אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פוטין עם היד על הברז: רוסיה מעכבת העברת גז נוסף לאירופה, והמחירים טסים נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: רויטרס, שאטרסטוק

פוטין עם היד על הברז: רוסיה מעכבת העברת גז נוסף לאירופה, והמחירים טסים

בגזפרום החליטו לא להזמין מקום אחסון נוסף לשינוע הגז דרך אוקראינה ופולין לשאר אירופה בין ינואר לספטמבר 2022. בפולין מזהירים: שימו לב מה קרה שהכריזה על מצב חירום לאחר שגזפרום קיצצה בשליש את אספקת הגז למדינה

04.11.2021, 14:11 | ליטל סמט

חברת הגז הרוסית גזפרום סרבה השבוע להעלות את היקף משלוחי הגז לאירופה בחודש ינואר הקרוב, מהלך שהיה יכול לסייע להורדת המחירים בשוק המוטרד מכוונותיה של רוסיה. 

בסוכנות הידיעות רויטרס מדווחים שבקרמלין הודיעו בתגובה כי רוסיה נותרה מחוייבת להזרים גז נוסף לאירופה לאחר שיחודש המלאי במיכלי האחסון המקומיים, זאת בהתאם להוראה שהעביר בשבוע שעבר הנשיא  ולדימיר פוטין לגזפרום.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ברקע תעשיית הגז , צילום: רויטרס, שאטרסטוק נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ברקע תעשיית הגז | צילום: רויטרס, שאטרסטוק נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ברקע תעשיית הגז , צילום: רויטרס, שאטרסטוק

רוסיה מספקת שליש מהגז באירופה והכוונות שלה הפכו לנושא קריטי בתקופה זו שהמחירים ברחבי היבשת מזנקים ופוגעים במשקי הבית ובעסקים. ברוסיה מתעקשים שהם עומדים בהתחייבויות החוזיות שלהם, אך בסוכנות האנרגיה הבינלאומית וגם בקרב פוליטיקאים באירופה טוענים שהיא יכולה לעשות הרבה יותר.

לראייה, בגזפרום החליטו לא להזמין מקום אחסון נוסף לשינוע הגז דרך אוקראינה ופולין לשאר אירופה בין ינואר לספטמבר 2022. כלומר, נראה שאין לחברה כל כוונה לספק יותר מכפי שנדרש ממנה לפי החוזה,  לפחות לא בנתיבים הללו. 

במוסקבה מכחישים את הטענות כי הם מגבילים את אספקת הגז כדי להפעיל לחץ על הרגולטורים הגרמניים לאשר את צינור הגז "נורד סטרים 2" שחוצה את הים הבלטי ומגיע לגרמניה. 

לפי  פוטין, ניתן יהיה להזרים גז דרך הצינור הזה מרוסיה תוך יום מקבלת האישור. אולם, לרגולטור הגרמני יש זמן להחליט עד תחילת ינואר. לאחר מכן, הנושא עובר לנציבות האירופית, ולה יהיו חודשיים להגיב. לפיכך, האנליסטים בג'פריס ציינו כי השאלה כעת היא האם רוסיה מתכוונת לספק גז נוסף רק באמצעות נורד סטרים 2 – פרויקט שיצא לדרך על אף שארה"ב הטילה סנקציות על חלק מהחברות שהיו מעורבות בבנייתו. 

"נראה שגזפרום מהמרת שנורד סטרים 2 יקבל אישור בקרוב, ולא רוצה לקחת על עצמה התחייבויות נוספות דרך הנתיבים של אוקראינה", הגיב גם דמיטרי מרינצ'נקו מסוכנות דירוג האשראי פיץ'. 

מחירי הגז הטבעי זינקו השנה באירופה ב-250%, כשבשלב מסוים בחודש אוקטובר המחירים עלו אף פי 8 על רקע הביקוש הגבוה בעקבות ההתאוששות בכלכלות רבות ממשבר הקורונה. השוק נפגע גם מהביקוש הגבוה באסיה וייצור נמוך מהמצפה של אנרגיה מתחדשת. עם זאת, המומחים טוענים כי ההחלטה של גזפרום לא להעלות את קצב האספקה לאירופה מחמירה אף יותר את המצב. 

