אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תקרת זכוכית משוריינת: תעשיית הטק עדיין מעדיפה את הבכירים שלה גברים לבנים שריל סנדברג | צילום: AFP

דו"ח טכנולוגי

תקרת זכוכית משוריינת: תעשיית הטק עדיין מעדיפה את הבכירים שלה גברים לבנים

בניגוד להתקדמות המשמעותית שעשה העולם המערבי בשנים האחרונות לעבר שוויון מגדרי, ענקיות הטכנולוגיה וקרנות ההון סיכון ממשיכות להימנע מאיוש תפקידים בכירים בידי נשים. אלא אם כן, כמובן, החברה במשבר וצריך שיהיה את מי להאשים

06.06.2022, 12:27 | עומר כביר

פרישתה של שריל סנדברג, סמנכ"לית התפעול של מטא, מפנה את תשומת הלב לסוגיה מהותית שקשורה בפעילותה: כמה נשים בעמק הסיליקון הצליחו להגיע כמותה לעמדות השפעה בולטות בחברות ענק? כשהצטרפה סנדברג לחברה ב-2008, ניתן היה לספור את הנשים הללו על אצבעות כף יד אחת, בלחץ. כיום, עשור וחצי מאוחר יותר, אולי תצטרכו להיעזר גם ביד השנייה.

מספר הנשים שהגיעו לעמדת בכורה נשאר נמוך להחריד, וכולל את מנכ"לית אורקל צפרא כץ, מנכ"לית יאהו לשעבר מאריסה מאייר, קודמתה בתפקיד קרול בראטץ, מנכ"לית HP ו-ebay לשעבר מג ויטמן ומנכ"לית IBM לשעבר ג'ני רומטי. לצדן ניתן למנות נשים בעמדות השפעה בולטות כמו מייסדת הפינגטון פוסט וחברת דירקטוריון אובר לשעבר אריאנה הפינגטון, סמנכ"לית הכספים של גוגל רות פורת, מקבילתה במיקרוסופט אמי הוד ומנהלת יוטיוב סוזן ווייציצקי.

מנכ"לית אורקל צפרא כץ. אחת בשביל כולן, צילום: אי פי איי מנכ"לית אורקל צפרא כץ. אחת בשביל כולן | צילום: אי פי איי מנכ"לית אורקל צפרא כץ. אחת בשביל כולן, צילום: אי פי איי

בטח שמתם לב שלרבות מהנשים החזקות הללו מוצמד התואר לשעבר. לא מעט עזבו את תפקידן על רקע מה שנתפס ככישלון אישי שלהן - גם אם קיבלו חברה שקודמיהן בתפקיד, גברים כולם, היו אלו שריסקו עד עפר. מאייר היא אולי הדוגמה הבולטת ביותר. בכירת גוגל נבחרה לעמוד בראש יאהו ב-2012. באותה תקופה האתר שהיה חלוצי ופורץ דרך בסוף המאה הקודמת היה כבר על מכונות הנשמה – תוצאה של ניהול כושל בידי שורת גברים בינוניים ונעדרי חזון. מאייר הובאה לחברה בתקווה נואשת שתוכל להציל אותה מכליה.

במקום זאת, היא נאלצה לפקד על מכירת החיסול שלה. המאמצים שלה להציל את החברה השוקעת היו כנראה חסרי סיכוי. המצב של יאהו היה אבוד עוד לפני שמונתה לתפקיד, אבל הכישלון רשום על שמה. יש שם לתופעה הזו - צוק הזכוכית - שנועד להצביע על כך שקיים סיכוי גבוה יותר שנשים ימונו לתפקידים בכירים בתקופת משבר המגלמת סיכון גבוה יותר, לא פעם אחרי שאיזה גבר דפק את כל העסק.

הפינגטון לא הובילה שום חברה לכישלון, אך בסדרה העדכנית שמתעדת את עלייתה ונפילתה של אובר היא מתוארת כמי שנושאת באחריות למחדלי החברה לא פחות מהמייסד טראוויס קלניק, תוך שדמותה עוברת רצח אופי שלא נעדר סממנים מיזוגניים.

רות פורת, סמנכ"לית הכספים של גוגל. לא ברור איך זה קרה, צילום: בלומברג רות פורת, סמנכ"לית הכספים של גוגל. לא ברור איך זה קרה | צילום: בלומברג רות פורת, סמנכ"לית הכספים של גוגל. לא ברור איך זה קרה, צילום: בלומברג

היעדר נשים בעמדות הנהגה משתקף בקרב ענקיות הטכנולוגיה - בראשן גוגל, אפל, אמזון ומטא - שבהן לא נרשמה התקדמות משמעותית בשילוב נשים בתפקידי מפתח, ואלה נשלטים לרוב על ידי גברים. כפי שמציינים ב"ניו יורק טיימס", המצב של תעשיית הטכנולוגיה בתחום זה מפגר לעומת תעשיות אחרות.

