אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המרוויחה הגדולה מהדחת אלטמן היא מיקרוסופט מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה וסם אלטמן | צילום: Justin Sullivan/Getty Images

פרשנות

המרוויחה הגדולה מהדחת אלטמן היא מיקרוסופט

בשלב זה עוד לא ברור מה תהיה בדיוק ההשפעה של הדחת המנכ"ל היוצא סם אלטמן מ-OpenAI על החברה, אבל דבר אחד בטוח - מהלך זה היטיב במיוחד עם המשקיעה מיקרוסופט שהקדימה להודיעה כי תעסיק את אלטמן וחברי הנהלת OpenAI שעזבו בעקבותיו

20.11.2023, 15:22 | עומר כביר

לא ברור עדיין מי יפסיד מהעימות על השליטה ב-OpenAI, שהתחיל בהדחת המייסד והמנכ"ל סם אלטמן, המשיך בניסיון של המשקיעים המובילים בחברה להפוך את החלטת הדירקטוריון, והסתיים בנפנוף הדירקטורים את המשקיעים, מינוי מנכ"ל חדש והצטרפות אלטמן ונאמניו למיקרוסופט, אבל מנצחת כמעט ודאית אפשר לסמן כבר בשלב זה: מיקרוסופט, שהצליחה לתמרן את עצמה לעמדה שלא משנה מה יקרה בסוף, היא כנראה תקטוף את פירות הניצחון.

אתמול בבוקר הודיע מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, שאלטמן יצטרף למיקרוסופט, שם יעמוד בראש קבוצה חדשה ש"תקבע קצב חדש של חדשנות". אל אלטמן יצטרפו נשיא OpenAI לשעבר גרג ברוקמן, שפרש בעקבות הדחת אלטמן, ושורה של בכירים ועובדים נוספים שהתפטרו גם הם במחאה על מהלך ההדחה. "אנחנו מצפים לפעול במהירות על מנת לספק להם את כל המשאבים שדרושים להצלחתם", כתב נאדלה בפוסט שפרסם ב-X (לשעבר טוויטר). אלטמן הגיב בקצרה: "המשימה נמשכת".

היה זה סופו של מאבק שליטה קצר, אך אמוציונלי ומתוקשר, שהחל ביום שישי כשדירקטוריון OpenAI הדיח את אלטמן מתפקיד המנכ"ל, על רקע מה שתואר כ"התפוררות התקשורת" בין הצדדים. ההדחה, התבצעה בהליך חפוז וללא ידיעת המשקיעים הגדולים בחברה, ובראשם מיקרוסופט שהשקיעה ב-OpenAI כ-13 מיליארד דולר. מיקרוסופט ומשקיעים נוספים החלו לפעול על מנת להפוך את החלטת הדירקטוריון, וכבר התגבשו סיכומים טנטייביים לחזרת אלטמן. ואולם, בלילה שבין ראשון לשני השלים הדירקטוריון את הפוטש ומינה מנכ"ל טוויץ' לשעבר, אמט שיר, למנכ"ל.

מיקרוסופט ונאדלה מיהרו לנצל את ההזדמנות שנוצרה, וסיכמו עם עם אלטמן, ברוקמן ויוצאי OpenAI נוספים על הצטרפותם לחברה. אפשר להעריך שקבוצה שיוביל אלטמן תורכב בעיקר מיוצאי OpenAI לצד מומחי AI בולטים במיקרוסופט, ותתפקד כמעין סטארט-אפ פנימי, עם תקציב נדיב, גישה רחבה למשאבים הניכרים של ענקית הטכנולוגיה וחופש פעולה משמעותי לאלטמן. "לאורך השנים למדנו הרבה על איך להעניק למייסדים ולמחדשים את המרחב שהם זקוקים לו על מנת לבנות זהות ותרבות עצמאיות בתוך מיקרוסופט", כתב נאדלה ב-X. "עשינו את זה עם GitHub, Mojang Studios ולינקדאין, ואני מצפה לעשות אותו הדבר כעת".

