסוכנויות רגולטוריות, אבל גם קרן המטבע הבינלאומית.

אחרי שרודריק ניתח את הפופוליזם של ארדואן, הוא הגיע למסקנה שביקש להדגיש: המחיר הכלכלי של פופוליזם אוטוריטרי יכולה להתעכב לא מעט זמן. קרי, הנזק שיכול להתבטא באינפלציה ובגירעון בחשבון השוטף (יציאת דולרים) - לא מגיע מיידית. להיפך, בתחילת דרכו, הפופוליזם-האוטוריטרי מסוגל לגרום דווקא לצמיחה כלכלית.


תגיות