אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בית הזיקוק יפוצל עד סוף החודש, ופז הופכת יעד להשתלטות בית הזיקוק באשדוד | צילום: עמית שעל

בית הזיקוק יפוצל עד סוף החודש, ופז הופכת יעד להשתלטות

אחרי שנים של תכנונים, פז מוציאה לדרך את פרידתה מבית הזיקוק באשדוד. החברה פרסמה היום תשקיף בטרם חלוקת בית הזיקוק כדיבידנד בעין שתהפוך אותו לחברה ציבורית עצמאית. שפיר תרכוש 10% לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל וההון העצמי יגיע ל-1.9 מיליארד שקל. הרווח הנקי של פז, ללא בית הזיקוק, עלה ברבעון השני ב-54%. כעת עשוי זוהר לוי להשתלט על פז

17.08.2023, 18:19 | אמיר פרגר

בית הזיקוק של פז באשדוד פרסם הערב את התשקיף שלו לקראת פיצולו מפז ורישומו למסחר בבורסת ת"א כחברה ציבורית. במקביל פז פרסמה את הדו"חות שלה לרבעון השני של השנה.

הרישום למסחר של בית הזיקוק יבוצע עד לסוף החודש הנוכחי, ולאחר מכן פז תהפוך ליעד להשתלטות, כאשר המועמד הבולט להפוך לבעל השליטה החדש בפז הוא זוהר לוי, שכבר כיום מחזיק ב-9.7% ממניות פז. בעלי מניות בפז חיכו לפיצול במשך שנים, מאז מכר צדיק בינו את השליטה בחברה. מדובר במהלך דרמטי שצפוי להציף ערך לבעלי המניות.

במקביל לפיצול בית הזיקוק, שיעשה באמצעות חלוקת המניות שלו כדיבידנד בעין לבעלי המניות של פז, שפיר הנדסה הבורסאית שבשליטת האחים שפירא תשקיע 156 מיליון שקל בבית הזיקוק, וזאת בתמורה להקצאת מניות שתביא את שפיר לאחזקה של 10% בחברה לאחר הפיצול.

ההשקעה של שפיר תעשה לפי שווי חברה של 1.4 מיליארד שקל, אולם זה לאו דווקא יהיה השווי שלפיו בית הזיקוק יחל להיסחר כחברה. המחיר המדויק יקבע לקראת סוף החודש ובתי הזיקוק יחלו להיסחר ב-30 באוגוסט. בבית הזיקוק שואפים להגיע לשווי סביב 1.9 מיליארד שקל שזהו ההון העצמי של בית הזיקוק.

ההון העצמי נקבע כך: עסקת שפיר בוצעה לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל, בתוספת 156 מיליון שקל שתשקיע שפיר פנימה ובתוספת 321 מיליון שקל שהרוויח בית הזיקוק מאז החתימה על העסקה (הכסף עובר לבית הזיקוק עם הפיצול).

לאחר הפיצול, בעלי המניות של פז, שנסחרת ללא גרעין שליטה, יחזיקו ב-85.1% ממניות בית הזיקוק, שפיר תחזיק 10% ופז עצמה תחזיק 4.9%.

בית הזיקוק של פז מייצר כ-40% מהדלק הנצרך בישראל וכושר הזיקוק שלו עומד על 107 אלף חביות נפט ביום. הוא משתרע על שטח של 1,100 דונם ויש לו גם שתי תחנות כוח בעלות כושר יצור כולל של 109 מגה-וואט.

מהתשקיף של בית הזיקוק עולה כי במחצית הראשונה של 2023 המכירות נטו עמדו על 6.7 מיליארד שקל, עלייה קלה ביחס למכירות נטו של 6.65 מיליארד שקל במחצית הראשונה של 2022. הסיבה לעלייה הקלה היא שנרשמה עלייה כמותית של 15% שקוזזה על ידי ירידה של 12% במחירי המוצרים של בית הזיקוק.

גם עלות המכירות התכווצה בשל הירידה במחיר הנפט, וכך הרווח הגולמי במחצית הראשונה זינק פי 3.6 והסתכם ב-396 מיליון שקל. בזכות העלייה במרווח הזיקוק, הרווח התפעולי ניתר בשיעור גבוה יותר של פי 4.4 ועמד על 313 מיליון שקל. הרווח הנקי הסתכם ב-191 מיליון שקל, פי 3.5 בהשוואה לרווח נקי של 37 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2022.