במקביל, מיקרוסופט צפויה להמשיך את שיתוף הפעולה עם OpenAI. "אנחנו נשארים מחוייבים לשותפות שלנו עם OpenAI", הבהיר נאדלה. "יש לנו ביטחון במפת הדרכים שלנו, ביכולתנו להמשיך חדש ובהמשך התמיכה בלקוחות ובשותפים שלנו. אנחנו מצפים להכיר את אמט שיר וצוות ההנהגה החדש שלOpenAI ולעבוד אתם".

יש הרבה תרחישים אפשריים לגבי מה יקרה מעתה. מיקרוסופט הבטיחה שכמעט בכל אחד מהם, היא תצא כשידה על העליונה. אפשרות אחת היא ש-OpenAI תצליח להשתקם במהירות מהדחת אלטמן והאקסודוס שהדחה זו עוררה, ולהמשיך לדהור קדימה בזעזועים מינימליים. בכל זאת, יש לה עדיין את כל הטכנולוגיה, האלגוריתמים והקניין הרוחני שהפכו את מוצרי הבינה המלאכותית הגנרטיבית שלה לכאלו מבוקשים, והיא לא תתקשה לשכור מומחי AIלהחליף את אלו שפרשו. במקרה שכזה, מיקרוסופט תוכל להמשיך ולמנף את שיתוף הפעולה הקיים שלה עם החברה.

אפשרות אחרת היא ש-OpenAI לא תתגבר על הזעזוע בכזו קלות, תקרוס לתוך עצמה או, בתרחיש סביר יותר, תתקשה להמשיך ולחדש באותו קצב ותאבד את הרלוונטיות שלה בשוק בתוך כמה רבעונים. מקרה שכזה אמנם ייצג הפסד כספי, עסקי ותדמיתי למיקרוסופט, אבל עדיין יהיה לה נתיב אחר להצלחה: הקבוצה החדשה של אלטמן.

מיקרוסופט הוכיחה לאורך השנים האחרונות שהיא מסוגלת לבלוע חברות או מוצרים ולאפשר להם אוטונומיה רחבה מספיק לשימור התרבות הארגונית שלהם, תוך שהיא פותחת להם גישה למשאבים שמסייעים להזניק אותם קדימה. גיטהאב, מיינקראפט ולינקדאין הם הדוגמאות הבולטות ביותר. עם אלטמן האתגר מורכב יותר, שכן יהיה צורך לבנות פעילות עסקית חדשה מהיסוד, מעין סטארט-אפ בתוך תאגיד גדול יותר.

הניסיון של אלטמן והעובדה שהוא מגיע עם צוות מגובש ונאמן וסייעו לו משמעותית בתהליך זה, וגם העובדים שיצטרפו ממיקרוסופט עצמה צפויים לחלוק את המטרה וסביר גם שכבר יכירו את צוות אלטמן מעבודה משותפת בעבר. התפקיד העיקרי של מיקרוסופט עצמה צריך להיות לתת כסף, גישה למשאבים המתאימים ובעיקר לא להפריע יותר מדי.

הידע והכישרון שיביאו אלטמן ונאמניו, לצד הגישה לפיתוחים ולקניין הרוחני המשמעותי שכבר יש למיקרוסופט בתחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, יכולים לאפשר לקבוצה החדשה לסגור פערים במהירות מול שחקניות אחרות ולהציב את פעילותה בחזית התחום בתוך כמה חודשים או רבעונים. במקרה כזה, מיקרוסופט תמצא את עצמה בעמדה משופרת מבעבר, גם במקרה של קריסת OpenAI, שכן במקום שיתוף פעולה עם השחקנית המובילה בתחום היא עצמה תחזיק במודלי ה-AI ובשירותים שמבוססים עליהם.

בתרחיש האופטימי ביותר, שני ההימורים מצליחים, ומיקרוסופט יוצאת מרווחת מכאן ומכאן. ומה קורה במקרה ש-OpenAI קורסת ואלטמן לא מצליח לייצר פעילות משמעותית במיקרוסופט? בתרחיש שכזה, מיקרוסופט תהיה בצרות, אבל אנחנו בצרות גדולות יותר. כי אז גוגל, ובמידה מסוימת גם מטא, יזכו ליתרון משמעותי ויוכלו לצבור כוח ושליטה בשוק שחברות אחרות יתקשו להתמודד אותו. ואת התוצאות של תרחיש כזה אנחנו כבר סובלים יומיום בעשור וחצי האחרון.

תגיות