בינתיים, צינור הגז הרוסי "ימאל", המזרים גז מערבה דרך פולין לגרמניה, עבד בכיוון ההפוך השבוע, כך לפי נתונים שסיפקה מפעילת צינורות הגז הגרמנית Gascade. זרימת הגז לגרמניה דרך נקודת Mallnow בגבול הפולני עצרה בשבת ולא חזרה עדיין, והגז זורם חזרה מזרחה דרך פולין. ההיפוך הזה, שלא זכה להסבר מצד גזפרום, פולין או גרמניה מוסיף ללחץ בשוק. להערכתו של רונלד סמית, אנליסט בכיר בנושאי גז ונפט בחברת BCS brokerage נראה שרוסיה נחושה למלא את נורד סטרים 2 עם גז מצינור ימאל. "אם נורד סטרים 2 לא יאושר בקרוב, נראה שלא תהיה לגזפרום ברירה אלא להגדיל את זרימת הגז בימאל", סיכם.  

שימו לב למה שקרה למולדובה

בפולין מזהירים מתלות גדולה מדי בגזפרום, כפי שקרה למולדובה. בחודש שעבר הכריזו במולדובה על מצב חירום לאחר שגזפרום קיצצה בשליש את אספקת הגז למדינה לאחר סיומו של חוזה ארוך טווח.  הרוסים אף דרשו תשלום כפול כדי לשמור על אספקת הגז. 

רוסיה עם היד על הברז, צילום: שאטרסטוק רוסיה עם היד על הברז | צילום: שאטרסטוק רוסיה עם היד על הברז, צילום: שאטרסטוק

בפייננשל טיימס דיווחו כי לפי אנשים המעורים בנושא, גזפרום דרשו ויתורים פוליטים מצד הממשלה המולדובית הנחשבת פרו האיחוד האירופי בתמורה לגז זול יותר. בגזפרום הכחישו את הטענות וטענו כי השיחות נסבו רק על נושאים מסחריים. בסופו של דבר חתמו שני הצדדים על חוזה חדש ביום שישי, אך לפי הדיווחים, מהחוזה עולה כי מולדובה כן  נאלצה לבצע וויתורים גיאופוליטיים בתמורה. 

בהתאם, פאבל מאג'ווסקי יו"ר חברת הגז הממשלתית  של פולין PGNiG, פאבל מאג'ווסקי, טוען כי הפרשה צריכה לשמש כקריאת השכמה לאירופה ואף הזהיר כי אישורו של נורד סטרים 2 רק יהפוך את אירופה לפגיעה יותר. "המצב במולדובה הוא סימבולי כי הוא מראה עם מה תצטרך אירופה להתמודד", אמר לעיתון. "זו הוכחה נוספת למה שאנחנו אומרים כבר הרבה זמן: שלרוע המזל, האינטרסים של ספקית הגז הראשית מהמזרח הם אלה שנאכפים. גזפרום אינה חברה של האיחוד האירופי". 

לדבריו, החברה שלחה מסמך  באורך 600 עמודים למשרד הכלכלה הגרמני המפרט את הסיבות מדוע אין לאשר את צינור הגז הרוסי. אולם, הם הופתעו לגלות שבמשרד עברו על המסמך בתוך פחות מארבעה ימי עבודה. בכל מקרה הדגיש כי החברה מוכנה לנקוט בצעדים משפטיים כדי להגן על האינטרסים שלה. "אנחנו נתנגד לכל החלטה שלא עומדת בסטנדרטים המשפטיים של אירופה", הסביר. "אנחנו גם שחקנים בשוק הזה ואנחנו רוצים לקבל יחס זהה, ואנחנו נשתמש בכל הדרכים המשפטיות הזמינות לנו כדי להגן על הזכויות שלנו". 

תגיות