"המנכ"ל הוא הפנים של החברה, ובתעשיית הטכנולוגיה העולם, קולקטיבית, רוצה שהפנים האלה יהיו של גבר לבן", אמרה לעיתון ג'ני לפקורט, מייסדת עמותת All Rise, שפועלת לקידום שוויון מגדרי וגזעי. מבין 150 חברות הטכנולוגיה בעלות ההכנסה הגבוה ביותר, רק 4.8% הובלו על ידי נשים בסוף 2020 - נתון זהה ל-2018. מבין החברות שנסחרות במדד S&P 500 עלה הנתון ל-6%. דו"חות המגוון השנתיים של חברות כמו אפל, אמזון וגוגל מצביעים רק על שיפורים שוליים בשילוב נשים בתפקידי הנהלה. קרנות הון סיכון נשלטות גם הן בצורה גורפת על ידי גברים - מה שמקשה על יזמיות לגייס כספים לסטארט-אפים שלהן.

הנשים שכבר מגיעות לעמדות מפתח לא זוכות לחיים קלים בהשוואה לעמיתיהן הגברים. היועצת המשפטית של טוויטר, Vijaya Gadde, סבלה מהטרדה על רקע מגדרי. סמנכ"לית התפעול לשעבר של פינטרסט, פרנסואה ברוגר, תבעה את החברה על אפליה. "אם קצב ההתקדמות הנוכחי יימשך לא נגיע לשוויון בימי חיינו, כי אנחנו צריכים שינוי מעריכי", אמרה לפקורט. "ההתקדמות המזערית היא תוצאה של הטיות לא מודעות".

טים קוק, ג טים קוק, ג'ף בזוס, סנדאר פיצ'אי, מארק צוקרברג. מסיבת נקניקיות | צילום: גטי, רויטרס טים קוק, ג

אחד המקרים הבולטים בהקשר זה הוא סיפורה של אלן פאו, בכירה בקרן הון הסיכון קליינר פרקינס, שתבעה את הקרן ב-2012 בטענה לאפליה. אף שהפסידה בתביעה שנידונה ב-2015, המשפט המתוקשר העלה לסדר היום את התרבות המיזוגנית והמחריגה של עמק הסיליקון. "אף שיותר אנשים מאמינים היום לנשים ולאחרים שמדברים על אפליה והטרדה, חברות טכנולוגיה לא עשו הרבה כדי לשפר את המצב", אמרה פאו ל"ניו יורק טיימס". "אין לנו הרבה מדדים על גיוון והכלה, ואלה שכן קיימים מראים מעט התקדמות, במיוחד ברמות הבכירות".

התקדמות דלה זו משליכה על מצב הנשים בחברות השונות. במטא סנדברג שכרה נשים וקידמה אותן לתפקידים בכירים, כמו סמנכ"לית הפעילות העסקית מרני לווין או מנהלת תחום כוח האדם והגיוסים לורי גולר. שיעור הנשים בתפקידי הנהלה בכירים בחברה עלה מ-30% ב-2018 ל-35% ב-2021, ויוצאות החברה עברו לתפקידים בכירים בחברות אחרות, כמו מנכ"לית אינסטקרט פידג'י סימו וסמנכ"לית השיווק של קוינבייס קייט רוש. "המנהיגות של שריל היתה מאוד חשובה עבורנו", אמרה רוש.

יש כאן מעגל היזון חוזר: נשים בתפקידים בכירים מושכות וממנות נשים נוספות, שבתורן ממנות נשים נוספות. תעשיית הטכנולוגיה, עם זאת, לא הגיעה עדיין לנקודה הקריטית שבה ההשפעה של המנגנון הזה דומיננטית מספיק כדי להזניק משמעותית את שילוב הנשים בתפקידים בכירים ולשנות את התרבות הרעילה והמיזוגנית של עמק הסיליקון.

שריל סנדברג ונשיא המדינה לשעבר ראובן (רובי) ריבלין. שני לשעברים , צילום: מארק ניימן/ לע"מ שריל סנדברג ונשיא המדינה לשעבר ראובן (רובי) ריבלין. שני לשעברים | צילום: מארק ניימן/ לע"מ שריל סנדברג ונשיא המדינה לשעבר ראובן (רובי) ריבלין. שני לשעברים , צילום: מארק ניימן/ לע"מ

עם פרישתה, על כל המורשת הבעייתית שלה, סנדברג משאירה מאחוריה ריק משמעותי של דמות נשית משפיעה ומקדמת באחת החברות החשובות בתחום, ריק שלא יתמלא בקלות במחליפה. העובדה שעתה, כפי שהיה כשנכנסה לתפקיד, אין עדיין מספר רב של נשים בתפקידים בכירים עם פרופיל ציבורי והשפעה תרבותית רחבים כמו שלה מוכיחה שיש עוד הרבה לאן להתקדם.


תגיות