הרווח התפעולי-תזרימי (Ebitda) הסתכם ב-436 מיליון שקל, פי 2.5 בהשוואה לנתון של 170 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2022, ולפי הצפי של בתי הזיקוק את השנה הנוכחית החברה תסיים ברווח תפעולי-תזרימי של מיליארדשקל.

נכון לסוף יוני, ההון העצמי של בתי הזיקוק, שכבר לוקח בחשבון את ההשקעה של שפיר, יעמוד כאמור על 1.9 מיליארד שקל, והחוב הפיננסי נטו עומד על 326 מיליון שקל, מה שמשקף יחס חוב ל-EBITDA נמוך של 0.4 בלבד.

הפיצול של בית הזיקוק הפחית דרמטית את החוב של פז, שכן במסגרת הפיצול בתי הזיקוק נפרעו החובות שלהם לפז בהיקף של 1.4 מיליארד קל. מה שהוביל, יחד עם מהלכים נוספים, להפחתה של 800 מיליון שקל בחוב נטו של פז.

לאחר הפיצול, פז עצמה תהיה ממוקדת בעסקי הקמעונאות, הן של הדלק והן של המזון, באמצעות תחנות הדלק שלה, ורשתות Yellow, סופר-יודה ופרשמרקט וכן בנדל"ן. במסגרת הדו"חות, פז כבר מציגה את תמונת המצב של החברה בנטרול בתי הזיקוק. פז מנוהלת ע"י ניר שטרן ובראש הדירקטוריון שלה עומד הראל לוקר. מנכ"ל בית הזיקוק הוא עמית כרמל.

את הרבעון השני של השנה סיימה פז ברווח מפעילות נמשכת – כלומר, ללא בתי הזיקוק - של 77 מיליון שקל, עלייה של54% בהשוואה לרווח נקי של 50 מיליון שקל ברבעון השני של 2022. את המחצית הראשונה סיימה החברה ברווח נקי של 162 מיליון שקל, עלייה של 48.6% בהשוואה לרווח נקי של 109 מיליון שקל.

ההכנסות של פז דווקא קטנו ברבעון ובמחצית. ברבעון ההכנסות עמדו על 3.2 מיליארד שקל, ירידה של 16.4%, ובמחציתהן עמדו על 6.6 מיליארד שקל, ירידה קלה בהשוואה ל-6.7 מיליארד שקל במחצית הראשונה של 2022.

ההכנסות ירדו בעיקר במגזר האנרגיה לתחבורה, בעוד במגזר הקמעונאות המזון והנדל"ן נרשמה יציבות ואף עלייה. אולם ירידה דרמטית של כמיליארד שקל בעלות ההכנסות ברבעון השני, בשל הירידה במחירי התזקיקים, לצד עלייה בכמויות המכירה, הובילה לעלייה ברווח הגולמי והתפעולי, הן ברמת הרבעון והן במחצית. שיעור הרווח הגולמי במגזר קמעונאות המזון עומד על36.4%, שיעור גבוה ביחס לענף.

וכך, הרווח התפעולי-תזרימי ברבעון עלה ב-1% לרמה של 277 מיליון שקל, ובמחצית עלה ב-4% לרמה של 557 מיליון שקל.

לאור הירידה בחוב, בעקבות הפיצול, פז תוכל לחזור למדיניות עקבית של חלוקת דיבידנד. עם השלמת הפיצול, נפתחת הדרך להשתלטות על פז. כיום מדובר על מהלך קשה לביצוע, מכיוון שבתי הזיקוק נחשבים לנכס חיוני, מה שמצריך ממי ששואף להיות בעל השליטה בפז לקבל אישורים רגולטוריים שונים מהמדינה. מדובר בהליכים ארוכים ומתישים. עם הפרידה מבית הזיקוק, תהפוך פז יעד קל להשתלטות.

כיום זוהר לוי, באמצעות סאמיט שבשליטתו, מחזיק ב-9.7% ממניות פז, ויש לו אישור לעלות לאחזקה של עד 15%, מה שיהפוך אותו כבר באותה עת לבעל המניות הגדול בפז, אף יותר מהמוסדיים. כבר כיום הוא בעל המניות הפרטי הגדול בחברה.

ההערכות בשוק הן שלאחר השלמת הפיצול, לוי, שכבר מכהן כדירקטור בפז, יפעל על מנת לרכוש מניות נוספות ויהפוך באופן רשמי לבעל השליטה בחברה. על פז ניסו להשתלט בשלוש השנים האחרונות מספר גורמים, כולל שיכון ובינוי של נתי סיידוף וקבוצה בהובלת בנק לאומי.

תגיות